Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Ulise şi coloşii de pe litoral...

ro

21 Mar, 2013 00:00 1807 Marime text
Litoralul românesc are în acest an un Ulise şi o Gorgonă (chiar pe Medusa) şi credem că era de-ajuns... Cu puţin noroc, balaurii haosului imobiliar nu ne vor invada în acest sezon estival. Proiectul privind modificarea Legii Urbanismului a fost respins de preşedintele Traian Băsescu şi a intrat în Parlament, la reexaminare.
Dar să ne amintim cum a început totul. Parlamentarii lui Mazăre şi-au asumat încă de anul trecut o serie de amendamente la Ordonanţa de urgenţă 7/2011 privind urbanismul. Nu s-a ţinut cont la momentul formulării lor de protestele Ordinului Arhitecţilor şi a ONG-urilor, amendamentele fiind aprobate, cu încuviinţarea majorităţii USL.
Ce vor oamenii lui Mazăre prin modificările aduse Legii Urbanismului?! Ei propun de fapt ca autorităţile de la Bucureşti să nu mai aibă dreptul să controleze documentaţiile de urbanism din zonele turistice de interes naţional, zona costieră sau din zonele montane. Astfel spus, pe Litoral sau la munte s-ar putea construi orice îşi doresc investitorii şi autorităţile locale. La malul mării, putem vorbi de hoteluri înalte, şi chiar pe plajă dacă se poate... Ne putem face şi o idee despre viitoarea arhitectură urbană aferentă staţiunii Mamaia. Noile construcţii ce se doresc a fi ridicate haotic, după cum dictează banul şi nu simţul estetic, se vor alătura ruinelor abandonate pe litoral, din cauza crizei sau din diverse alte motive. Nu puţine astfel de „vestigii” sunt prezente în staţiunea Mamaia (probabil, fiind de domeniul trecutului, de aici şi dorinţa edilului de a promova trecutul pe litoral).
Construcţiile începute şi lăsate de izbelişte şi gunoaiele nu mai sunt demult o necunoscută pentru constănţenii şi turiştii declaraţi dezamăgiţi de felul cum arată astăzi staţiunea Mamaia.
Iar cu un Ulise şi cu o Gorgonă nu faci poţi face turism la malul mării.
Un Ulise ar fi mai potrivit în Parlament sau în Guvern - dar cu faptele sale eroice ar trebui să contribuie la reducerea fiscalităţii din turism, la îmbunătăţirea imaginii litoralului românesc, şi nicidecum la construirea de coloşi la malul mării...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii