Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Doliu la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa

ro

12 Nov, 2016 23:31 32135 Marime text
Constanţa Dumitriu sau doamna Tanţi, aşa cum o cunoaştea majoritatea, şi-a dedicat întreaga existenţă cărţilor. De la vârsta de 20 de ani a trăit zi de zi printre rafturile bibliotecii Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“ din Constanţa, loc de care i-a fost greu să se despartă chiar şi după ce a ieşit la pensie, în anul 2000.  Încă 15 ani a rămas să-i îndrume pe elevi în desluşirea tainelor literaturii. A împărtăşit dragostea pentru carte cu generaţii la rând şi nu puţini sunt cei cărora le-a intrat în suflet.
 
Astăzi, la vârsta de 77 de ani, după o săptămână în care a stat în comă, doamna Tanţi, îndrăgita bibliotecară a Colegiului Naţional de Arte din Constanţa, a plecat să se odihnească în ceruri. Deşi se retrăsese din activitate de aproape un an, nimeni nu a uitat-o. Acum, la trecerea ei în nefiinţă, în urmă rămâne dragostea de carte pe care le-a insuflat-o şi celor din jur.  A iubit literatura şi biblioteca mai ceva ca pe propriul copil, spun cei care i-au fost cel mai aproape. Născută pe 22 iulie 1939, Constanţa Dumitriu şi-a început cariera de bibliotecară, la vârsta de 20 de ani, în 1959, la Şcoala de Muzică din Constanţa, locul care a devenit a doua ei casă şi unde elevii şi profesorii i-au fost a doua familie.
 
La fel de mult cum a iubit cărţile, a iubit şi muzica. A fost căsătorită cu un profesor de pian, însă destinele lor s-au despărţit la scurtă vreme.
 
Pasiunea pentru literatură a fost cea care i-a acaparat existenţa până la sfârşit. Nepotul doamnei Tanţi, Silviu Păun a povestit pentru ZIUA de Constanţa cum mătuşii sale i se rupea pur şi simplu sufletul să vadă cum oamenii aruncă la gunoi cărţi. Ea le aduna şi se asigura că ele îşi găsesc adăpost în bibliotecile şcolare din Constanţa.
 
Doamna Tanţi a dus o existenţă modestă, austeră chiar. Acum, la bătrâneţe, simţea o amărăciune să vadă cum oraşul în care trăieşte este lăsat să se degradeze atât de autorităţile locale, cât şi de tinerii în putere, mai spune nepotul bibliotecarei.  Şi-ar fi dorit să se implice, însă tot ce a mai reuşit să facă a fost să aşteană câteva gânduri sub formă de scrisori prin care spera să deschidă ochii celor care astăzi iau decizii pentru oraşul Constanţa.
 
Un accident vascular cerebral a pus însă capăt periplului său pe acest pământ. Am pierdut un om valoros, cu o cultură generală excepţională, un om care a iubit oamenii la fel de mult cum a iubit înţelepciunea cărţilor.  La 76 de ani a fost nevoită să plece de la biblioteca Colegiului Naţionale de Arte „Regina Maria“ şi să facă loc cuiva mai tânăr.

Vestea că doamna Tanţi nu mai este i-a luat prin suprindere pe foştii elevi ai Colegiului de Arte care, printre suspine au postat pe Facebook zeci de mesaje de condoleanţe.
 
Trupul neînsufleţit al Constanţei Dumitriu va fi depus la capela Cimitirului Central din Constanţa, unde sunt aşteptaţi toţi cei care vor să-i aducă un ultim omagiu. Silviu Păun, nepotul care i-a purtat de grijă doamnei Tanţi până în ultima clipă, mai are o singură dorinţă. Ar vrea ca biblioteca în care mătuşa sa şi-a petrecut toată viaţa să îi poarte de acum numele, ca un ultim gest de apreciere pentru devotamentul său absolut.
 

UPDATE: Gevat Ismet Nejdet, directorul Colegiului de Arte Regina Maria, a transmis sincere condoleanţe familiei îndurerate.
„Vom discuta în Consiliul Profesoral doriinţa lui Silviu Păun, nepotul doamnei Tanţi, ca biblioteca colegiului să-i poarte numele. Transmit sincere condoleanţe familiei. Doamna Constanţa Dumitriu ştia rostul fiecărei cărţi şi partituri din bibliotecă“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, directorul Colegiului de Arte Regina Maria, Gevat Ismet Nejdet.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii