Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:18 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administratia publica locala doreste sa schimbe imaginea comunei

ro

19 Mar, 2004 00:00 741 Marime text

Luna curateniei la Poarta Alba

Pana de Paste, in localitate se vor desfasura lucrari de curatenie si toaletare a copacilor si spatiilor verzi * Obiectivul va fi realizat cu ajutorul beneficiarilor ajutorului social in baza Legilor 416 si 76 # Programul Sapard reprezinta in continuare o prioritate pentru actuala conducere a comunei * Din anul scolar viitor, copiii din Poarta Alba vor avea o scoala complet renovata si reutilata

Orice bun gospodar este preocupat de curatenie si imaginea pe care o are locuinta sa. Asa s-a intamplat si in comuna Poarta Alba. Aici, primarul Nicolae Sant-Ion a demarat actiunea "curatenia de primavara". Pentru realizarea acestui obiectiv, luna martie a fost decretata "Luna curateniei de primavara". In acest sens, in localitate sunt in plina desfasurare lucrarile de igienizare si curatenie a comunei. Primarul Nicolae Sant-Ion a declarat ca, "pentru realizarea acestui obiectiv, au fost constituite echipe de lucru si au fost inventariate zonele si cantitatile de gunoi ce trebuie stranse". Daca initial s-a prevazut ca termen limita de indeplinire a programului luna mai, se doreste ca programul de curatenie sa fie finalizat pana de Paste. Actiunea lansata in comuna Poarta Alba consta in realizarea unor lucrari de zugravire a bordurilor, copacilor si gardurilor din localitate, toaletarea copacilor, amplasarea unor cosuri de gunoi atat in interiorul localitatilor, dar si pe drumurile ce leaga satele arondate comunei. Dat fiind faptul ca satul Galesu si cartierul Via se intind pe suprafete mari, primariei ii revine sarcina sa asigure si curatenia pe aceste sectoare de drumuri. Tot in grija primariei se afla asigurarea curateniei si pe sectoarele DN 22C, ce duce pana la iesirea din comuna spre Castelu, dar si pe DJ 228, ce duce spre Penitenciarul Poarta Alba. Echipele de lucru sunt conduse de viceprimarul Vasile Ralciu si agentul agricol. La realizarea lucrarilor sunt folosite persoanele ce beneficiaza de ajutorul social in baza Legilor 416 si 76. Dorinta autoritatilor locale este sa asigure comunei o imagine cat mai frumoasa, cu atat mai mult cu cat localitatea este traversata de drumul national ce duce spre statiunile de pe litoral si nu peste mult timp va incepe sezonul estival.

Prioritatea Sapard

In acelasi timp, autoritatile locale sunt preocupate sa finalizeze si celelalte obiective incepute in localitate si care sunt in plina derulare. Printre acestea se numara proiectul Sapard privind reabilitarea drumurilor comunale de la nivelul localitatii Poarta Alba. Potrivit declaratiilor primarului Nicolae Sant-Ion, in comuna se vor pietrui aproximativ 12 kilometri de drumuri, ceea ce reprezinta doar 80% din lungimea totala a tronsonului stradal comunal. Pentru realizarea drumurilor, in luna decembrie a anului trecut, Primaria Poarta Alba a achitat prima transa de 20% din valoarea totala a proiectului, in acest moment realizandu-se demersurile necesare pentru achitarea celei de-a doua. "Termenul final al reabilitarii drumurilor este luna septembrie, insa vom incerca sa finalizam lucrarile cel tarziu in luna august, iar restul drumurilor care nu vor fi pietruite prin programul Sapard vor fi reabilitate din fondurile primariei, pe parcursul acestui an", a precizat Nicolae Sant-Ion.

Invatamantul, o alta prioritate

Un alt proiect important pentru autoritatile locale din Poarta Alba il reprezinta finalizarea lucrarilor de reabilitare a Scolii generale nr.1 din comuna. Reparatia institutiei de invatamant a fost realizata de primaria localitatii, cu sprijinul programului derulat de Banca Mondiala. Potrivit declaratiilor primarului Sant-Ion, pana in acest moment lucrarile au fost finalizate in proportie de 80%. In cadrul reabilitarii a fost vizata reparatia structurii de rezistenta a scolii, dar si a tavanelor si pardoselilor institutiei. De asemenea, mobilierul vechi a fost schimbat cu unul nou, modern. In ceea ce priveste structura de rezistenta a cladirii, primarul Sant-Ion a mentionat ca aceasta avea nevoie sa fie reabilitata deoarece scoala are o vechime de peste 112 ani. Totodata, a fost reabilitat si acoperisul cladirii, care se afla intr-un stadiu avansat de degradare, costurile reparatiei fiind suportate de Consiliul Local. Tot din fondurile consiliului au fost schimbate si geamurile si usile din lemn ale institutiei cu unele de tip termopan. In afara fondurilor alocate de Banca Mondiala, Consiliul Local al comunei a alocat aproximativ 500 de milioane pentru inlocuirea tamplariei. "In contractul semnat cu Banca Mondiala se stipula ca, in cadrul reparatiilor, geamurile din lemn sa fie inlocuite cu altele din acelasi material. Pentru a realiza o lucrare deosebita, impreuna cu reprezentantii Consiliului Local am decis sa suportam diferenta de pret si sa montam geamuri termopane", a mai spus primarul Sant-Ion. In ceea ce priveste contributia institutiei internationale, suma aferenta a fost folosita la repararea cladirii pe o suprafata de 700 mp, restul de pana la 1050 mp urmand a fi realizat in vacanta de vara, din fondurile bugetului local.

Institutiile de cultura, in atentia primariei

De asemenea, o alta institutie importanta a comunei va suporta reparatii capitale. Este vorba de caminul cultural, care nu a mai fost reabilitat de mai bine de 30 de ani si se afla intr-o avansata stare de degradare. Pentru reabilitarea cladirii autoritatile locale au alocat deja aproape 500 de milioane de lei din fondurile bugetului local. Pentru perioada urmatoare, Primaria si Consiliul Local Poarta Alba au in vedere construirea unei biserici in satul Nazarcea (Galesu). "In momentul de fata suntem in faza de proiect si dorim ca pana la sfarsitul toamnei lucrarea sa fie finalizata deoarece cele aproximativ 120 de familii au nevoie de un lacas de cult in localitate", a adaugat primarul din Poarta Alba. Pentru construirea bisericii au fost deja gasiti sponsori, majoritatea fiind locuitori mai instariti din satul Galesu, care s-au oferit sa contribuie la ridicarea lacasului de cult.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii