Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:28 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De mâine, nu mai puteţi construi o casă fără să vă angajaţi un diriginte de şantier!

ro

30 Aug, 2015 13:18 2034 Marime text
Vreţi să vă construiţi o casă? Ei bine, trebuie să luaţi în calcul faptul că de mâine veţi fi nevoiţi să angajaţi un diriginte de şantier care să verifice calitatea lucrărilor. Potrivit Legii nr. 177/2015, care intră mâine în vigoare, cei care nu vor proceda în acest fel vor riscă să primească amenzi de până la 10.000 de lei.
Concret, şi cei care construiesc case la ţară - sau care fac lucrări de intervenţie la locuinţele existente - vor fi obligaţi să angajeze diriginţi de şantier autorizaţi, chiar dacă clădirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. În plus, de verificarea calităţii lucrărilor se vor ocupă şi responsabilii tehnici cu execuţia autorizaţi, care vor fi angajaţi de către persoanele ce vor execută efectiv lucrările.
În momentul de faţă, persoanele care vor să construiască locuinţe - sau să le modifice, modernizeze, repare, consolideze - trebuie să aibă proiecte tehnice verificate şi să angajeze un diriginte de şantier pentru controlarea lucrărilor, potrivit Legii nr. 10/1995. Totuşi, actul normativ prevedea că, în mediul rural şi în satele ce aparţin oraşelor, sunt exceptate de aceste reguli locuinţele cu parter şi parter plus un etaj, precum şi anexele gospodăreşti.
Această excepţie a fost eliminată, potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 484 din 2 iulie. Actul normativ se aplică efectiv după 60 de zile de la publicare, adică din 31 august.
"Verificarea calităţii lucrărilor executate pentru realizarea construcţiilor şi a intervenţiilor la construcţiile existente, pentru care se emit (...) autorizaţii de construire sau de desfiinţare, este obligatorie şi se efectuează de către investitori prin diriginţi de şantier autorizaţi, angajaţi ai investitorilor şi prin responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi, angajaţi ai executanţilor", scrie în actul normativ care urmează să se aplice de mâine. Pe deasupra, proiectele, execuţia lucrărilor şi a construcţiilor vor fi expertizate tehnic de către experţi tehnici atestaţi.
Aveţi mare grijă: persoanele care nu vor angaja un diriginte de şantier pentru a verifică execuţia lucrărilor vor fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei!

Puteţi studia legea aici.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii