Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:02 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adrian Stan - „Techirghiol va arăta total diferit"

ro

19 Oct, 2012 02:26 3233 Marime text
Techirghiol_Adrian_Stan.jpgPrimarul Adrian Stan a precizat că astăzi va fi publicat pe SEAP anunţul privind demararea lucrărilor în cadrul proiectului integrat de amenajare turistică a malului lacului Techirghiol.

Şeful autorităţii locale speră ca până în vară, când vor veni turiştii, să fie amenajată plaja prevăzută în cadrul proiectului. Prin intermediul acestui proiect, dar şi prin derularea altor două care se află pe masa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului privind reabilitarea falezelor şi asfaltarea a 22 de străzi, primarul declară că Techirghiol va arăta în 2014 cu totul diferit faţă de cum se prezenta în 2008, la începutul primului său mandat. Cel puţin investiţia propusă prin proiectul referitor la amenajarea malului lacului va face ca staţiunea să fie de nerecunoscut. Lucrările cuprind modernizarea malului lacului pe o suprafaţă de 7.000 mp, prin periere a plajei în suprafaţă de 21.400 mp, prin aport de nisip, dar şi prin amplasarea unei grădini de recreere de 56.713 mp, precum şi prin crearea unei zone de băi reci de 7.400 mp.

Techirghiol_centru_techirghiol.jpgTuriştii vor putea utiliza alei pietonale în lungime de 1.708 m, piste pentru biciclete şi alei pentru persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, aşa cum prevede legea, vor fi deserviţi de două posturi de salvamar şi de un punct de prim-ajutor. Utilităţile necesare bunei întreţineri şi siguranţei în zona de mal vor include trei grupuri sanitare cu duşuri şi trei vestiare, reţele de alimentare cu apă potabilă (334 m lungime), de evacuare a apelor uzate şi pluviale (310 m lungime), iluminat stradal aferent aleilor şi pistelor destinate turiştilor (2.280 m lungime) şi o parcare cu o capacitate de 90 de locuri. Complementar acestor lucrări de valorificare turistică a malului lacului Techirghiol, străzile Ecaterina Teodoroiu, Muncii şi Dr. Ion Tătăranu vor fi reabilitate pentru a da acces facil turiştilor către malul lacului. Proiectul are o durată de implementare de 20 de luni, în perioada 31.07.2012 - 31.03.2014, şi un buget total de 15.295.798,47 lei, din care valoarea eligibilă din FEDR este de 11.173.490,35 lei.

Noi lucrări în cazul blocurilor de locuinţe sociale

În cazul construirii celor trei blocuri de locuinţe sociale de pe strada Al. I. Cuza, ridicate pentru chiriaşii evacuaţi, Primăria Techirghiol a organizat o nouă licitaţie privind executarea unor lucrări suplimentare de armare stâlpi şi centuri inferioare la subsol şi parter, în valoare de 236.479 de lei. „Au fost depistate lucrări care nu erau prinse în proiect, constructorul a trebuit să le facă, iar cu acordul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului am organizat licitaţie publică", a explicat primarul Adrian Stan. Şeful autorităţii locale susţine că la această dată la toate cele trei blocuri au rămas de amenajat ultimele etaje. Primarul speră ca în maxim doi ani de zile imobilele să fie inaugurate, mărturisind că finalizarea construcţiilor depinde de maniera în care MDTR alocă fondurile necesare finalizării lucrărilor. Adrian Stan a declarat că aşteptă răspuns la o cerere înaintată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului care priveşte indexarea fondurilor alocate pentru lucrări cu rata inflaţiei din perioada 2009 - 2012 (2009 este anul în care au început lucrările de construcţie). Primarul a subliniat faptul că licitaţia s-a organizat la preţuri foarte joase, metrul pătrat fiind evaluat la 300 de euro, valoare care nu mai corespunde costurilor actuale, fapt ce-l nemulţumeşte pe constructor.

Avalanşă de cereri pentru case

Şeful autorităţii locale declară că la această dată are peste 70 de cereri din partea chiriaşilor evacuaţi, în condiţiile în care cele trei imobile au în total 48 de apartamente şi garsoniere. Primarul a mărturisit că cererea pentru locuinţe este însă mult mai mare la nivelul localităţii. La această dată, peste 300 de tineri căsătoriţi îşi doresc o locuinţă la Techirghiol.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii