Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Beculeţele electorale

ro

25 Nov, 2011 01:00 4010 Marime text
claudia_candet.jpgCu câteva luni înainte de alegerile locale, cu prilejul sărbătorilor, fiecare primar de comună încearcă pe cât posibil să-şi împodobească localitatea. Un beculeţ în plus faţă de anul precedent, un brad mai mare, pachete mai multe cu daruri pentru copii sau pensionari, toate vor conta cu certitudine pentru un electorat greu încercat de greutăţi, mai ales în aceste vremuri.

De altfel, pentru oricare dintre personajele publice autohtone, fie locale sau de la centru, apropierea sărbătorilor de iarnă sau pascale a fost asociată întotdeauna cu un exces de bunătate, motivat sau forţat de împrejurări. Oamenii au încercat să fie mai buni, să-şi manifeste în faţa tuturor această calitate, iar unii s-au străduit să o arate mai mult decât cei din jur, într-un cuvânt, să iasă în evidenţă. Chiar dacă sunt excepţii care în accepţiunea generală ar trebui să întărească regula, în acest context, cazurile în care nu se doreşte obţinerea unui rezultat, fie mai apropiat, fie mai depărtat, sunt mult prea rare.

Toată lumea îşi doreşte ceva, fie că sunt voturi, bani - direct sau indirect -, recunoaştere publică. Orice ar fi, fiecare face un gest cu un scop anume: un alt mandat, un nou post, un post mai bun sau cine ştie ce alte beneficii. Cert este că fiecare doreşte ceva... altceva, orice. Sau nimic. Excepţiile sunt unii dintre primarii din judeţ care nu par a mai fi interesaţi de încă un mandat în fruntea urbei. Sau cel puţin acestea sunt declaraţiilor lor la acest moment. Mai mult, tocmai pentru că nu pare a-i mai interesa, nu fac nimic de sărbători sau cel puţin nimic fastuos. Nici beculeţe electorale, nici pachete. Nu doresc recunoaştere publică mai mult decât o au deja pentru activitatea lor din cursul anului şi nu ca urmare a voturilor obţinute la ultimul sau ultimele mandate. Pachetele şi beculeţele de sărbători le pun doar dacă le au şi doar pentru că devin mai sensibili în această perioadă.

Sunt însă şi oameni despre care, în umila mea obiectivitate, vreau să cred că fac acest lucru nu pentru că-şi doresc voturile comunităţii care i-a ales, ci pentru că vor să demonstreze că sunt în măsură să-şi coordoneze şi să-şi gestioneze activitatea şi fondurile. Pentru că au fost în stare să atragă bani pentru comuna lor şi fără ajutorul celor care gestionează judeţul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii