Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:56 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gropile de gunoi - gauri negre in bugetul primariilor

ro

14 Aug, 2009 02:14 2247 Marime text

manuela1_editorial.jpgSăptămâna trecută, mai multe primării au fost amendate de Garda de Mediu pentru faptul că nu şi-au închis gropile de gunoi.

Ei bine, mulţi ar fi tentaţi să spună că primarii sunt de vină şi chiar să-i înjure, fără să se gândească la faptul că toată această situaţie are şi un dedesubt şi că adevărul nu este chiar cel „servit" de autoritatea de control. De când a fost anunţată data de 16 iulie ca termen final pentru închiderea gropilor de gunoi, mulţi primari s-au luat cu mâinile de cap şi au spus din capul locului că n-o să reuşească să facă să dispară mormanele care străjuiesc marginea majorităţii satelor româneşti. Nu i-a auzit nimeni. Sau chiar dacă i-a auzit, s-a făcut că nu-i aude. Este adevărat, Comisia Europeană a stabilit data de 16 iulie ca fiind cea scadentă pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme, însă statul nu a făcut mare lucru pentru a veni în întâmpinarea previzibilului. Aşa se face că, deşi primarii au spus că nu au utilajele necesare să le închidă (multe dintre primăriile din mediul rural fiind prea sărace să îşi cumpere un buldoexcavator, de pildă) şi că nu au fonduri pentru transportul gunoiului, nimeni nu i-a auzit. În ajunul termenului limită, mulţi primari anunţau că se dau bătuţi şi că nu are decât să vină Garda peste ei, că nu au cum să facă să dispară zeci de tone de deşeuri într-un timp atât de scurt. „Nu avem cum să facem să dispară tone de gunoaie strânse în aceste zone de generaţii întregi. Suntem legaţi de mâini", spuneau primarii. Însă termenul scadent a venit şi la scurt timp s-au pomenit cu controalele pe cap. Reuşiseră să mai închidă din gropi, însă nu pe toate, aşa că au fost buni de plată. Nici comisarii Gărzii de Mediu nu au avut ce face. Şi-au făcut datoria. Dar mă întreb dacă nu ar fi trebuit să se ia măsuri la nivel de minister, dacă nu cumva Ministerul Mediului ar fi trebuit să aloce fonduri pentru închiderea acestor gropi, dacă nu cumva trebuia să propună soluţii? Cred că răspunsul este deja inclus în întrebare, însă ne putem da seama de ce celor care sunt puşi să ne conducă nu le-a picat fisa. O explicaţie, pe care o auzim tot mai des şi care este invocată de cele mai multe ori nejustificat, este criza. Cea de-a doua ar fi că ministrul Mediului, constănţeanul Nicoale Nemirschi, a fost mult prea ocupat cu anchetele îngrămădite pe capul său, ca să-şi mai arunce ochii şi asupra acestui subiect derizoriu. Ei bine, primarii au fost amendaţi şi li s-au dat termene noi pentru închiderea gropilor rămase. Urmează, probabil, noi amenzi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Petrica Ciobanu 14 Aug, 2009 13:29 Bravo fata, te felicit pentru ceea ce faci. Sper sa-ti amintesti numele meu. Am rasfoit pe internet o stire si te-am gasit fara sa vreau. Cred ca lucrezi la Ziua de Constanta?