Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cu proiecte în derulare sau pe agendă, activitatea administraţiei este oprită ANAF a blocat conturile Primăriei Lumina

ro

11 Aug, 2016 00:00 5131 Marime text
Revenirea la conducerea Primăriei Lumina a liberalului Ioan Roman presupune nu doar continuarea unor proiecte aflate în diverse stadii de implementare sau demararea altora, ci şi o verificare internă a activităţii instituţiei. Asta a făcut, iar ceea ce a descoperit l-a determinat să convoace degrabă consilierii locali şi, cu aprobarea lor, să ia măsurile necesare pentru remedierea situaţiei.
 
După opt ani, localnicii din comuna Lumina i-au reîncredinţat lui Ioan Roman (PNL) mandatul de primar. Astfel, pentru acesta, sarcinile care îi revin prin prisma funcţiei, precum şi traseul urmat de documente în instituţie nu reprezintă nişte necunoscute. Inevitabil, odată cu preluarea conducerii Primăriei Lumina, Ioan Roman s-a interesat şi de modul în care se derulează activitatea în diverse compartimente.
 
Aşa se explică faptul că primarul a descoperit că firma de contabilitate cu care există un contract de prestări servicii de câţiva ani nu îşi făcea treaba aşa cum trebuie. „Am găsit nereguli la această firmă de contabilitate cu care Primăria Lumina are contract de prestări servicii de câţiva ani. Renunţ la aceasta şi vreau să angajăm altă firmă“, ne-a mărturisit gospodarul-şef al comunei.
Decizia drastică a primarului are la bază aspecte grave. Dacă în unele cazuri asemenea rezilieri de contracte au ca substrat interese personale sau de partid, anumite firme trebuind a fi „alimentate“ astfel încât să poată prospera, la Lumina situaţia este complet diferită şi impune măsuri rapide. Aşa se explică convocarea, pe 9 august, în şedinţă extraordinară, a consilierilor locali.
 
„Ieri (n.r. 8 august) am convocat o şedinţă extraordinară, pe ordinea de zi fiind incluse trei proiecte de hotărâre despre evenimente ce se petrec aici în comună şi nu sunt cum trebuie. Cât mai repede trebuie să angajăm altă firmă de contabilitate autorizată. Vreau acceptul Consiliului Local Comunal şi apoi să mergem la CECAR, luăm câteva firme, şi care acceptă să se ocupe de aspectele legate de contabilitatea Primăriei Lumina şi respectă prevederile legale în vigoare va obţine contractul cu administraţia locală“, ne-a declarat primarul Ioan Roman. De altfel, acesta este şi iniţiatorul proiectului de hotărâre prin care propune „rezilierea contractului de prestări servicii nr. 96/25.02.2014 dintre SC Confident Data SRL şi SC Gospodăria Lumina SRL“. În expunerea de motive ce a însoțit proiectul de hotărâre inițiat de primar acesta menționează: „având în vedere că situația financiară și documentele financiar-contabile ale SC Gospodăria Lumina SRL, care este societatea Consiliului Local sunt concepute, elaborate și ținute de către actuala societate cu care există un contract de prestări servicii, în condiții care exced cadrul legal și în acest sens se prejudiciază atât bugetul local, cât și cetățenii care, în esență, prin Consiliul Local sunt acționarii acestei societăți, am considerat că trebuie să punem ordine în această situație neconformă și având în vedere aspectele legate de nelegalitatea situațiilor ținute de această societate, am inițiat proiectul de hotărâre în regim de urgență pentru a stopa neregulile semnalate“.

Consilierii l-au împuternicit pe edil să rezolve situația

Totodată, un alt proiect de hotărâre iniţiat de gospodarul-şef şi supus aprobării consilierilor locali în şedinţa extraordinară a CL Lumina din 9 august a vizat „împuternicirea primarului comunei Lumina de a semna contracte de asistenţă juridică, în vederea demarării procedurilor legale, privind rezolvarea situaţiei nelegalităţii actelor financiar-contabile ale SC Gospodăria Lumina SRL“.
În expunerea de motive care însoțea proiectul de hotărâre primarul Ioan Roman specifica: „având în vedere situația financiară și documentele financiar-contabile ale SC Gospodăria Lumina SRL (n.r. care este societatea Consiliului Local) și neregulile semnalate, constatând nelegalitatea întocmirii acestora și ținerii evidențelor financiar-contabile, am considerat că trebuie să se rezolve această situație în fapt. În acest sens, cer Consiliului Local să îmi acorde dreptul de a exercita conform prerogativelor funcției mele și să iau măsurile care se impun inclusiv de a demara procedurile legale pe lângă autoritățile competente în a soluționa nelegalitățile semnalate“.
 
Deşi a ezitat, iniţial, să ne spună concret despre ce este vorba şi cu ce l-a „supărat“ firma care se ocupa de contabilitatea Primăriei Lumina, gospodarul-şef a explicat cum stau lucrurile în realitate şi de ce a fost nevoit să ia măsuri drastice.
 
„Avem conturile blocate de către ANAF pentru că firma de contabilitate respectivă nu a efectuat la timp plăţile către stat şi nu a depus documentaţia necesară în termenele prevăzute de legiuitor. Ori, în asemenea condiţii nu se mai poate continua“, ne-a declarat, vizibil deranjat de situaţia existentă, şeful administraţiei locale din comuna Lumina, Ioan Roman.
Consilierii locali au susținut demersul edilului șef și au aprobat proiectele de hotărâre inițiate de acesta astfel încât situația să revină pe făgașul normal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii