Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un loc ales de Dumnezeu Mănăstirea de la Hârşova are acelaşi hram cu schitul românesc de la Muntele Athos

ro

16 Nov, 2012 00:43 9437 Marime text
manastire_piatra_de_temelie_manastire_harsova.jpgMănăstirea ce urmează să fie construită la Hârşova are o poveste interesantă. Primarul Tudor Nădrag spune că locul unde va fi ridicat schitul a fost ales de Dumnezeu.

Şeful autorităţii locale îşi aminteşte cu plăcere de începuturile acestui proiect. „A venit la Primărie un călugăr care avea binecuvântarea Înaltpreasfinţiei sale Teodosie să construiască o mănăstire aici", spune Tudor Nădrag. Primarul susţine că Hârşova nu a fost aleasă întâmplător de către Arhiepiscopie. „Sarcina lor este să construiască mănăstiri în zona cetăţilor romane de la Dunăre din zona Dobrogei, pentru că şi cercetările arheologice realizate până-n prezent au demonstrat că aici a fost un centru religios care coordona întreaga zonă", a explicat primarul. Tudor Nădrag declară că această experienţă l-a convins de faptul că locurile pentru mănăstiri sunt alese de Dumnezeu. „Am pornit însoţit de călugăr în căutarea unui spaţiu pentru ridicarea schitului. În drum, am întâlnit o femeie care a pus la dispoziţie, desigur contra cost, un teren ce se întinde pe o suprafaţă de un hectar, într-o zonă foarte frumoasă, în apropiere de Rezervaţia Naturală. În vară, când a fost sfinţită piatra de temelie, m-am convins că locul a fost ales de Dumnezeu. În zonă este o privelişte minunată. De aici se văd vapoarele pe Dunăre şi toată insula Ialomiţei, până la Feteşti", remarcă primarul. Şeful autorităţii locale a precizat că în acest loc binecuvântat de Dumnezeu a fost improvizat un altar, unde enoriaşii vin duminică de duminică să participe la Sfânta Liturghie. Din primăvară, primarul îşi doreşte să aloce fonduri pentru a se începe construcţia mănăstirii. Schitul are hramul „Icoana Maicii Domnului Prodromiţa" (12 iulie). Icoana originală a Maicii Domnului Prodromiţa se găseşte la Schitul românesc Prodromu, aşezământul monahal al românilor de la Sfântul Munte Athos. Cel de-al doilea hram al mănăstirii va fi Sfântul Ioan Botezătorul (7 ianuarie).

Primarul Tudor Nădrag nu va neglija nici celelalte biserici din localitate. Din primăvară, va sprijini cu fonduri şi cele două biserici existente în oraş. De asemenea, se va implica pentru a reuşi finalizarea construcţiei celei de-a treia biserici ce se ridică în zona portului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii