Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:25 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soluţia - construirea unui canal de scurgere Sute de terenuri inundate la Cochirleni, oameni disperaţi şi o situaţie ce pare fără ieşire

ro

02 Apr, 2015 00:00 3348 Marime text
Primarul comunei Rasova, de care aparţine localitatea Cochirleni, spune că se află „între ciocan şi nicovală“. De câţiva ani, mai multe hectare de teren agricol situate în fosta baltă Cochirleni, desecată de comunişti, sunt inundate în fiecare primăvară sau după o ploaie mai serioasă. Majoritatea celor care deţin teren acolo se folosesc de acea palmă de pământ pentru a supravieţui, practicând o agricultură de subzistenţă. Oamenii vin şi i se plâng celui pe care l-au ales să le fie primar de faptul că se tem că anul acesta nu vor putea să cultive nimic.

Gospodarul-şef ridică neputincios din umeri şi bate fără încetare la porţile instituţiilor abilitate să rezolve această problemă. „Dintre cele 527 de hectare de teren agricol de acolo, aproximativ 350 de hectare se află acum sub ape. Ne confruntăm cu această problemă în fiecare an, după topirea zăpezilor, însă dezastrul de anul acesta este cel mai mare“, a declarat primarul comunei Rasova, Dorel Alexandru. „Am făcut mai multe adrese la Prefectură, la Consiliul Judeţean Constanţa, la ANIF (n.r. Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare) şi la Guvern, pentru că noi nu putem să intervenim în niciun fel. Nici de acolo nu am primit vreo mână de ajutor. Din fondurile locale nu ne permitem să suportăm costurile pentru evacuarea apei. Suntem neputincioşi în faţa nevoilor oamenilor, din păcate“, a declarat primarul Alexandru Dorel.
 
El a mai explicat că singura soluţie pe care localnicii o au în acest moment este aceea de a pompa apa. Însă instalaţia de pompare - veche de peste 20 de ani - este în subordinea ANIF, care, pentru a porni instalaţiile, are nevoie de sume consistente de bani, insuficient de adunat din contractele de prestări servicii pe care le încheie cu proprietarii de teren, costurile pompării apei ajungând la aproape 90 de lei pe hectar. Suma este insuficientă chiar şi pentru cei de la ANIF, care spun că energia electrică ce se consumă doar pentru pornirea staţiei de pompare depăşeşte costul stabilit. „Consiliul Judeţean nu poate să intervină în niciun fel, întrucât noi, pe noua lege a bugetului, nu mai putem să facem nicio alocare cum făceam anii trecuţi, pentru că nu se mai pune problema de dat bani pentru UAT-uri. Rezolvarea se găseşte la ANIF“, a declarat vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJC, Cristinel Dragomir. Primarul comunei Rasova a declarat că, pentru a putea rezolva mult mai uşor şi mai ieftin problema terenurilor inundate, a întocmit un proiect al unui canal de scurgere gravitaţională în Dunăre, obiectiv care ar putea fi dus la îndeplinire chiar şi din fondurile bugetului local. „Am realizat, anul trecut, un proiect prin care am urmărit obţinerea finanţării pentru amenajarea unui canal de scurgere gravitaţională a apei de pe aceste terenuri inundate în Dunăre. Proiectul a fost blocat la structura centrală a ANIF, de unde trebuia să obţinem aprobări. Proiectul prevede realizarea unui canal cu scurgere gravitaţională direct în Dunăre, ce trebuie închis cu un stăvilar care să împiedice inundarea terenului atunci când apele Dunării cresc. De altfel, aici a mai existat un astfel de canal, dar care acum trebuie decolmatat. Noi intenţionăm să îl amenajăm, să îl pavăm cu dale de beton, pentru a-l putea folosi astfel mai simplu, mai eficient şi fără alte costuri“, a explicat gospodarul-şef Dorel Alexandru.

Primarul s-a adresat şi Prefecturii Constanţa, în speranţa că va găsi acolo sprijin, dar nici această instituţie nu a putut contribui la rezolvarea problemei. După şedinţa avută cu primarii, la începutul acestei săptămâni, gospodarul-şef a discutat însă din nou cu prefectul Constanţei, pentru găsirea unei soluţii. „Domnul prefect a spus că se va ocupa de această problemă şi va veni să vadă exact despre ce anume este vorba“, a declarat primarul comunei Rasova.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii