Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:48 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Partea întunecată a Mării Negre

ro

25 Sep, 2014 21:38 1449 Marime text
Își riscă viața în fiecare zi la bordul unor adevărate capcane plutitoare și de cele mai multe ori nu primesc nimic în schimb. De ziua lor, marinarii din Marea Neagră şi-au spus povestea tristă într-un documentar emoționant.
 
Pelicula Dark Side of Black Sea a fost realizată în urma campaniei derulată de ITF în toate porturile din Marea Neagră. Toate imaginile sunt reale şi au fost surprinse de liderii sindicali cu ocazia controalelor la bordul navelor. Filmul va fi prezentat în cadrul festivalului Ursul de aur de la Berlin.
 
ITF România trage încă o dată semnalul de alarmă. Marea Neagră este plină de nave vechi, care pun în pericol viaţa echipajelor şi siguranţa navigaţiei. În plus armatorii nu dau doi bani pe drepturile navigatorilor şi îi plătesc din an în paşte.
 
“Este exact exemplul care s-a prezentat în film. Navigatorul a plecat din Tulcea pe navă. Noi i-am spus să nu plece din țară până nu primește salariul. El a primit un petic de hârtie, s-a îmbarcat pe navă, a ajuns la Istanbul, unde a văzut că acea hârtie nu avea nicio valoare, nu îi intrase niciun ban în contul din bancă. Compania a venit la vapor cu gărzi înarmate, i-au dat jos pe toți de pe navă, fără nicio plată, și au îmbarcat alți marinari”, ne-a declarat Adrian Mihălcioiu, ITF România.
 
„M-a impresionat și m-a întristat totodată. Mi-am amintit de anii nouăzeci când astfel de cazuri erau foarte dese, erau foarte mulți marinari români abandonați în toate colțurile lumii și nu exista o cale de rezolvare a problemei. Spre bucuria mea, cred că în momentul de față aceste cazuri s-au rărit, sunt sub control și datorită creșterii importanței ITF care a devenit o forță în domeniul protecției drepturilor personalului navigant”, ne-a spus Dumitru Catană, director Autoritatea Navală Română.
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii