Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:55 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Remes viseaza un trai bun la tara

ro

07 Sep, 2007 00:00 851 Marime text
1189109947.jpg

Fondurile nerambursabile acordate pot reprezenta intre 45 - 75% din valoarea eligibila a proiectelor pentru cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic # Peste 750 milioane de euro sunt alocati, in acest an, imbunatatirii conditiilor din mediul rural

Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii, a lansat, recent, la Constanta, Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013. In baza planului, Romania va primi fonduri europene de peste opt miliarde de euro in urmatorii sapte ani. Proiectele pot fi depuse incepand din a doua jumatate a lunii octombrie. "Am transmis programul national de dezvoltare rurala spre aprobare la jumatatea acestui an, iar vestile pe care le-am primit sunt bune, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea sa primim dosare pentru un numar de masuri chiar incepand din acest an. In cursul lunii septembrie, vom avea comentariile scrise la masurile pentru care ne asumam riscul de a le lansa in acest an. In partea a doua a lunii octombrie, pentru masurile propuse, solicitantii isi vor putea depune proiectele", a declarat ministrul Remes. Cornelia Harabagiu, ministrul secretar de stat in cadrul ministerului Agriculturii, a declarat ca principalele axe ale programului au in vedere cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, imbunatatirea calitatii mediului si a zonelor rurale si imbunatatirea calitatii vietii in mediul rural. Dintre acestea, cele mai multe fonduri vor fi alocate pentru proiectele privind cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic, respectiv 3,17 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 42,19% din totalul fondurilor alocate programului. In celelalte cazuri, sumele vor fi de 1,88 miliarde de euro pentru imbunatatirea mediului si a zonelor rurale, de 1,98 miliarde de euro pentru imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale si de 0,19 miliarde de euro pentru axa "Leader". "Comparativ cu programul SAPARD, Programul National de Dezvoltare Rurala asigura mai multi bani, intr-un total de 8,022 miliarde de euro, mai multe forme de sprijin, in acest sens fiind elaborate 20 de masuri in comparatie cu zece cate erau disponibile inainte, mai multe categorii de beneficiari si mai multe investitii eligibile", a mai spus Cornelia Harabagiu.

Scopul investitiei nu trebuie schimbat

Una dintre primele masuri pentru care vor putea fi depuse dosare prevede modernizarea exploatatiilor agricole. Investitiile concrete pentru care se vor acorda fonduri nerambursabile sunt construirea si modernizarea cladirilor utilizate pentru productia agricola la nivel de ferma, infrastructurii rutiere interne sau de acces in domeniul agricol, fermelor de vaci de lapte incadrate in sistemul cotei de lapte, construirea serelor, achizitionarea de tractoare noi, combine de recoltat, masini si utilaje si achizitionarea de noi mijloace de transport specializate, necesare activitatii de productie. Pe de alta parte, banii mai pot fi folositi si la achizitionarea terenurilor pentru constructii cu scop productiv, infiintarea plantatiilor viticole, infiintarea pepinierelor de vita de vie si pomi fructiferi si procesarea produselor agricole la nivelul fermei. Fondurile nerambursabile acordate prin aceasta masura pot reprezenta intre 45 la suta si 75 la suta din valoarea eligibila a proiectului, dar nu mai mult de un milion de euro. In cazul in care proiectul include si investitii pentru obtinerea energiei regenerabile, suma maxima care poate fi acordata pentru realizarea proiectului este de 1,5 milioane de euro. In schimbul acestor bani, principala obligatie care ii revine solicitantului este de a pastra scopul investitiei pe o perioada de cel putin cinci ani. Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a elaborat o prima varianta a ghidului solicitantului pe patru masuri, pentru care se vor putea depune proiecte inca din acest an. Ghidul solicitantului cuprinde prezentarea PNDR, fondurile europene alocate si modalitatile de accesare. Suma alocata prin PNDR pentru 2007 se ridica la 750 milioane de euro, din fondurile totale prevazute pentru perioada 2007 - 2013, bani care vor trebui cheltuiti pana in 2009. PNDR a fost inaintat oficial spre aprobare in data de 29 iunie 2007, fiind declarat admis de catre Comisia Europeana, la finele lunii iulie.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii