Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:46 26 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Primăriile judeţului Constanţa, la mila Guvernului

ro

20 Oct, 2016 00:00 1750 Marime text
A mai rămas foarte puţin timp până la desfăşurarea alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016. Până la această dată însă, administraţiile locale din toată ţară rămân la mila Guvernului pentru a primi banii necesari continuării proiectelor.

Imediat după ce alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor vor ajunge la final, se va trece la constituirea Guvernului, atât de aşteptat de primarii din toată ţara. Dar parcă nicăieri nu se aşteaptă schimbarea Executivului mai mult decât în judeţul Constanţa, unde bugetele locale se apropie de final, iar Guvernul nu dă vreun semn că ar mai vira vreun ban în conturile administraţiilor locale. De altfel, premierul Cioloş i-a avertizat pe gospodarii-şefi încă din iarna anului trecut că nu va mai aloca bani către primării decât în situaţiile de maximă urgenţă, dând exemplu returnarea banilor în proiectele europene care nu au fost duse la capăt.
Pe de altă parte, nici pe primari nu-i crede nimeni. Cu fondurile tăiate de la Guvern, cu tot mai puţini bani în vistierie şi cu locuitori fără locuri de muncă, deci, care nu contribuie la bugetul local cu taxe şi impozite, proiectele administraţiilor au rămas în stand-by. Unele începute şi neterminate, altele nici măcar începute, dar cu toată documentaţia şi avizele obţinute. Un exemplu care ilustrează atât de bine această problemă este chiar proiectul privind asfaltarea a 12 kilometri de drumuri din comuna Ciocârlia. Deşi autoritatea publică locală a solicitat, în urmă cu patru luni, două milioane de euro de la Guvern pentru acest proiect, răspunsul Executivului nu a venit nici până acum.

Reprezentanţii administraţiei susţin că nici măcar nu ştiu dacă proiectul a rămas în evaluare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Cu alte cuvinte, după patru luni de evaluare, comuna tot n-a primit un răspuns. E albă, e neagră sau nu e?! Acesta este doar unul dintre cazurile parcă trase la indigo în care se află tot mai multe administraţii din ţară. Sigur, Executivul condus de Cioloş are şi multe puncte tari, realizări pe care alte guverne n-au fost în stare să le îndeplinească în 20 de ani, dar pe care Cioloş le-a făcut în doar câteva luni.

Ti-a placut articolul?

Comentarii