Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a creat cadrul legal pentru vanzarea unor noi locuinte ANL

ro

18 Dec, 2009 01:37 3058 Marime text
blocuri_anl2.jpgGuvernul a adoptat la începutul lunii, o hotărâre prin care se creează cadrul legal pentru vânzarea locuinţelor ANL către chiriaşi.

Este vorba despre 2.338 locuinţe care vor fi vândute către tinerii care au locuit cu chirie în ele mai mult de trei ani. Imobilele, construite prin ANL până la 24 aprilie 2008, au fost trecute din proprietatea publică în proprietatea privată a statului. Reprezentanţii Guvernului au precizat că această măsură răspunde solicitărilor care vin din partea consiliilor locale - administratorii acestor locuinţe - care vor avea astfel posibilitatea să le vândă actualilor chiriaşi. Locuinţele la care face referire normativul se situează în localităţi din judeţele Arad, Argeş, Botoşani, Caraş-Severin, Constanţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Suceava, Teleorman, Tulcea şi Vaslui. Pe lângă cele 2.338 de locuinţe, au mai fost trecute în proprietatea privată a statului, prin diverse acte normative adoptate în cursul acestui an de către Executiv, alte 6.963 locuinţe ANL.

Blocurile ANL au fost construite în cadrul Programului de construcţie de locuinţe pentru tineri, care se adresează tinerilor aflaţi la începutul carierei profesionale, dar cărora veniturile nu le permit achiziţionarea unei locuinţe de pe piaţa liberă. Scopul programului este să asigure condiţii tinerilor specialişti, să se stabilească în zona de rezidenţă în care îşi desfăşoară activitatea.

ANL-urile, cumpărate cu banii jos

În ceea ce priveşte preţul de vânzare al apartamentelor şi garsonierelor, modalitatea prin care acesta se stabileşte de către unităţile administrativ-teritoriale se face, potrivit Guvernului, în baza evaluării realizate de către o persoană fizică sau juridică, iar valoarea de vânzare, conform legii, se stabileşte aplicând procedura de abordare prin cost. Practic, valoarea de vânzare este dată de costul de înlocuire a clădirii, adică de construire a unei alte locuinţe similare, dar nu mai mic decât valoarea de inventar adusă la zi. De asemenea, legea prevede printre condiţiile de vânzare ca cel ce achiziţionează locuinţa să fi stat, neîntrerupt, trei ani de zile în acel imobil, preţul să fie achitat integral la vânzarea locuinţei, iar titularul să nu aibă în proprietate o altă locuinţă. De asemenea, venitul mediu pe fiecare membru al familiei nu trebuie să depăşească salariul mediu brut pe economie. Titularul poate beneficia o singură dată de dreptul de a cumpăra o locuinţă ANL şi, de asemenea, nu o poate înstrăina pe o perioadă de cinci ani de la dobândire. Sumele acumulate în urma vânzării locuinţelor construite în cadrul Programului ANL sunt destinate finanţării construcţiei de noi locuinţe, menite închirierii către tineri.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dany Constanta 12 Feb, 2010 16:04 la ce pret se va vinde o garsoniera in faleza nord si care ar fi conditiile de creditare in situatia cand salariul de incadrare este de 600 ron brutul? daca stie cineva ceva concret il rog frumos sa lase un coment