Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceatalchioi, locul unde Dunarea a lovit napraznic. 160 de oameni, fara case (video)

ro

11 Jul, 2010 01:32 2861 Marime text

ceatalchioi_inundatii.jpgExista un loc in Romania in care valurile de suferinta au doborat zeci de oameni si din care apele nimicitoare ale Dunarii refuza sa se retraga. Este Ceatalchioi, judetul Tulcea.

Acolo, peste 160 de suflete si-au pierdut adapostul. Cu acte, cateva haine, pasari si animale inghesuite in barci, sinistratii care la inceput au crezut ca fluviul nu-i va invinge pe ei s-au restras in ultimele ore din localitatea inundata si cu apa de doi metri.

Locuintele continua sa le cada una dupa alta, iar autoritatile le-au spus clar celor care se incapataneaza sa mai stea: nici nu-si imagineaza in ce pericol sunt!

Nava Mircesti, transformata intr-o Arca a lui Noe, a fost scaparea sinistratilor care pe zi s-au incapatanat sa ramana in calea apelor. Cand n-au mai rezistat, si-au luat pasarile si cele cateva animale si au pornit spre vapor. Tot acolo, mai multe femei, epuizate de oboseala si teama, au primit ingrijiri medicale.

La Ceatalchioi si in alte doua comune vecine au mai ramas barbatii, in apa pana brau, pentru a-si pazi casele ce stau sa cada si pentru a mai salva cate ceva din bunuri.

Sambata, oamenii au reusit sa mai scoata un lucru, doua din casele inundate. Le-au dus pe un deal, unde Dunarea, oricat ar creste, n-ar putea sa ajunga.

Daca vineri s-au prabusit peste 30 de case la Ceatalchioi, sambata altele au inceput sa se naruie. Deznadajduiti, localnicii s-au gandit ca pot salva macar tamplaria de tip termopan, pentru momentul in care isi vor reface caminul.

Disperarea este uriasa. Aproape 50 de familii au ramas fara locuinte. Nu mai au nimic. Puhoaiele le-au inecat si vietatile de prin curti, adica tot avutul lor.

Localnicii din Ceatalchioi au cerut ajutorul autoritatilor ca sa le salveze animalele. Mai multe slepuri le-au dus la Tulcea sau in zonele neinundate.

Toti cei care au ramas au semnat ca inteleg pericolul si raman pe raspunderea lor. Pana nu se retrag apele, bresa de 20-30 de metri din dig nu poate fi reparata.

Sursa: Stirileprotv.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii