Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:44 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea 141 de ani de la nașterea lui Constantin Moisil, fondatorul „Arhivelor Dobrogei”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

08 Dec, 2017 08:54 1033 Marime text
În timp ce astăzi, Google aniversează 287 ani de la nașterea lui Jan Ingenhousz, cunoscut pentru descoperirea fotosintezei, dobrogenii au și ei motivul lor de mândrie. Tot astăzi se împlinesc 141 de ani de la nașterea lui Constantin Moisil, fondatorul revistei „Arhiva Dobrogei”, precursoarea celei mai importante publicații științifice pentru provincia de la malul Mării Negre – „Analele Dobrogei”.
Născut la 8 decembrie 1876 la Năsăud, Constantin Moisil face parte din familia de cărturari maramureșeni Moys, care mai târziu își latinizează numele, după cum afirmă Constanța Călinescu în cartea sa „Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura românească”.

A studiat la Facultatea de litere din București, urmând în paralel și cursurile Școalei Normale Superioare, conduse de Odobescu.
În 1898 își ia licența și mai târziu doctoratul la Cluj, cu lucrarea „Monedele Țării Românești în timpul dinastiei Basarabilor” și tot în același an e numit profesor de istorie la liceul din Focșani și apoi, în 1899, se transferă la liceul din Tulcea, unde rămâne până în 1910.
Aici începe să achiziționeze și să studieze obiecte și monede antice.

De această perioadă se leagă și apariția revistei „Arhiva Dobrogei”, având în profil informații legate din istorie, arheologie, numismatică, etnografie și folclor, care apare într-o primă serie în 1916, apoi în 1919 și în 1920.

Iată ce mărturisea Constantin Moisil despre demersul său: „Sunt treisprezece ani de când am încercat pentru întâia oară înființarea unei societăți care să aibă ca scop cercetarea și studierea Dobrogei. Eram atunci director al liceului din Tulcea și în urma numeroaselor călătorii ce făcusem mai mulți ani de-a rândul în toate părțile acestei provincii, cât și din studiile ce întreprindeam, ajunsesem să-mi dau seama de importanța cu totul excepțională ce are această regiune pentru țară”. („Arhiva Dobrogei”, 1, vol. 1, p. 1 – citat în „Reviste dobrogene”, de Ion Faiter și Constanța Călinescu).
Constantin Moisil este cel care a înființat Școala Superioară de Arhivistică și Paleografie, pune bazele heraldicii și sigilografiei, ca discipline auxiliare ale istoriei, fiind considerat un deschizător de drumuri.
Numit director general al Arhivelor Statului, conduce Revista Arhivelor și înființează Muzeul Arhivelor Statului.
A fost membru corespondent al Academiei Române și membru onorific al Societăților numismatice din Viena, Praga, Cracovia și Zagreb.
A publicat lucrări de istorie, arheologie, arhivistică, numismatică, medalistică, sigilografie, heraldică, didactică.
A fost tatăl reputatului matematician român Grigore C. Moisil, un alt dobrogean cu care trebui să ne mândrim și de la a cărui naștere, pe 10 ianuarie (Tulcea), se vor împlini 111 ani.
Constantin Moisil a murit în 1958, la 20 octombrie.

Capitolul „Introducere în numismatica Dobrogei. Dobrotici și Mircea cel Bătrân” poate fi citit în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța AICI

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii