Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Al doilea parc eolian ca intindere din Dobrogea, la Chirnogeni

ro

17 Jul, 2009 02:53 5165 Marime text
chirnogeni_primar_gheorghe_.jpgPrimăria comunei Chirnogeni pregăteşte un proiect ce va fi depus spre finanţare în această sesiune a Măsurii 322, din cadrul Planului Naţional pentru Dezvoltare Rurală. 

Sesiunea de finanţare pentru programele ce vor fi depuse în cadrul Măsurii 322 - „Renovarea şi dezvoltarea satelor" se va încheia pe 31 iulie.

Proiectul pe care administraţia locală din Chirnogeni îl elaborează cuprinde mai multe obiective importante pentru comunitate, printre care înfiinţarea sistemului de canalizare şi realizarea unei staţii de epurare. De asemenea, proiectul integrat include modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi asfaltarea străzii care duce la pompele de apă din Plopeni. La acestea se adaugă achiziţionarea de costume populare şi construirea unei clădiri, în care se va desfăşura programul after-school. Potrivit primarului Gheorghe Manta, reţeaua de canalizare va avea o lungime de opt kilometri, iar cea de apă, de şapte kilometri. Valoarea totală a investiţiilor este de 2,5 milioane euro. În cadrul acestui proiect se va încheia şi un acord de parteneriat între biserică şi Consiliul Parohial, pe de o parte, şi şcoală. „Prin acest acord, preotul se va implica în problemele de abandon familial şi în urmărirea evoluţiei elevilor, pentru ca aceştia să-şi termine studiile", ne-a declarat primarul Gheorghe Manta, adăugând că prin acest parteneriat creşte punctajul proiectului.

În afară de accesarea banilor europeni, comuna are şanse să se dezvolte şi datorită activităţilor economice ce se vor desfăşura pe teritoriul ei. Este vorba despre faptul că mulţi investitori sunt interesaţi să monteze pe teritoriul comunei centrale eoliene, astfel că, la Chirnogeni, este posibil să se înfiinţeze al doilea parc eolian, ca întindere, din Dobrogea, după cel de la Fântânele.

Primarul din Chirnogeni vrea să construiască o bază sportivă tip II, la Plopeni. Una asemănătoare a fost realizată anul trecut, la Chirnogeni, însă proiectul de la Plopeni este mai complex. Baza sportivă ce urmează să construiască în acest sat va fi dotat cu vestiare şi duşuri. Valoarea investiţiei se ridică la şase miliarde de lei vechi.

De asemenea, administraţia locală din Chirnogeni continuă lucrările la podurile şi podeţele pentru care se acordă finanţare în baza Ordonanţei 7. Potrivit primarului Gheorghe Manta, comuna are 18 podeţe, dintre care zece au fost construite deja. La Chirnogeni sunt cinci podeţe, la Plopeni sunt 11, iar la Credinţa este un pod.

Administraţia locală va amenaja şi spaţii verzi cu o întindere totală de 17.700 mp. Proiectul a fost depus spre finanţare încă de anul trecut, iar investiţia se cifrează la şapte miliarde de lei vechi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii