Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:29 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mănăstirea din Lipniţa va fi sfinţită duminică O icoană de la Muntele Athos, dăruită lăcaşului de cult

ro

21 Aug, 2014 00:00 4193 Marime text
În fiecare an, pe 29 august, Biserica Ortodoxă serbează Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Duminică, 24 august, începând cu ora 7.45, Mănăstirea Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul din Lipniţa va îmbrăca haine de sărbătoare. „Au fost finalizate lucrările de construcţie a bisericii mănăstirii, iar duminică, va avea loc slujba de sfinţire. Aceasta va fi oficiată de un sobor de ierarhi din Bulgaria şi din România. Vor merge, desigur, şi reprezentanţi din partea autorităţii locale. Ne bucurăm că vom avea un nou lăcaş de cult în localitate. Primăria a fost cea care a donat terenul pe care a fost ridicată construcţia“, a declarat primarul comunei Lipniţa, Florin Onescu.
La ceremonialul religios de la Lipniţa vor fi alături de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Teodosie, vicar al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Bulgare, PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. De asemenea, este aşteptat să participe la eveniment și ÎPS Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Credincioşii sunt aşteptaţi ulterior sa ia parte şi la procesiunea întâmpinării icoanei Maicii Domnului „Tricherousa“, care va fi adusă de la Muntele Athos și care va rămâne definitiv la mănăstirea Lipnița. Icoana este o reproducere a originalului Panaghia Tricherousa, cunoscută drept „Icoana Maicii Domnului cu trei mâini“. Potrivit tradiţiei, icoana a aparţinut Sfântului Ioan Damaschin. După ce, în lupta cu iconoclaştii, sfântul a luat apărarea icoanelor, ereticii i-au tăiat mâna dreaptă. Căzând înaintea icoanei, Sfântul Ioan s-a rugat Maicii Domnului, iar Fecioara Maria l-a vindecat. Drept recunoştinţă şi în amintirea acestei minuni, Sfântul Ioan Damaschin a adăugat o mână din argint în partea de jos a icoanei.
 
În cursul întregii zile de duminică, 24 august, credincioşii vor avea posibilitatea de a intra în Sfântul Altar al bisericii nou sfinţite, vor primi părticele de târnoseală şi se vor putea închina la cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan Botezătorul, ale Sfântului Ierarh Nicolae, ale Sfintei Muceniţe Ecaterina, la o părticică din lemnul Sfintei Cruci, precum şi la icoana „Maica Domnului - potoleşte întristările noastre“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii