Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:42 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presedintele Traian Basescu este constantean

ro

17 Dec, 2004 00:00 1238 Marime text

Viata presedintelui

Traian Basescu a devenit noul presedinte al Romaniei obtinand 51,23%, in timp ce Adrian Nastase a obtinut un scor de numai 48,77% * Pentru prima data in istoria Romaniei, presedintele pleaca de la Constanta * Viitorul sef al statului s-a nascut in orasul Basarabi din judetul Constanta * Traian Basescu s-a nascut in anul 1951 * Este absolvent al Institutului de Marina "Mircea cel Batran", Facultatea de Navigatie, sectia comerciala * A fost comandant de nava si capitan de cursa lunga pe navele Arges, Crisana si Biruinta - Nava Amiral a Flotei Comerciale romanesti * Revolutia l-a gasit director general al Inspectoratului de Stat al Navigatiei Civile din Ministerul Transporturilor * Basescu este si primul-ministru, pe care Constanta l-a trimis in guvernele post-revolutionare * Mai intai, ca subsecretar de stat in 1991, iar apoi ministru al Transporturilor in guvernele: Roman, Stolojan, Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu * La Constanta, actualul presedinte a cunoscut-o pe Elena, care i-a devenit sotie si i-a daruit doua fiice: Elena si Ioana * Traian Basescu este un om politic care a evitat sa vorbeasca despre familia sa * Au fost doar cateva referiri foarte vagi legate de sotie si cele doua fiice #Tatal, Dumitru Basescu, a decedat, iar mama, Elena Basescu, traieste in Constanta, in zona Km 4-5, intr-un apartament modest de doua camere * Mama presedintelui are venerabila varsta de 75 de ani si locuieste inconjurata de amintirile familiei #

Biroul Electoral Central a comunicat luni seara, la orele 19.00, rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale, dupa numararea tuturor voturilor legal exprimate. Astfel, Traian Basescu a devenit noul presedinte al Romaniei obtinand 51,23% (5.126.794 voturi), in timp ce Adrian Nastase a obtinut un scor de numai 48,77% (4.881.520 voturi). Luni la ora 15.15, noul presedinte Traian Basescu a tinut primul sau discurs la sediul Aliantei D.A. Dupa multumirile protocolare, Basescu a enumerat principalele obiective ale inceputului de mandat: crearea unei majoritati parlamentare stabile in jurul nucleului Dreptate si Adevar, crearea unui guvern capabil sa indeplineasca obligatiile asumate de Romania in negocierile cu UE si transformarea institutiei prezidentiale in garantul respectarii legilor si a Constitutiei de catre toate institutiile statului. Basescu a precizat ca libertatea presei si a societatii civile sunt fundamentale intr-un stat democratic. Pe termen mediu, presedintele are drept prioritati refacerea coeziunii natiunii, recastigarea demnitatii de roman prin eradicarea saraciei si prin a acorda tinerilor sanse de a se realiza profesional in propria tara. Potrivit lui Basescu, institutia prezidentiala va cere trecerea coruptiei la nivel inalt in randul actiunilor de subminare a sigurantei nationale si, in consecinta, combaterea acesteia va intra in atributiile Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Cine este Traian Basescu?

Pentru prima data in istoria Romaniei, presedintele pleaca de la Constanta. Traian Basescu s-a nascut in orasul Basarabi din judetul Constanta si este roman ortodox. Cu toate ca se trage dintr-o familie de militari, Basescu s-a aplecat catre marina civila, fiind absolvent al Institutului de Marina "Mircea cel Batran", Facultatea de Navigatie, sectia comerciala. A fost comandant de nava si capitan de cursa lunga pe navele Arges, Crisana si Biruinta - Nava Amiral a Flotei Comerciale romanesti. In perioada 1987-1989, Basescu a fost sef al Agentiei Navrom din Anvers. Revolutia l-a gasit director general al Inspectoratului de Stat al Navigatiei Civile din Ministerul Transporturilor.Basescu este si primul-ministru, pe care Constanta l-a trimis in guvernele post-revolutionare. Mai intai, ca subsecretar de stat in 1991, iar apoi ministru al Transporturilor in guvernele: Roman, Stolojan, Ciorbea, Radu Vasile si Mugur Isarescu.In urma alegerilor din 12 decembrie, Basescu a devenit si primul constantean care va conduce Romania cinci ani de zile.

Familia lui Basescu

Traian Basescu este un om politic care a evitat sa vorbeasca despre familia sa. Au fost doar cateva referiri foarte vagi legate de sotie si cele doua fiice. Si asta mai mult in cadrul campaniei electorale.Acum, dupa ce a devenit presedinte al Romaniei, toti cetatenii ar dori sa cunoasca mai multe amanunte legate de viata sa, de copilarie, adolescenta.Tatal, Dumitru Basescu, a decedat. Mama, Elena Basescu, traieste in Constanta, in zona Km 4-5, intr-un apartament modest de doua camere, la etajul al treilea. Mama presedintelui are venerabila varsta de 75 de ani si locuieste inconjurata de amintirile familiei. Ea povesteste ca s-a nascut la Basarabi, iar la 20 de ani si-a intalnit iubirea vietii, pe Dumitru, cel care avea sa-i devina mai tarziu sot. Traian Basescu s-a nascut in anul 1951, acasa, moase fiind mama si soacra. Meseria tatalui a dus familia Basescu la Iasi, unde ambii copii, Traian si Mircea, au facut primii ani de scoala. De la Iasi au plecat spre Bacau, unde baietii au urmat liceul. Apoi, presedintele a decis sa plece in armata dupa o cearta cu tatal, Dumitru, care insista ca Traian sa urmeze o scoala militara. Apoi a intrat la Facultatea de Navigatie, sectia comerciala din Constanta. Tot la Constanta, actualul presedinte a cunoscut-o pe Elena, care i-a devenit sotie si i-a daruit doua fiice: Elena si Ioana.Mama presedintelui are casa plina cu fotografii inramate cu baietii de care este foarte mandra, dar si cu sotul decedat prematur.In scoala, presedintele s-a remarcat ca un elev bun, excela la materiile exacte: fizica, matematica.Instruirea de buna calitate l-a ajutat pe Basescu ca la frageda varsta de 29 de ani sa devina capitan de vas de mare tonaj.

Constantenii sunt cei mai bucurosi de victoria lui Basescu

Traian Basescu este un personaj foarte cunoscut in Constanta, atat in localitatea natala, cat mai ales in municipiu, unde si-a crescut fiicele si a locuit ani buni. Basescu a detinut un apartament in cartierul Tomis Nord, iar fetele lui au urmat scoala generala si liceul in Constanta. Constantenii sunt cei mai bucurosi ca Basescu este noul presedinte al Romaniei. Printre acestia mai exista o categorie aparte de sustinatori ai fostului marinar care-l apreciaza si-l iubesc din cale-afara. Ei sunt fostii colegi de voiaj, cei care l-au cunoscut cu adevarat pe omul Basescu in mai multe ipostaze.Pe vapor i se spunea BT-ul. Vechii camarazi vorbesc frumos despre Basescu si-si amintesc ca presedintele avea darul de a conduce un echipaj ca nimeni altul, nu dadea ordine aiurea, era obiectiv si sever, dar intotdeauna reusea sa depaseasca situatiile dificile cu zambetul pe buze. Era ascultat de toti, pentru ca toata lumea avea incredere in el.

Concitadinii sai l-au sarbatorit in strada

Sustinatorii lui Traian Basescu din Basarabi au fost obstructionati duminica noaptea sa-si manifeste bucuria pe strazile orasului, dupa ce s-a anuntat victoria acestuia de catre exit-poll-urile efectuate de institutele de sondare a opiniei publice. Luni insa, dupa anuntarea oficiala a procentelor care l-au facut pe Basescu presedinte, sustinatorii Aliantei si admiratorii liderului democrat au efectuat un tur al victoriei prin toata localitatea.Liderul PNL Basarabi, Ion Vladoi, a declarat pentru ziarul Ziua de Constanta ca manifestatia a fost obstructionata de oameni ai primariei care prin tot felul de avertismente si amenintari au reusit sa zadarniceasca manifestarea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii