Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimente la Muzeul Callatis, cu prilejul săptămânii Școala Altfel

ro

05 Apr, 2013 20:04 2214 Marime text
Săptămâna „Școala Altfel”, în care elevii au avut activități extracurriculare și extrașcolare, a reprezentat, pentru Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia, o săptămână cu numeroși vizitatori, elevi ai instituțiilor de învățământ din mai multe localități constănțene, dar și o săptămână în care au fost organizate două activități deosebite: un simpozion dedicat Jandarmeriei Române și vernisajul unei expoziții de fotografii, realizată în colaborare cu Universitatea „Andrei Șaguna” și Consulatul General al Republicii Populare Chineze din Constanța.

Astfel, luni, 1 aprilie 2013, la sediul muzeului callatian, a fost organizat simpozionul științific „163 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române”. Dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul Muzeului „Callatis”, a prezentat scopul organizării activității, după care a dat cuvântul invitaților de onoare: generalul de brigadă Vasile Dospinescu, primarul Cristian Radu, senatorul Nicolae Moga, deputatul Gheorghe Dragomir, deputatul Victor Manea și inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, col. dr. Costică Cojoc. În continuare, directorul muzeului a prezentat istoria Jandarmeriei Române, de la înființare și până la sfârșitul Primului Război Mondial, iar prof.univ.dr. Marian Cojoc a vorbit despre istoria Jandarmeriei de la începutul perioadei interbelice și până în zilele noastre.

Marți, 2 aprilie 2013, a fost organizat vernisajul expoziției de fotografii „Pe aripile culturii chineze”. În cadrul vernisajului au ținut discursuri: directorul Muzeului „Callatis”, dr. Sorin Marcel Colesniuc, președintele Univerității „Andrei Șaguna”, prof.univ.dr. Aurel Papari, consulul general al Republicii Populare Chineze din Constanța, Su Yanwen, consilierul primarului Mangaliei, Romulus Dumitrana.

„Știind că urma să avem mulți elevi în vizită, am hotărât să organizăm și două evenimente care să le atragă și mai mult interesul. Chiar din prima zi, a săptămânii Școala Altfel, am organizat simpozionul dedicat Jandarmeriei Române. Au fost prezenți numeroși elevi, dar și personalități ale județului Constanța, printre care: un senator, doi deputați, inspectorul șef al Inspectoratului Județean, un profesor universitar și, alături de ei, primarul Mangaliei, consilieri locali, profesori și oameni de cultură din localitate. În a doua zi a săptămânii am vernisat o expoziție temporară cuprinzând 61 de tablouri, ce prezintă istoria și tradițiile culturii chineze, dar și 57 de fotografii realizate de consulul general al Chinei la Constanța, Su Yanwen, și soția sa, Zhen Shuqin.

Așadar, în săptămâna Școala Altfel, muzeul a avut două activități deosebit de interesante și a fost vizitat de foarte mulți elevi, dar și de preșcolari. Muzeografii Liliana Bădin și Corina Radu au făcut ghidaje pentru tinerii de la: Liceul Mircea cel Bătrân din Constanța, Colegiul Național de Arte Regina Maria Constanța, Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța, Școala Gimnazială Nicolae Tonitza Constanța, Școala Gimnazială Nr. 1 Constanța, Școala Mihail Coiciu din Constanța, Școala Nr. 10 Constanța, Școala Gimnazială din Eforie Nord, Școala Gimnazială din Pecineaga, Școala Gimnazială Titu Maiorescu Dulcești, Școala Gimnazială din 23 August, Școala Generală din Pecineaga, Școala din Cotu Văii, Școala Nr. 2 Ovidiu, Școala Generală Nr. 5 Gala Galaction Mangalia, Grădinița Nr. 7 Mangalia, Grădinița Pescăruș din Mangalia, Școala Nr. 1 Mangalia, Școala Nr. 3 Mangalia, Grădinița PP Nr. 3 Mangalia și Școala Nr. 5 Vasile Cristoforeanu din Râmnicu Sărat, județul Buzău”, a precizat dr. Sorin Marcel COLESNIUC, directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii