Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:41 05 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Părintele numismaticii româneşti, la 142 de ani de la naştere. Constantin Moisil, etern legat de Dobrogea

ro

08 Dec, 2018 00:00 969 Marime text
Dacă anul trecut, pe 8 decembrie, îl celebram pe fondatorul prestigioasei reviste „Arhiva Dobrogei”, astăzi, când se împlinesc 142 de ani de la naşterea lui Constantin Moisil  (8 decembrie 1876, Năsăud - 20 octombrie 1958, București) îi vom ilustra impresionanta dedicaţie asupra numismaticii româneşti.
 
Profesor de istorie, arheolog și numismat român, directorul Cabinetului Numismatic al Academiei, arborele genealogic al lui Constantin Moisil este unul impresionant. A fost fiul lui Constantin Gr. Moisil, nepotul vicarului unit Grigore Moisil și tatăl matematicianului Grigore C. Moisil. Publicistul Iuliu Moisil (1859-1947), şi el membru de onoare al Academiei Române, a fost unchiul lui Constantin Moisil.

 
A fost părintele numismaticii românești, punând bazele primei școli din România, care studiază monedele. De asemenea, a fost și șeful Arhivelor Naționale.
 
Într-un extras din lucrarea „Biblioteca Academiei Republicii Socialiste România. 1867-1967. Cartea Centeanrului”, apărută în anul 1968, Octavian Iliescu (22 august 1919, Craiova-24 iunie 2009, București), unul dintre cei mai de seamă numismați români și europeni, alături de Dimitrie A. Sturdza, Constantin Moisil și Nicolae Docan, dedica un capitol memoriei celui care i-a fost mentor de-a lungul a peste două decenii şi pe care avea să-l cunoască în octombrie 1938.
 
„Când în toamna anului 1958, Constantin Moisil, reîntors din concediu, îşi reluase obişnuita activitate la masa de lucru de la Cabinetul numismatic, nimănui dintre noi nu i-ar fi trecut prin minte gândul că momentul despărţirii sale de tot ce a însemnat principalul rost al unei vieţi, altfel neasumuit de bogată în realizări, era atât de aproape. Fapt este într-adevăr că, dintre toate preocupările care au încununat îndelungata sa viaţă, aceea care l-a absorbit cel mai mult şi căreia i s-a închinat până şi în ultimele sale clipe a fost activitatea desfăşurată zi cu zi, decenii de-a rândul, la Cabinetul numismatic al Bibiliotecii Academiei.
Chemat în anul 1910 de către Ioan Bianu spre a i se încredinţa organizarea şi conservarea colecţiei numismatice a Academiei Române, profesorul Constantin Moisil şi-a legat pentru totdeauna numele de întemeierea şi dezvoltarea armonioasă a celui mai de seamă cabinet numismatic din ţara noastră. Până la venirea sa la Academie, colecţia de monede şi medalii a acestei instituţii, adunată începând încă din anul 1871, zăcea închisă într-o ladă de fier, fără nici o evidenţă şi fără să se fi schiţat până atunci nici măcar cea mai mică încercare de valorificare ştiinţifică a pieselor păstrate în asemenea condiţii. I-a revenit lui Constantin Moisil sarcina grea de a organiza acest tezaur nepreţuit”.
De altfel, Constantin Moisil a lăsat și un important studiu intitulat „Introducere în numismatica Dobrogei”, pe care îl puteți citi în volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească”, aflat în varianta digitală în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța AICI.

Sursa text: https://www.numismaticaoctavianiliescu.ro
 
Citeşte şi:

#citeșteDobrogea 141 de ani de la nașterea lui Constantin Moisil, fondatorul „Arhivelor Dobrogei”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

#citeșteDobrogea Numismatica în Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii