Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hotel GRAND

ro

09 Apr, 2012 00:00 11842 Marime text

Hotelul Grand pe harta Constanţei.

 grand_1_-_harta.jpg

Sub denumirea de Grand, pe Bulevardul Ferdinand, de-a lungul veacului trecut au fost cunoscute mai multe repere citadine ale Constanţei: Arenele Grand (zona actualului parc al Primăriei), Sala Grand în locul căreia în anul 1927 a fost construit teatrul Tranulis (Fantasio de astăzi), şi hotelul Grand pe care îl cunoaştem astazi.

 loc_0.jpg

Constanţa - Bulevardul Carol - Locul unde avea să se construiască Hotelul GRAND (dreapta jos).

Constanţa - Bulevardul Carol - În coltul din stânga jos clădirea din ansamblul Şcolii Primare "Principele Ferdinandşi Principesa Maria". Acesta era localul permanent al şcolii nr.1 de băieţi şi nr.1 de fete.Poziţia şcolii este indicată în harta din 1897 a lui M.D.Ionescu Dobrogianu (legenda - nr.8). În locul clădirii din centrul imaginii (jos) se va ridica ulterior farmacia Miga

 grand_1_-_harta_2.jpg

Se observă din hartă că la poziţia nr.7 se aflaDivizia Activă Dobrogea. Alături se afla clădirea Cercului Militar.

 grand_pozitia_de_locatie.jpg

După cum se observă ca reper, mica fântână arteziană din faţa Cercului Militar există şi astăzi în parcul din spatele Primăriei.

 loc_1.jpg

În anul 1912, Stavro Dumitriu a cumpărat de la Primăria Constanţa un teren de 1.450 de metri pătraţi, în plin câmp, la marginea oraşului, cu suma de 98.870 de lei şi 50 de bani. La acel moment prietenii proaspătului proprietar i-au spus acestuia că este nebun că a luat un teren acolo pentru a ridica un hotel.

 grand_1.jpg

În anul 1915 proprietarul terenului a început ridicarea construcţiei comandându-i arhitectului francez Goue un edificiu care să cuprindă parter plus trei etaje. Clădirea a fost începută şi construcţia ei a durat până în anul 1920 traversând zbuciumata perioadă a primului război mondial.

 grand_2.jpg

În anul 1920, având un etaj mai puţin decât fusese stabilitîn planurile iniţiale, se deschideau uşile hotelului care a devenit, în timp, unul dintre reperele Constanţei. Adăugarea celui de al treilea etaj a rămas doar în fază de proiect.

 grand_3.jpg

Noul hotel dotat cu electricitate şi încălzire centrală a avut un succes imediat în rândul oamenilor de vază care aveau nevoie de cazare în imediata apropiere a gării. Hotelul avea la parter restaurant, sală de lectură şi muzică, spaţii comerciale închiriate, el fiindunul dintre punctele de atracţie ale oraşului.

 ghidul_constantei_si_tekirghiolului_1924.jpg

În anul 1924 în Ghidul Constanţei şi al Techirghiolului există referinţe despre Hotelul Grand.

 hoteluri_si_hanuri.jpg

După cum se observă şi din lista hotelurilor care funcţionau în Constanţa în acel an, hotelul Grand era trecut precum hotel de categoria I.

 grand_4.jpg

În anul 1940, după moartea lui Stavro Dumitriu afacerea a fost preluată de fiul acestuia, Dumitru St. Dumitriu. Era asemeni tatălui său, un abil om de afaceri, fiind un întreprinzător important pe piaţa imobiliară dobrogeană. Dumitru St.Dumitriu îşi petrecuse tinereţea în străinătate. Începând cu anul 1926, era dejareprezentant direct al societăţii Ford Motor Company la Trieste în Italia, Alexandria în Egipt şi Istanbul în Turcia. Din 1932 el a devenit reprezentant pentru Balcani al companiei americane. Preluând hotelul, a înfiinţat la parterul său reprezentanţa Ford în Dobrogea. Influenţa pe care o avea pe plan local Dumitriu este ilustrată şi de titlul de viceconsul onorific al Cehoslovaciei la Constanţa.

 loc_03.jpg

Înainte de ridicarea construcţiei locul destinat acesteia era puţin reprezentativ, iar strada Carol cuprindea o serie de mici dughene. Din acea perioadă s-au păstrat câteva fotografii, unele dintre acestea chiar din timpul primului război mondial.

 loc_04.jpg

Deşi este greu de identificat în fotografia de mai sus, se observă intersecţia dintre strada Carol şi Bulevardul Ferdinand.

 loc_05.jpg

Anterior existenţei hotelului, pe locul acestuia funcţionase chiar un cinematograf.

 loc_061.jpg

În perioada interbelică remarcăm clădirile respective şi devenirea oraşului sub imperiul modernităţii după cum sevede în fotografia de mai sus.

 loc_06.jpg

Chiar şi în timpul războiului cele două clădiri erau uşor de identificat tot datorită amănuntelor puse în evidenţă.

 loc_07.jpg

În prezent cele două clădiri traversând deceniile au căpătat natura prezentului precum se observă în imagine.

 loc_062.jpg

În vecinătatea hotelului au rămas şi cele două clădiri ce au făcut parte din patrimoniul companiei englezeşti care a construit calea ferată şi gara veche.

 atunci_si_acum.jpg

În anul 1946 pe colţul dinspre fosta şcoală nr.1 din diagonala hotelului Grand, fiind un loc public intens circulat, se aflau panouri de propagandă. În prezent în aceeaşi poziţie funcţionează de asemenea, un panou de afişaj.

 grand_in_viziunea_europeana.jpg

După cum se observă, Hotelul Grand în prezent este locul de unde începe Uniunea Europeană.

Sursa foto: http://constanta-imagini-vechi.blogspot.com/ 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii