Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:40 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scoli inundate in 2005, reparate in 2009

ro

17 Oct, 2008 00:00 1582 Marime text
1224187515.jpg

Scolile din Pestera si Ivrinezu Mare, cat si gradinita din Nicolae Balcescu vor beneficia de reparatii suplimentare la patru ani de cand au fost afectate de inundatii * Daca in unele localitati lucrarile dureaza de aproape un an, exista si situatii in care scolile sunt reparate in etape, pe parcursul mai multor ani * La sfarsitul lunii septembrie, Consiliul Judetean Constanta a atribuit un contract de servicii de proiectare suplimentare, privind reabilitarea/reconstruirea unitatilor de invatamant din judetul Constanta, afectate de inundatiile din 2005 * Prin urmare, lucrarile de proiectare pentru reabilitari suplimentare incep la trei ani dupa producerea pagubelor * Contractul a fost obtinut de catre SC Princer SA Bucuresti, iar valoarea finala a contractului se ridica la peste 300 de milioane de lei vechi * Initial, Guvernul a alocat pentru reabilitarea scolilor afectate de inundatii din judetul Constanta o suma de peste un milion de euro * Pentru ca o scoala din Mangalia nu a mai putut fi reparata, suma ramasa, de aproximativ 200.000 euro, a fost redistribuita * Tinand cont de faptul ca ne aflam spre sfarsitul lui 2008 si abia se face proiectarea lucrarilor suplimentare, mai mult ca sigur ca lucrarile de reparatii vor incepe in 2009

In 2008, in Romania se repara scoli dezafectate de inundatiile din 2005. Pare de necrezut, insa se intampla in judetul Constanta. Este de notorietate faptul ca, desi anul scolar a inceput de o luna, inca sunt scoli in reparatii si ca exista chiar si institutii de invatamant la care reabilitarea nici nu a inceput. Daca in unele localitati lucrarile treneaza de aproape un an, exista si situatii in care scolile sunt reparate in etape, de-a lungul mai multor ani. Este si cazul unor unitati de invatamant din localitatile Pestera, Ivrinezu Mare si Nicolae Balcescu. La sfarsitul lunii septembrie, Consiliul Judetean Constanta a atribuit un contract de servicii de proiectare suplimentare privind reabilitarea/reconstruirea unitatilor de invatamant din judetul Constanta, afectate de inundatiile din 2005. Prin urmare, la sfarsitul anului 2008 incep lucrarile de proiectare pentru reabilitari suplimentare, adica la trei ani dupa producerea pagubelor. Trebuie precizat ca acest contract a fost obtinut de catre SC Princer SA din Bucuresti. Valoarea finala a contractului se ridica la 28.260 lei fara TVA, adica la peste 300 de milioane de lei vechi. Procedura de licitatie a fost negociere fara anunt de participare si nu s-a organizat o licitatie electronica, avand in vedere si faptul ca s-a primit o singura oferta. Firma bucuresteana ii are ca administratori pe Alecsandru Corneliu Angelescu, Constanta Floricel Constantinescu, Elena Marin, Demostene Vicentiu Raducanu, Ion Tudose si, ca unic asociat, pe primul dintre acestia.

Banii s-au redistribuit

Reprezentantii CJC ne-au declarat ca, initial, de la Guvern s-a alocat pentru reabilitarea scolilor afectate de inundatii din judetul Constanta o suma de peste un milion de euro. Din aceste fonduri s-au executat lucrari de reparatii pentru scolile din Pestera si Ivrinezu Mare, dar si pentru gradinita din Nicolae Balcescu. O parte din bani, aproximativ 200.000 euro, a fost alocata si pentru reabilitarea Scolii "Gala Galaction" din Mangalia. Intre timp, la scoala din Mangalia s-au descoperit niste vestigii romane, iar lucrarile au fost stopate. Pentru ca in legatura cu imobilul ce trebuia renovat a intervenit si un litigiu, fiind revendicat, reabilitarea nu a mai putut continua. Astfel, banii s-au realocat pentru lucrari suplimentare la scolile din mediul rural, dezafectate din cauza inundatiilor. Problema este ca avizul de la minister pentru demararea lucrarilor s-a primit la sfarsitul lunii mai, anul acesta, desi ordinul de executie fusese emis din luna noiembrie anul trecut, dupa cum ne-a declarat Lucian Simion, consilier in cadrul Directiei Tehnic Investitii. Asa s-a ajuns la paradoxul care face posibila reabilitarea dupa trei ani a unitatilor de invatamant afectate de inundatiile din 2005. Tinand cont de faptul ca ne aflam spre sfarsitul lui 2008 si abia se face proiectarea lucrarilor suplimentare, mai mult ca sigur ca reparatiile vor incepe in 2009. Avand in vedere viteza cu care se misca lucrurile in tara noastra, nu este exclus sa mai treaca un an si sa nu se intample mare lucru.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii