Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:54 17 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azilul de bătrâni din Crucea funcţionează aproape la capacitate maximă

ro

08 Sep, 2016 00:00 3126 Marime text
Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice din localitatea Stupina a fost realizat prin proiectul „Îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru locuitorii comunei Crucea“ şi finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013, Măsura 322. Acesta a devenit operaţional acum doi ani. Iniţial, doar 26 de locuri au fost ocupate, iar condiţiile oferite bătrânilor pot fi comparate cu cele dintr-o unitate hotelieră de patru stele.
 
Potrivit primarului comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, centrul deţine 13 camere mobilate şi dotate cu televizoare, fiecare cu baie proprie, bucătărie, sală de mese, cabinet medical, o sală de tratament, una de recreere, precum şi una în care vârstnicii îşi pot primi musafirii sau pot sta şi socializa. Inevitabil, în proiect a fost prevăzută şi amenajarea unui parc pentru promenadă şi relaxare în zilele frumoase de primăvară şi vară, dar şi pentru o plimbare printre frunzele ruginii ale toamnei.
 
Primarul ne-a confirmat că, din primăvara acestui an, prin votul fostului Consiliu Local Comunal Crucea, Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice de la Stupina a devenit serviciu social şi are ca principal obiectiv oferirea unor servicii în funcţie de nevoile sociale, speciale şi individuale ale persoanelor vârstnice.

Mentalitate UE vs cea autohtonă 

Din păcate, numărul bătrânilor rămaşi fără un sprijin şi care au nevoie de îngrijire este în creştere. Aşa s-a ajuns în situaţia în care, la ora actuală, Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice din Stupina a ajuns să funcţioneze la 65% din capacitate. „Capacitatea acestui centru este de 26 de locuri, iar la ora actuală, 20 de locuri sunt ocupate de persoane din comună sau din alte localităţi, dar care şi-au stabilit domiciliul aici“, a precizat Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea.
 
Deşi ar fi nevoie de o extindere a centrului, acest lucru nu este posibil, strategia Uniunii Europene vizând reducerea numărului persoanelor instituţionalizate. „Nu putem extinde Centrul de Îngrijire pentru Persoane Vârstnice din localitatea Stupina, deoarece Uniunea Europeană scade numărul de persoane instituţionalizate şi marşează pe includerea lor în familie. De aceea centrul nostru are o capacitate redusă. Până acum avea disponibile 50 de locuri, acum s-au redus la 26“, a menţionat şeful administraţiei publice locale din Crucea.
 
Însă, cum cereri încă există, singura posibilitate de a veni în sprijinul persoanelor de vârsta a treia rămase singure este de a ocupa centrul la capacitate maximă. „În funcţie de solicitări, vom aduce centrul din Stupina la capacitate maximă, mai ales că acolo singura condiţie pentru a fi acceptat vizează doar vârsta. Nu trebuie să sufere de vreo boală, să fie în imposibilitatea de a se deplasa sau să depindă de cineva pentru a fi acceptat în centru“, a conchis primarul comunei Crucea, Gheorghe Frigioi.

Ti-a placut articolul?

Comentarii