Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Este inadmisibil!” Klaus Iohannis propune un sistem de avertizare rapidă a populației în situații de criză

ro

18 Sep, 2017 09:44 1620 Marime text
Furtunile care au lovit cu o violență extremă România, în cursul zilei de duminică, au dus la pierderea a 8 vieţi omeneşti şi la rănirea a altor zeci de persoane.

„Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieți omenești și au lăsat în urmă zeci de răniți. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanțe. Totodată, le doresc însănătoșire grabnică celor răniți și le mulțumesc salvatorilor.”, a transmis preşedintele României.

 
Potrivit comunicatului oficial, protejarea vieții cetățenilor și prevenirea populației în cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului. În contextul creșterii frecvenței și intensității fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncționalități în procesul de comunicare internă a instituțiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecințele dezastrelor, dar și de a preveni, prin diseminarea în timp util de informații care să avertizeze populația asupra pericolelor iminente.
 
Klaus Iohannis cere explicaţii Guvernului cu privire la respectarea procedurile în astfel de cazuri și cine se face vinovat de neglijență sau incompetență.

„Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util și în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale.”

De asemenea, Preşedintele solicită Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populației, dar și pentru perfecționarea procedurilor de management integrat al situațiilor de criză. Absența unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranței naționale.
 

„Existența unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii ca cele petrecute în cursul zilei de duminică. Este inadmisibil ca într-o țară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialiști IT și pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o inițiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toți cetățenii.”

 
Klaus Iohannis avertizează că, pasarea responsabilității între diversele structuri ale statului nu salvează vieți și nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale. Dacă există autorități ale statului și persoane în funcții publice care nu au acționat conform atribuțiilor, acestea vor fi obligate să răspundă în fața legii.
 
Totodată, Preşedintele subliniază importanţa pregătirii cetățenilor pentru situații de urgență: "Numai printr-o campanie continuă de educare și conștientizare a populației putem dezvolta capacitatea de anticipare și reacție a oamenilor atunci când se confruntă cu asemenea fenomene meteo periculoase sau cu alte situații de criză."
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii