Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Albesti au fost detasati 40 de muncitori pentru finalizarea lucrarilor de pietruire a drumurilor

ro

08 Oct, 2004 00:00 759 Marime text

Eforturi pentru finalizarea lucrarilor la proiectul Sapard

In comuna exista pericolul ca lucrarile sa nu fie terminate la timp # Acum, termenul limita este 30 octombrie * Lucrarile au intrat in ultima faza, se toarna tratamentul bituminos si se instaleaza rigolele * In aceste zile, banii au fost primiti si a inceput plata ajutorului pe luna iunie

La inceputul acestui an, primarul Marian Gascan isi propusese sa acorde o atentie sporita finalizarii cat mai multor obiective incepute pe raza comunei. In acest sens, au fost alocate fonduri pentru renovarea scolilor si gradinitelor de pe raza comunei, astfel incat cei aproximativ 600 de copii care frecventeaza cursurile unitatilor sa beneficieze de conditii optime.Primarul localitatii a facut eforturi pentru a realiza o parte din aceste lucrari cu sprijinul Bancii Mondiale. In acest sens, scolile din satele Arsa, Albesti si Cotu Vaii au fost prinse in programul Bancii Mondiale privind consolidarea si refunctionalizarea spatiilor. Prin intermediul acestui program, unitatea din Arsa a suportat reparatii capitale, in prezent fiind functionala, iar cea din satul Albesti este in curs de finalizare, ramanand de efectuat racordurile, lucrare ce se va efectua cu fonduri de la bugetul local. Totalul investitiei se ridica la aproximativ cinci miliarde lei, din care Banca Mondiala a suportat trei miliarde, diferenta fiind pusa de primarie. In privinta institutiei din satul Cotu Vaii, aceasta urmeaza sa intre in reparatii in cursul acestui an. In ceea ce priveste gradinitele de pe raza comunei, acestea sunt renovate si se prezinta intr-o situatie buna.Inca din sezonul cald, primarul Marian Gascan a fost preocupat sa achizitioneze cantitatea de lemne necesara incalzirii unitatilor de invatamant pe tot parcursul iernii. Asa se face ca peste 30% din cantitatea totala a fost adusa in localitate si a fost depozitata corespunzator. Restul lemnelor urmeaza sa fie aduse in cel mai scurt timp, astfel incat la venirea iernii comuna sa dispuna de intreaga cantitate.

Se asteapta ca Programul Sapard sa fie finalizat in termen

Programul Sapard constituie, pentru comuna Albesti, cea mai mare realizare a ultimilor ani. Comuna a reusit sa fie fruntasa in topul localitatilor care au depus documentatia pentru programul Sapard. Aici, inca de la sfarsitul anului trecut, a demarat programul "Amenajare drumuri de pamant", in intravilanul comunei, valoarea investitiei fiind de 33 miliarde lei. Dupa o perioada de criza, cand a existat riscul ca proiectul sa nu fie finalizat in termenul stabilit initial, respectiv 30 septembrie, comuna Albesti a depasit aceasta faza. Pentru ca mai multe localitati se aflau in imposibilitate de a finaliza lucrarea in termen, Agentia Sapard a oferit o prelungire a acestui termen cu inca o luna. In acest moment, potrivit declaratiei primarului Marian Gascan, lucrarile au intrat in ultima faza. Se toarna tratamentul bituminos si se instaleaza rigolele. Pentru a exista certitudinea ca totul va fi finalizat in termen, in aceasta saptamana, 40 de oameni care au lucrat la proiectul Sapard din comuna Poarta Alba au fost detasati la Albesti. Ei au fost cazati la caminul cultural. Toate aceste masuri il fac pe primarul Marian Gascan sa fie optimist in ceea ce priveste aceasta mare investitie: "Avem certitudinea ca totul se va termina cu bine si nu peste mult timp vom avea drumuri bune in toata comuna", a afirmat reprezentantul localitatii Albesti.

Enoriasii vor avea o biserica mai incapatoare

In fiecare din cele cinci sate aferente comunei, locuitorii beneficiaza de cate o biserica ortodoxa, in satele Albesti si Cotu Vaii existand chiar si cate un lacas musulman. Primarul Marian Gascan a mentionat ca in anul 2002 au fost alocate fonduri in valoare de un miliard de lei pentru reparatii capitale la acoperisul lacasurilor de cult din Vartop si Arsa, dar si pentru reparatii curente la celelalte biserici, inclusiv cele musulmane. "Avand in vedere ca biserica din satul Albesti a devenit neincapatoare pentru cei 1400 de locuitori, la insistenta preotului si a enoriasilor am solicitat ca in anul acesta sa alocam doua miliarde pentru a putea porni lucrarile de constructie a unui nou lacas de cult", a afirmat primarul din Albesti. "Chiar in aceste zile facem demersuri pentru a obtine avizele necesare inceperii lucrarii. Speram ca in cel mai scurt timp sa demaram proiectul", a conchis Marian Gascan.In paralel, continua lucrarile la dispensarul uman din satul Arsa, unde sunt realizate lucrari de zugravire a interioarelor si exteriorului, precum si dotarea cu gresie si faianta a spatiilor. Modernizarea si extinderea sistemului de alimentare cu apa sunt in derulare, urmand ca in scurt timp comuna sa beneficieze de apa curenta.

Se fac platile la ajutorul social

Dupa ce o perioada au fost inregistrate restante la plata ajutorului social, chiar in aceste zile banii au fost primiti si a inceput plata ajutorului pe luna iunie. De la inceputul anului, prin dispozitia primarului, s-a convenit ca pe lunile iulie si august ajutorul sa nu se dea, intrucat in acea perioada se mai gasesc mult mai usor locuri de munca. Costurile lunare pentru acordarea ajutorului social se ridica la 136 milioane lei pe luna. In paralel sunt platite si ajutoarele pentru persoanele cu handicap.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii