Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit generalul Iulian N. Vlad, ultimul șef al Securității comuniste

ro

30 Sep, 2017 12:43 1554 Marime text
Generalul Iulian N. Vlad a murit în această dimineață, la vârsta de 86 de ani. Acesta a fost ultimul șef al Securității comuniste înainte de Revoluția din 1989.

Iulian N. Vlad s-a născut la data de 23 februarie 1931. A absolvit cursurile Liceului „Gheorghe Chițu” din Craiova, unde s-a pregătit ca învățător.  

Potrivit evz.ro, a fost remarcat pentru calitățile dovedite și îndrumat să activeze în Uniunea Asociațiilor Elevilor din România, Organizația Tineretului Sătesc, iar după unificarea mișcărilor de tineret în Uniunea Tineretului Muncitoresc.  

Din anul 1951, odată cu admiterea în Școala Militară și până la data de 05 ianuarie 1990 a fost militar activ.

A fost pe rând general cu trei stele, ministru secretar de stat în Ministerul de Interne și șef al Departamentului Securității Statului. 

În perioada 1952-1977, a activat în domeniul învățământului militar din Ministerul de Interne.

Din anul 1977 și până la finalul carierei militare a făcut parte din conducerea Ministerului de Interne ca secretar de stat, adjunct al ministrului, ministru secretar de stat și șef al Departamentului Securității Statului  (membru al Guvernului). 

Generalul Iulian N. Vlad a pus bazele sistemului național de apărare antiteroristă și a inițiat o amplă reforma contraspionajului, două domenii pe care le-a coordonat nemijlocit și în care România a avut rezultate de rezonanță internațională, relatează evz.ro.

 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii