Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție! Virusul Ransomware vă poate transforma în victimă și vă lasă și fără bani

ro

25 Sep, 2015 16:05 1666 Marime text
 
Poliţia Română atrage atenţia oamenilor cu privire la amenințarea informatică de tip „ransomware”, care reprezintă la ora actuală clasa cu cea mai rapidă rată de creștere. Anunțul vine în urma multiplelor cazuri în care mulți oamnei au picat în plasa virusului.
 
Astfe, conform poliţiştilor din cadrul IPJ Galaţi, clasa de amenințări de tip „ransomware” se bazează pe așa-numiții „encriptori” - troieni care criptează orice fel de date care ar putea avea valoare pentru utilizator.
Atenție! Datele supuse atacului pot include fotografii personale, arhive, documente, baze de date, diagrame etc. Pentru a decripta aceste fișiere, infractorii cibernetici solicită o plată, de multe ori o sumă semnificativă cuprinsă între 300 și 800 Euro. Cele mai întâlnite aplicații de acest gen sunt: CryptoLocker, CryptoDefence, CryptoWall, Accdfisa, GpCode, CTB-Locker.
 
Însă oamneii legii au câteva recomandări pentru cetățeni.
 
„Protejați-vă sistemele informatice prin instalarea unor aplicații antivirus recunoscute și actualizați-le frecvent!Soluțiile antivirus gratuite sau promoționale oferite online nu sunt recomandate. Dacă nu folosiți opțiunea Windows de acces la distanță (remote desktop), dezactivați-o! Activați opțiunea programului antivirus de scanare a memoriei volatile (RAM) pe timpul rulării proceselor! Nu dezactivați opțiunea controlului cont utilizator (Ro-CUU, Eng-UAC) pentru sistemele Windows! Verificați cu atenție expeditorii mesajelor electronice înainte de a le deschide! Blocați orice trafic online către următoarele domenii: yoyosasa.com, wawamediana.com, qoweiuwea.com, khalisimilisi.com, dominikanabestplace.com, nofbiatdominicana.com, dominicanajoker.com, likeyoudominicana.com, newsbrontima.com, yaroshwelcome.com! Nu accesați site-uri care nu prezintă încredere și nu dați click pe link-uri primite de la surse necunoscute! Nu descărcați programe care nu prezintă încredere sau software piratat! Creați copii de rezervă ale fișierelor și păstrați-le pe servere de tip Cloud sau pe suporți de stocare a datelor detașabili pe care să-i utilizați numai cand fișierele vă sunt necesare!”.
 
Un exemplu clar este un caz mai vechi, „Poliția Română”.  A infectat peste un sfert de milion de calculatoare. Posesorii acestora se trezeau  că au PC-ul blocat și primeau un mesaj, aparent oficial, de la Poliție. Mesajul îi anunța că li s-a blocat calculatorul deoarece au piratat muzică, filme și programe, dar că în schimbul unei amenzi platite online acesta poate fi deblocat.
 
Însă mesajul nu era de la Poliție, și nici contul unde mergeau amenzile nu aparținea vreunei autorități a statului român. Era ransomware, o combinație de răpire – un software periculos va „răpește” calculatorul - șantaj – vi se cer bani pentru deblocare și vi se sugerează că cineva ar ști că ați comis o faptă reprobabilă – și tâlhărie – practic, vi se fură bani. În cele din urmă, serverul de pe care se trimitea ransomware a fost descoperit de politiștii români cu ajutorul specialistilor de la BitDefender, care cu această ocazie și-au dat seama ca era doar unul din zeci sau poate sute de astfel de servere care există în lume.



Sursa foto: business24.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii