Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Moviliţa se construieşte primul parc fotovoltaic

ro

12 Sep, 2013 00:00 4205 Marime text
Primarul comunei Topraisar, Stelian Gheorghe, îşi doreşte ca proiectul privind amenajarea unui parc fotovoltaic la Moviliţa, iniţiat de un investitor privat, să se concretizeze. „Este primul proiect de acest gen din comună. Orice investiţie atrasă este importantă, pentru că aceasta înseamnă noi impozite, noi resurse bugetare”, a explicat, ieri, şeful autorităţii locale. Parcul va fi amenajat pe un teren privat. „Iniţiativa aparţine unei societăţi care a preluat terenul de la fostul ISCIP Moviliţa. La un moment dat, proprietarul a avut în intenţie ca pe aceasta suprafaţă (aproximativ 6 hectare) să construiască case, însă, din cauza crizei, a renunţat la acel obiectiv. Sper ca pe cel cu parcul fotovoltaic să-l ducă la bun sfârşit. Din câte am înţeles, acest parc va fi amenajat doar pe jumătate din suprafaţa existentă”, susţine primarul comunei Topraisar.
În momentul de faţă, proiectul se află în fază de realizare a PUZ-ului. Potrivit unui anunţ de mediu, iniţiator al lucrării este Romulus Popescu, prin împuternicit Dorin Ecea, din Bucureşti. Acesta solicită PUZ pentru obiectivul „Construire parc fotovoltaic Moviliţa, drumuri de acces, cablu subteran şi construcţii anexe”. Pentru această investiţie, în cadrul şedinţei Comitetului Special Constituit (CSC), din data de 14 august, s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu. 

Gamesa vine cu turbine eoliene

Şeful autorităţii locale a menţionat că acesta nu este unicul proiect din domeniul energiilor regenerabile care se vrea a se realiza la Topraisar. Potrivit primarului Stelian Gheorghe, cei de la Gamesa caută să obţină avizele necesare pentru construirea unui parc eolian pe raza localităţilor Topraisar şi Bărăganu. Topraisar ar urma să pună la dispoziţie terenul necesar pentru construirea a 22-26 de turbine.
În altă ordine de idei, şeful autorităţii locale a anunţat că au început lucrările la drumul de exploatare, finanţate cu bani europeni, dar şi că a fost încheiat obiectivul început în anul 2008 pentru amenajarea grădiniţei de la Topraisar, fiind prima construcţie de acest gen din localitate.  

Se aşteaptă bani pentru lucrările de la Potârnichea

În ceea ce priveşte proiectul privind reţeaua de alimentare cu apă din satul Potârnichea, demarat, de asemenea, în anul 2008 pe Hotărârea de Guvern 577, lucrările au putut fi realizate până la această dată în proporţie de doar 60%. „Am solicitat la Guvern bani pentru lucrările de la Potârnichea”, a afirmat primarul Gheorghe Stelian. Întrebat ce sumă aşteaptă de la Executiv, şeful autorităţii locale a menţionat că este vorba de 300.000 de lei pentru a putea fi achitată ultima factură emisă. După ce va achita această datorie, pentru finalizarea lucrării, Guvernul mai are de trimis în teritoriu aproximativ 1.300.000 de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii