Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:10 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE a desfășurat o sesiune de dialog online pe pagina de Facebook a instituției referitoare la votul în străinătate

ro

10 Dec, 2016 16:19 1577 Marime text
Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care votează în străinătate la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, Ministerul Afacerilor Externe a organizat astăzi o sesiune de dialog online (tip Q&A) pe pagina de Facebook a instituţiei, între orele 10.00-14.00.

Românii care votează în străinătate au adresat aproximativ 50 de întrebări referitoare la modalităţile exercitării votului în străinătate, la actele necesare pentru a vota sau la locaţiile secţiilor de votare.

Românii din străinătate care doresc să se informeze cu privire la votul în străinătate pot apela şi  call-center-ul din cadrul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate dezvoltat de Departamentul Consular care funcţionează 24 de ore / 7 zile, la numerele de telefon aparținând misiunii diplomatice/oficiului consular al României din zona de rezidență a fiecărui cetățean român. (Exemplu: Cetățenii români aflați în zona de competență consulară a Ambasadei României la Madrid pot apela telefonic misiunea diplomatică română la numerele de telefon afișate pe site-ul madrid.mae.ro fiind redirectaţi către Centru, fără niciun cost suplimentar).

Reamintim că cetăţenii români cu DOMICILIUL în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
  • paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu;
  • paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu;
  • paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu.

Cetăţenii români cu REŞEDINŢA în străinătate, îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
  • ·         cartea de identitate;
  • ·         cartea electronică de identitate;
  • ·         cartea de identitate provizorie;
  • ·         buletinul de identitate;
  • ·         paşaportul diplomatic;
  • ·         paşaportul diplomatic electronic;
  • ·         paşaportul de serviciu;
  • ·         paşaportul de serviciu electronic;
  • ·         paşaportul simplu;
  • ·         paşaportul simplu electronic;
  • ·         paşaportul simplu temporar.

Cetăţenii români cu REŞEDINŢA în străinătate trebuie să prezinte și un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei (unul dintre tipurile de documente specifice fiecărei țări).

Tipurile de documente care atestă reședința în fiecare stat pot fi găsite pe site-urile Ministerului Afacerilor Externe și ale misiunilor diplomatice și consulare din statele respective.

Reamintim că nu se poate exercita dreptul de vot în baza titlului de călătorie.

Pentru a preîntâmpina votul multiplu, în toate secțiile de votare, actele de identitate ale fiecărui alegător vor fi verificate prin scanare, anterior votării, de către un operator de calculator.

Lista integrală a celor 417 secţii de votare din străinătate poate fi consultată pe pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe la link-ul următor: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/2016.11.071_sectii_de_votare_mo_(3).pdf

Pentru a facilita alegătorilor români din afara ţării accesul la adresele celor 417 secţii de votare organizate în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a elaborat o hartă interactivă dezvoltată pe platforma Google Maps şi accesibilă prin intermediul site-ului MAE la: http://www.mae.ro/locatiile_secţiilor_de_votare

Pentru cele 417 secţii de votare înfiinţate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe trimite 1.993.930 buletine de vot (996.965 de buletine pentru alegerea Senatului şi 996.965 de buletine pentru alegerea Camerei Deputaţilor). Numărul buletinelor de vot a fost stabilit ca urmare a estimărilor realizate de misiunile diplomatice, ţinând cont de prezenţa la vot de la procesele electorale anterioare şi dispersia teritorială a comunităților românești.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii