Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astazi se implinesc 19 ani de la executarea dictatorilor Ceausescu

ro

25 Dec, 2008 18:19 1134 Marime text

Astăzi se îmlinesc 19 ani de când Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi, după ce au fost arestaţi câteva zile. Pe 25 decembrie 1989, când românii sărbătoreau Crăciunul, soţii Ceauşescu au fost condamnaţi la moarte prin împuşcare, fiind totodată şi ultima zi în care s-a tras în populaţie.

Românii de la Revoluţia din 1989 doreau o ţară liberă şi democrată, ei nu mai suportau lipsa alimentelor, a medicamentelor, impunerea unui anumit mod de viaţă, nu aveau apă caldă şi căldură pe timpul iernii, în timp ce apropiaţii lui Ceauşescu duceau o viaţă luxoasă, cu mâncăruri alese şi mese îmbelşugate. Revoluţia a început pe 16 decembrie la Timişoara şi s-a extins apoi în toată ţara. În urmă cu 19 ani s-a anunţat oficial că Nicolae şi Elema Ceauşescu au fost arestaţi şi urmau să fie judecaţi de un tribunal militar.

Prin intermediul mass-media, publicul care aştepta informaţii din oră în oră a aflat că cei doi dictatori se aflau la Târgovişte acolo unde Ceauşescu încercase să fugă şi să mobilizeze muncitorii de la combinatul siderurgic, în fruntea cărora voia să se întoarcă la Bucureşti. Principalul moment al zilei de 25 decembrie va rămâne în istoria poporului român, judecarea sumară şi executarea celor doi dictatori. Procesul soţilor Ceauşescu a avut loc într-o unitate militară aflată în oraş, lângă sediul Miliţiei şi al Securităţii.

În timpul procesului, Nicolae Ceauşescu părea că nu ştie ce se întâmplă cu el, nefiind în stare să răspundă coerent la nici o întrebare adresată de instanţa improvizată, care i-a condamnat la moarte pe dictatori, pedeapsa fiind executată în jurul orei 15.00. Era prima dată când România devenise o ţară liberă, iar ai noştrii sperau într-o conducere mai bună şi o schimbare radicală în bine. De asemeni, 25 este data când românii au înlocuit pe Moş Gerilă cu Moş Crăciun, când am revenit la credinţa interzisă de comunişti.

 
 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii