Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elevi discriminati politic de Constantinescu

ro

03 Oct, 2008 00:00 1189 Marime text
1222978239.jpg

Scoala din satul Cotu Vaii a fost la un pas de a fi inchisa de ASPJ * Nenumaratele apeluri ale primarului PD-L al comunei la conducerea CJC au fost ignorate, insa, de pesedistul Nicusor Constantinescu * Din cauza atribuirii banilor judeteni pe criterii politice de catre conducerea Consiliului Judetean Constanta, copiii din cadrul Scolii Generale Cotu Vaii risca sa nu mai poata merge la scoala * Desi pozeaza in ocrotitorul copiilor, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, atribuie discretionar banii judetului, pe care considera ca ii are la cheremul sau * Din acest motiv, copiii au inceput scoala in conditii mizerabile, care le pun in pericol sanatatea * Drept consecinta, Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana a refuzat sa acorde aviz de functionare, amenintand chiar cu inchiderea unitatii de invatamant * Primarul afirma ca a igienizat scoala, dar ca puterile financiare ale bugetului local sunt reduse, avand in vedere ca nu a primit bani in acest sens nici de la Ministerul Educatiei, nici de la CJC * Scoala Generala Cotu Vaii urma sa intre in reparatii capitale anul acesta, insa finantarea obtinuta prin Banca Mondiala a fost amanata pentru 2009 * Asa se face ca elevii din Cotu Vaii vor mai avea de indurat inca un an de chin la scoala * Este trist faptul ca, in timp ce scolile din judet primesc calculatoare pentru laboratoare de informatica, acoperisul scolii din Cotu Vaii se poate prabusi in orice clipa

Discriminarea politica atinge cote alarmante la nivelul judetului Constanta. Din cauza atribuirii banilor judeteni pe criterii politice de catre conducerea Consiliului Judetean Constanta, copiii din cadrul Scolii Generale Cotu Vaii din comuna Albesti risca sa ramana fara scoala. Desi pozeaza in ocrotitorul copiilor, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, demonstreaza ca ii vede pana si pe ei in culori politice. Aceasta atitudine il impiedica, se pare, pe seful CJC sa aloce fonduri pentru unitatile de invatamant din comunele conduse de primari de alta coloratura politica decat a sa. Pare strigator la cer, insa seful CJC, prim-vicepresedinte al organizatiei judetene PSD Constanta, atribuie discretionar banii judetului, pe care considera ca ii are la cheremul sau. Din cauza modului distorsionat al conducerii institutiei judetene de a pricepe realitatea, copiii din satul Cotu Vaii, din comuna Albesti, au inceput scoala in conditii mizerabile, care le pun in pericol sanatatea. Consecinta: Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana a refuzat sa acorde aviz de functionare, amenintand chiar cu inchiderea unitatii de invatamant. Autoritatea locala nu a putut accepta, insa, faptul ca elevii vor intrerupe pe perioada nedeterminata cursurile si a facut demersuri pentru ca scoala sa continue sa functioneze dupa ce va face unele retusuri. "Mi-am asumat aceasta responsabilitate pentru ca scoala nu poate fi inchisa. Anterior inceperii anului scolar am facut lucrari de igienizare dupa puteri, si datorita intelegerii unor oameni de bine, care ne-au asteptat cu banii, insa scoala din Cotu Vaii are nevoie de reparatii capitale. Nu am primit bani de igienizare nici de la minister (n.r. Ministerul Educatiei), nici de la Consiliul Judetean", ne-a declarat primarul comunei Albesti. Edilul unitatii administrativ teritoriale, care are in subordine nu mai putin de cinci sate, a precizat ca Scoala Generala Cotu Vaii urma sa intre in reparatii capitale anul acesta, insa finantarea obtinuta prin Banca Mondiala a fost amanata pentru 2009.

Copiii - victime nevinovate ale politicii

Asa se face ca, fara niciun sprijin de la institutia judeteana, copiii din Cotu Vaii vor mai avea de indurat inca un an de chin la scoala. Printre problemele grave ale imobilului se numara acoperisul subred, carpit de primarie, mobilierul vechi, dar mai ales grupurile sanitare care se afla intr-o stare avansata de degradare si care pot pune in pericol sanatatea copiilor, care desi nu stiu ce e aia politica, sufera de pe urma ei. Practic, copiii din Albesti au fost "pedepsiti" de conducerea CJC pentru ca unii dintre parintii lor au ales un primar de o alta culoare politica decat cea a sefului institutiei, care este un pesedist de vaza. Locuitorii comunei Albesti trag acum ponoasele faptului ca au avut curajul sa renunte la un primar pesedist, care a dus comuna de rapa timp de nu mai putin de patru mandate, a se citi 16 ani. Au crezut in schimbare, insa din cauza faptului ca banii publici ai judetului se afla la mana pesedistului Nicusor Constantinescu, trec printr-un purgatoriu care este inutil pentru niste copii care nu au nicio vina si care au dreptul, ca si ceilalti de varsta lor, din localitatile cu primari gospodari PSD, sa invete in conditii decente.

Fostul primar a dus de rapa scolile

Primarul comunei Albesti ne-a declarat ca a incercat in repetate randuri sa ia legatura cu Nicusor Constantinescu, insa nu a reusit decat sa faca anticamera la mai-marele judetului. Reprezentantii institutiei i-au spus mereu acelasi lucru, si anume ca seful lor nu se afla in institutie. Practic, Constantinescu este de gasit doar de catre cine vrea el. Edilul comunei Albesti a precizat ca a inaintat chiar si o adresa la CJC cu necesarul pentru unitatile de invatamant lasate in paragina de fostul primar PSD, Marian Gascan, insa pana in prezent nu a primit niciun raspuns. Desi Constantinescu se lauda cu orice prilej ca este un sustinator al invatamantului de la sate, situatia din comuna Albesti arata ca zicala "Pentru unii muma, pentru altii ciuma" se aplica si in acest caz. In pre-campania pentru un nou mandat la sefia CJC, Constantinescu a demarat o serie de programe pentru sprijinirea educatiei, avand ca tinta mediul rural. Cu toate acestea, iata ca gunoiul de sub presul CJC iese la iveala prin indiferenta autoritatilor pentru soarta unor copii care nu sunt cu nimic mai prejos decat cei din comunele conduse de social-democrati.

Laboratoare de informatica vs. scoli in paragina

Diferenta dintre scolile din comuna Albesti si din alte comune cu edili agreati de seful CJC se poate vedea de la o posta. Este adevarat, in comuna Albesti exista cateva imobile reabilitate prin CJC pe vremea fostului primar, insa acelea sunt foarte putine la numar (un camin cultural, niste dispensare), fiind de fapt praf aruncat in ochii electoratului. In timp ce in majoritatea scolilor din judet se amenajeaza laboratoare de informatica, avand calculatoare livrate de catre CJC, la Albesti - Cotu Vaii, elevii stau cu un acoperis plin de gauri deasupra capului si au scoala cu grupuri sanitare infecte. Si scolile din Albesti au primi calculatoare, insa nu pot amenaja inca laboratoarele avand in vedere starea deplorabila a unora dintre imobile. Edilul comunei Albesti a precizat ca suma necesara pentru remedierea cat de cat a neregulilor nu era foarte mare, avand in vedere ca scoala urmeaza sa fie reparata in intregime de la anul, insa problema a fost tratata cu indiferenta de conducerea CJC. Se pare ca, pentru seful CJC, unele localitati de pe harta judetului nici macar nu exista. E firesc, nu traieste in Albesti.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii