Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„De la extaz la scârbă” Carnavalul din Mamaia a stârnit reacții negative pe blogurile naționale

ro

07 Jul, 2014 21:47 3197 Marime text
Show-ul din Mamaia, catalogat kitschos, a ajuns subiect de discuție pe blogurile naționale.

„În aceeași zi, în două orașe românești aflate la capete opuse de țară se întâmplau două acte… hai să le zic artistice: unul dintre ele, a cărui artă nu putea fi negată în vreun fel, se numea Aida. Celălalt – un moment de circ ieftin, cu mucava și personaje dubioase – Cezar și Cleopatra. Dar de ce extaz și scârbă? Am să explic: Cluj Napoca – iulie 2014. Artiștii operelor reunite, română și maghiară, alături de un dirijor italian, elevi de la Liceul de Artă și vreo 400 de voluntari, participă la un spectacol grandios, pus în scenă chiar în Piața Unirii. Este opera Aida de Verdi, un spectacol impresionant, la care participă fascinați mii de clujeni. Costume, cai, muzicieni, balerini, orchestră, iar la final un foc de artificii (mă rog, ușor neinspirat, dar…). Dar mai presus de toate – artă pură, scoasă în stradă de muzicienii talentați ai orașului de pe Șomesul Mic. Emoții, muzică interpretată magistral, talent, viziune scenică inspirată, toate adunate într-o seară magică de început de iulie. Mamaia – iulie 2014. În aceeași seară, la capatul celălalt al țării, un primar cercetat penal folosește fonduri publice (mai mult de 50.000 de euro, conform Adevarul.ro) pentru un spectacol grotesc, pe care se încăpățânează să îl pună în scenă în fiecare an, cu o ambiție de catâr înhamat la căruță. Imitația palidă a unei parade braziliene (pentru care edilul a făcut o adevarată obsesie) a atras câteva sute de gură-cască, pe o stradă unde limuzinele de lux și decapotabilele nu au încăput de această dată. Peste 140 de figuranți, doar pentru carul alegoric al lui Cezar Mazăre. (...) Mi-e ciudă că în continuare se preferă circul ieftin și de prost gust în locul unui act cu adevărat artistic, că se promovează kitsch-ul constănțean în detrimentul unor artiști valoroși, (...) 10 ani în care și-a ridicat Mamaia la rang de stațiune-bordel, cu imn și „videoclip oficial”, în timp ce străzile Constanței și clădirile din centrul vechi (ca să nu mai vorbim de superbul Cazino) sunt în paragină”, scrie Florin Ghioca pe blog.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Adrian 08 Jul, 2014 11:56 Constanta a cunoscut o deschidere extraordinara in lumea Europeana si impreuna cu Mamaia au ridicat Romania in ochii mondiali mai mult ca niciodata in perioada Mazariteana .....restul sunt doar barfe !
  • pt un cititor 08 Jul, 2014 09:47 Cred ca glumesti... Tu te-ai plimbat prin Constanta??? Ai vazut in ce hal arata orasul asta??? Parcul Tabacarie e plin de gunoaie, se construieste haotic, strazile si trotuarele arata groaznic...
  • cetatean 08 Jul, 2014 08:48 eu locuiesc in apropiere de Mamaia dar nu am fost la o asemenea parada de prost gust unde primarul isi pune fiul si pitipoancele sa se imbrace cum vrea el si sa dea din fund deoarece este ziua lui de nastere... ar trebui sa dea culoare orasului in primul rand, sa faca circulabile trotuarele gaurite cu iaba si fecale de caini, apoi ar putea pune niste flori din loc in loc, nu doar unde are serviciul la casa alba...cazinoul, ce sa mai zic...s-a dat mare candva si a ramas ca in ...tren, asta-i primarul care gandeste cu scula decat cu mintea...eu sper ca isi revine totusi...
  • un cititor 07 Jul, 2014 22:08 Eu cred ca Mazare a facut mai mult pentru Constanta ,decit 2 primari BOC pentru Cluj!Vezi groapa de gunoi Pata Rit de la Cluj!