Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dilema primarului Marian Dan A fi sau a nu fi incompatibil?! (document)

ro

10 Jun, 2011 01:36 4244 Marime text
Deleni_primar_Marian_Dan_02.jpgPrimarul comunei Deleni figurează la Registrul Comerţului ca administrator al firmei SC Inter Dan Production SRL

După validarea în funcţia publică, unii primari au omis să-şi încheie socotelile cu afacerile pe care le administrau înainte să devină primari. Într-o astfel de situaţie se află şi primarul comunei Deleni, Marian Dan, care figurează la Registrul Comerţului ca administrator al firmei Inter Dan Production SRL.

Conform legii, funcţia de primar este incompatibilă cu cea de administrator de firmă, iar constatarea stării de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţia publică. Aşa cum spuneam, primarul comunei Deleni, Marian Dan, figurează în baza de date oficială a Registrului Comerţului ca administrator al SC Inter Dan Production SRL, înfiinţată în 1996. Menţionăm că firma se află în lichidare, însă nu a fost radiată, specialiştii precizând că în această situaţie primarul este incompatibil.

De precizat că Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei prevede la art. 87, alin. 1), lit. d) că „funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice".

Şi Legea ANI prevede la art. 47, alin. (3) că „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective".

Se putea retrage în 15 zile de la validarea mandatului

Conform legii, pentru a nu deveni incompatibil cu funcţia publică, primarul a avut timp să se retragă din funcţia de administrator de firmă, după validarea mandatului de primar. Potrivit art. 91, alin. (1) din Legea 161/2003, starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului. „Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie (...)", se arată în alin. (3) al art. 91 din Legea 161/2003. Aşadar, primarul Marian Dan a avut la dispoziţie 15 zile să se retragă din funcţia de administrator al SC Inter Dan Production SRL.

Reprezentanţii ANI spun că este incompatibil

Potrivit datelor furnizate de către Registrul Comerţului, firma se află în lichidare, însă edilul nu s-a retras din funcţia de administrator, deşi societatea a fost preluată de către un lichidator. Societatea nu şi-a mai depus bilanţul anual la Registrul Comerţului din 2004. Pentru a ne lămuri asupra incompatibilităţii în acest caz, i-am contactat pe reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Reprezentanţii Departamentului de Comunicare al ANI ne-au răspuns la întrebare citând tot din Legea 161/2003 privind regimul incompatibilităţilor, mai exact din acelaşi articol 87. „Funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu cea de administrator şi cu calitatea de comerciant persoană fizică", ne-au declarat reprezentanţii Departamentului de Comunicare al ANI.

Marian Dan: „Când o să termine lichidatorul, o să mă radieze şi pe mine"

Contactat telefonic, primarul comunei Deleni s-a arătat mirat că figurează la Registrul Comerţului ca administrator al firmei SC Inter Dan Production SRL. „Firma este în faliment. Este la lichidator de ani de zile. Eu nu mai am niciun drept acolo. Când termină lichidatorul, probabil o să mă radieze şi pe mine", ne-a declarat primarul Marian Dan, care a adăugat că, din punctul său de vedere, nu este incompatibil. „Dar ce, firma a făcut afaceri cu primăria?", a adăugat el.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii