Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Codru verde pe 200 de hectare, la Harsova

ro

29 Jan, 2010 02:41 3227 Marime text
cap_2_dreapta_harsova_primar_nadrag_tudor_01.jpgPrimarul Tudor Nădrag afirmă că pădurea va fi o adevărată mană cerească pentru locuitorii oraşului

Edilul oraşului ne-a declarat că a reuşit să obţină de la Administraţia Fondurilor de Mediu o finanţare de 50 de miliarde de lei vechi, bani cu ajutorul cărora va înfiinţa o pădure de stejar alb, pufos, jugastru, ulm, frasin şi plop alb.

„Datorită acestui proiect, peste ani, locuitorii oraşului Hârşova vor avea acces la o pădure cu lemn de esenţă tare", ne-a declarat primarul. El a adăugat că în perioada următoare, se vor primi primii bani pentru plantarea puieţilor. „Vom planta în total un milion de puieţi, 5.000 pe hectar", a subliniat Tudor Nădrag. Primarul a precizat că va avea loc licitaţia publică prin care va fi achiziţionată „materia primă". „În a doua jumătate a lunii februarie, se va face o mobilizare generală, la care vor fi antrenaţi salariaţi ai primăriei, cadre didactice, dar şi cetăţeni ai oraşului, pentru a participa la plantarea pădurii. Această pădure este o mană cerească, o oază de verdeaţă, în acest pol al secetei, la care este situat oraşul Hârşova", a precizat Tudor Nădrag. Puieţii vor fi plantaţi în trei locaţii: în apropierea satului Vadu Oii, în vecinătatea apelor termale şi lângă drumul naţional, spre Podul Giurgeni - Vadu Oii. În privinţa apelor termale care se regăsesc pe teritoriul oraşului Hârşova, primarul Tudor Nădrag a precizat că această resursă va fi valorificată printr-un proiect transfrontalier ce va fi derulat în parteneriat cu Bulgaria. „Zona are un deosebit potenţial turistic şi arheologic", a afirmat primarul oraşului.

Investitori străini, interesaţi să construiască la Hârşova

Un obiectiv principal al administraţiei locale din Hârşova este şi atragerea de investitori. „Purtăm discuţii cu un investitor german specializat în parcuri industriale, care este interesat să construiască un astfel de obiectiv pe teritoriul oraşului sau chiar şi un complex balnear, în zona apelor termale", a mai spus edilul. Un alt investitor străin care intenţionează să-şi fructifice experienţa pe pământ românesc este o firmă din Belgia, interesată să construiască o uzină electrică pe biomasă. Practic, uzina ar putea folosi resturi vegetale pentru producerea energiei electrice. „Astfel s-ar putea crea 200 de locuri de muncă. Este o investiţie de 120 de milioane de euro. La începutul lunii februarie, vor veni specialiştii pentru a pune la punct ultimele detalii legate de această investiţie", a adăugat Tudor Nădrag. Uzina electrică ar putea fi construită pe o suprafaţă de şase hectare, situată lângă fosta staţie de betoane.

Iluminat public neconvenţional

Edilul oraşului Hârşova a precizat că, ţinând cont de posibilităţile reduse de finanţare din această perioadă, trebuie utilizate la maximum resursele de fonduri europene. „Până acum noi nu am ratat nicio sesiune de depunere a proiectelor europene", a subliniat Tudor Nădrag.

Administraţia locală din Hârşova a depus spre finanţare, pe Programul Operaţional Regional (POR), un proiect de asfaltare a tuturor străzilor oraşului, în valoare de şapte milioane de euro. Un alt proiect cu finanţare europeană depus de autoritatea locală a oraşului, în valoare de trei milioane de euro, vizează iluminatul public prin mijloace neconvenţionale. Mai precis, proiectul presupune ca pe fiecare stâlp de iluminat să fie montate baterii solare şi mici cilindri eolieni. „Un astfel de sistem de iluminat are o autonomie de 15 zile", a precizat primarul, adăugând că proiectul a primit aprecieri din partea Ministerului Dezvoltării, fiind unic în ţară.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 12 Feb, 2010 11:53 In sprijinul si sustinetii celor afirmate in comentariul precedent ,rog sa se citeasca articolul din ziarul online ROMANIA LIBERA din data de joi,06,decembrie 2007 ,articolul numit HARSOVA,DEZVOLTARE FARA PRECEDENT scris de Darius Martinescu.Este un articol care se refera la declaratiile primarului liberal IONEL CHIRITA in privinta amplasarii CENTRULUI DE ZI PENTRU COPII in str. CARSIUM nr.34 care ar fi functionat impreuna cu CENTRUL DE PERSOANE ABUZATE si nu pe marginea unei prapastii de pe malul Dunarii,unde are in prezent locatia.
  • SURMELIS ARGENTINA PUSA 10 Feb, 2010 12:24 Datorita ignorantei manifestate de catre primarul orasului HARSOVA de Constanta ,TUDOR NADRAG si a fostului primar liberal si actualmente consilier local al orasului HARSOVA ,IONEL CHIRITA,sunt obligata de situatie de ai da in judecata pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice,fapta prevazuta si pedepsita de art.248 C.P. Motivul acestei actiuni este faptul ca nu au tinut cont de necesitatea urgenta a celor 4000 de locuitori ai orasului Harsova care au nevoie de un loc de munca,printre care ma aflu si eu personal de doi ani jumate. Al doilea motiv este si faptul ca pana in prezent nu s-a dat in folosinta CENTRUL DE ZI PENTRU COPIII proveniti din familii sarace sau a unui CAMIN DE COPII SCOLARI ai caror parinti sau persoane care-i ingrijesc au un loc de munca de 8 ore si nu au posibilitatea de a-si supraveghea copiii dupa orele de curs. Datorita situatiei de a nu avea un loc de munca si a unui loc supravegheat pentru copilul meu,sunt in postura de a nu-mi putea plati taxele catre stat,impozitul pe apartament si a unor restante la banci. Acestea ducand la executarea silita asupra apartamentului meu,propietate personala.
  • surmelis argentina pusa 02 Feb, 2010 17:56 SERELE ,MICRO-FERMELE,HOTELURILE TURISTICE,HALELE INDUSTRIALE ar ocupa sute de hectare de teren in cazul in care ar fi cineva din PRIMARIA orasului HARSOVA de Constanta DORNIC sa le propuna si sa le construiasca spre a da locuri de munca LOCUITORILOR acestuia.Ar fi nevoie apoi de o DEFRISARE a padurilor ce tocmai au fost plantate,deoarece nu prea exista TEREN LIBER.
  • surmelis argentina pusa 29 Jan, 2010 15:01 Primarul orasului HARSOVA de Constanta nu intelege ca primordial este ASFALTAREA STRAZILOR pe care le-a lasat balta dupa ce a facut canalizarile de anul trecut.Unde sunt LOCURILE DE MUNCA ??? Cu o floare nu se face primavara.Nu avem nevoie de PADURI DE ESENTA TARE ,avem nevoie de locuri de munca stabile si cu carte de munca ,cum ar fi SERELE pentru cultivarea legumelor si zarzavaturilor si MICRO-FERMELOR pentru cresterea pasarilor si animalelor si nu in ultimul rand de TURISM si FABRICI INDUSTRIALE.