Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:42 28 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucian Grigorescu, pictorul dobrogean îndrăgostit de lumină

ro

28 Oct, 2019 00:00 1610 Marime text
Astăzi se împlinesc 54 de ani de la moartea pictorului Lucian Grigorescu, care se stingea, în urma unei boli incurabile, într-o zi de 28 octombrie, în 1965. 
Născut la 1 februarie 1894, la Medgidia, într-o familie de intelectuali, a urmat școala primară în orașul natal, ducând cu sine, întreaga viață, pitorescul târgului multietnic, pe care îl vom regăsi în multe dintre pânzele sale. 

Studiază pictura la „Academia de Belle Arte” din Bucureşti, dar războiul îi întrerupe studenția și e nevoit să plece pe front, ca artilerist. Fiind rănit, se  refugiază împreună cu familia la Iaşi, unde va deschide prima expoziţie personală, în sala revistei „Omul liber”. 
După război, se căsătorește și își reia studiile, definitivându-și formația artistică în marile capitale europene, unde are ocazia să frecventeze atelierele pictorilor impresioniști ai vremii.

La Roma, lucrează cu Etore Ferrari, celebrul autor al statuii lui Ovidius Publius Naso de la Constanţa, iar la Paris îi regăsește pe Brâncuşi şi Theodor Pallady. 
Călătoreşte spre sudul Franţei, unde descoperă Cassis sur Mer, fermecătorul oraș mediteranean de lângă Marsilia, ale cărui peisaje și lumină speciale îi vor inspira creația. Expune la Roma, Helsinki, Paris, Berlin, Moscova sau Cairo.
Un al loc care l-a influențat pe artist a fost Balcicul, unde a mers adesea să picteze, imortalizând culoarea și farmecul colinelor în pânzele sale. Avea aici prieteni, oameni care îl cunoșteau și îl iubeau.

Se întoarce în ţară înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, dar e nevoit să plece din nou pe front, ca reporter militar – va fi momentul când va picta, în acuarele şi guaşă, scene inspirate de război.
În anul 1937 expune la Paris în cadrul Expoziţiei Universale, iar în 1938 este invitat să participe la Bienala de la Veneţia. Este, de asemenea, prezent cu 85 de pânze la sala „ Dalles”, expoziția trezind ecouri entuziaste în rândul publicului și al criticilor de artă. 
În 1948 devine membru corespondent al Academiei Române, fiind numit Maestru Emerit al Artei, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat. 

Lucrările sale de artă postimpresionistă sunt expuse în Muzeul de Artă al României, în Muzeul Zambaccian, în Muzeul Brukenthal şi în Muzeele de artă din Constanţa şi Ploieşti. 

Cel mai cunoscut tablou al său, Arlechinul, se află în Muzeul Zambaccian, înfiinţat la Bucureşti de alt constănţean, colecţionarul de artă Krikor H. Zambaccian.

Lucian Grigorescu este, probabil, cea mai faimoasă personalitate a oraşului Medgidia. Numele său a fost dăruit muzeului din localitate, Casei de Cultură a Sindicatelor, unei străzi şi unei școli gimnaziale. De asemenea, în Medgidia se organizează periodic o tabără internațională de pictură, care îi omagiază numele și remarcabila activitate artistică. 
Din anul 2006, la 2 septembrie, Lucian Grigorescu a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Medgidia.
 
Sursa foto: Captură Youtube/Biblioteca municipală Medgidia
 
 
Citește și:
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii