Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Valentin Ciorbea - istoricul născut ardelean, devenit dobrogean prin vocaţie

ro

12 Oct, 2019 00:00 4581 Marime text
Pe data de 12 octombrie, istoricul Valentin Ciorbea împlineşte 73 de ani. Născut în 1946 în localitatea Întregalde, judeţul Alba, a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie, specialitatea Istoria României, la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, secţia Istorie.
 

 
Destinul l-a adus la Constanţa, unde a fost repartizat, ca tânăr profesor de istorie, la Şcoala Generală nr. 18 din oraş. În 1995, prin concurs, s-a titularizat profesor universitar în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, apoi, din 2002, a fost reconfirmat profesor universitar doctor la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.
 
Din anul 2008 este conducător de doctorat, mai întâi în cadrul Şcolii Doctorale, domeniul Istorie, iar după reorganizare, la Şcoala Doctorală de Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie.
 
Remarcabil cercetător multidisciplinar, membru al Academiei Oamenilor de Știinţă din România (AOSR), Valentin Ciorbea s-a dedicat cu pasiune studiului istoriei Dobrogei, dovedind o preocupare constantă pentru depistarea de surse inedite, de lucrări rare, cu mare valoare documentară, pe care le-a introdus în circuitul ştiinţific, scoţându-le la lumină din arhive sau biblioteci.
 
A publicat, ca autor sau coautor, peste 30 de volume despre devenirea geopolitică, economică, militară şi culturală a acestei provincii. Efortului său de conservare a memoriei timpului trecut peste aceste meleaguri îi datorăm preţioase pagini monografice despre Portul Constanţa sau Bricul „Mircea“, studii care vor rămâne repere pentru cercetătorii mai tineri ai istoriei navale româneşti.
 
Pentru acribie, dar şi supleţe interpretativă în cercetările sale istorice, a fost recompensat cu nenumărate distincţii, dintre care amintim: Premiul „Gheorghe I. Brătianu“, acordat de Biroul Executiv al Societăţii de Ştiinţe Istorice pentru lucrarea „Studii istorice dobrogene“ (2004); premiul „Mihail Kogălniceanu“, acordat de Academia Română, Bucureşti, 2007, pentru lucrarea „Evoluţia Dobrogei între 1918-1944. Contribuţii la cunoaşterea problemelor geopolitice, economice, demografice, navale şi ale vieţii politice şi militare“; premiul „Alexandru D. Xenopol“, acordat de Biroul Executiv al Societăţii de Ştiinţe Istorice, Bucureşti, 2008, pentru volumul colectiv „Portul Constanţa între trecut, prezent şi viitor“; premiul de excelenţă „Colonel de marină Mihai Drăghicescu“, Bucureşti, 2009, acordat de Clubul Amiralilor pentru volumul „Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european“; premiul de excelenţă „Colonel de marină Mihai Drăghicescu“, Bucureşti, 2014, acordat de Clubul Amiralilor pentru volumul „Generalul adjutant Paul (Pavel) Teodorescu (1888-1891). Vocaţia creativităţii“.
 
Altruist şi animat de o modestie caracteristică doar oamenilor de mare valoare, oricând pregătit să ofere desluşiri mai tinerilor colegi, activ şi la curent cu tot ce se întâmplă în viaţa culturală, Valentin Ciorbea va rămâne un spirit mereu tânăr, o conştiinţă implicată, de veghe la istoria trecută sau recentă a Cetăţii.
 
Citeşte şi:
 

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Valentin Ciorbea (galerie foto)

Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană din Constanţa Volum omagial în cinstea istoricului Valentin Ciorbea, la 70 de ani de viaţă (galerie foto)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii