Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CTV dăruieşte de Paşte

ro

06 Apr, 2011 22:05 2536 Marime text

Din 4 aprilie 2011, Constanţa TV a lansat a doua ediţie a campaniei CTV DĂRUIEŞTE, care îşi propune ca de Paşte, să aducă bucurie şi lumină în sufletele unor bătrâni uitaţi de lume.

După o viaţă amară de istovire, când ar trebui să se odihnească şi să se bucure de roadele muncii lor, aceşti oameni trăiesc în singurătate şi sărăcie. CTV doreşte să implice întreaga comunitate locală pentru ca împreună să le dăruim acestor bătrânei sărbători de Paşte cum nu au mai avut de mult.

Am ales câteva poveşti de viaţă triste, parca ireale, cinci oameni care, în aceste momente, nu mai aşteaptă nimic de la viaţă, pentru că tot ce au avut mai scump au pierdut de-a lungul anilor. Sunt bătrâni pe care i-am întâlnit pe stradă, care îşi poartă cu demnitate suferinţa şi care nu ar cere nimic de la alţii, nici în ruptul capului.

Cum se va derula campania „CTV Dăruieşte"

Campania începe pe 4 aprilie şi se va încheia în Vinerea Mare, pe 22 aprilie.

În prima săptămână (4 - 8 aprilie), de luni până vineri, la Ştirile CTV îi veţi putea cunoaşte pe aceşti bătrâni, veţi afla poveştile lor de viaţă, îi veţi vedea cum îşi duc traiul zi de zi, ce probleme şi ce nevoi au.

În cea de-a doua săptămână (11 - 15 aprilie), vi-i vom prezenta pe aceia care se vor alătura iniţiativei noastre. Zilnic vă vom spune cum decurge campania, câţi oameni ni s-au alăturat în acest demers, ce anume am reuşit să strângem din donaţii, care sunt cei care au dăruit şi cu ce gânduri au sărit aceşti oameni în ajutorul bătrânilor noştri.

La finalul campaniei, toate bunurile strânse vor fi pregătite pentru fiecare caz în parte, iar o echipă CTV împreună cu partenerii care ni se vor alătura, se va deplasa la fiecare dintre aceste cinci cazuri pentru a duce pachetele cu daruri. Acţiunea se va desfăşura pe parcursul a două zile (20 şi 21 aprilie), va fi filmată şi difuzată sub forma unor reportaje, în jurnalele principale din 22 şi 23 aprilie.

Pe 22 aprilie, în Vinerea Mare, la ora 20:00, veţi afla, din ediţia specială „CTV Dăruieşte", cum s-a desfăşurat întreaga campanie. Emisiunea va fi difuzată în direct şi va prezenta pas cu pas derularea campaniei, care sunt cei care ne-au ajutat, ce am reuşit să adunăm pentru aceşti bătrâni. Emisiunea va fi difuzată în reluare şi a doua zi, în ajunul Paştelui.

Cei care doresc să ajute pot merge zilnic la sediul CTV, la hotel Parc din Mamaia, cu darurile pentru cei necăjiţi sau pot lua legătura cu coordonatorul proiectului, Oana Sitiavu, la telefon 0733 300 020. Orice ajutor este binevenit.

Cine sunt cei pe care îi vom ajuta

Maria Pârjol, 74 ani

Maria Pârjol abia se descurcă de pe o zi pe alta dintr-o pensie de 510 lei. Locuieşte cu chirie, într-o anexă a unei case, după ce a pierdut, din cauza unor datorii la cămătari, apartamentul în care a locuit zeci de ani alături de soţul ei. Plăteşte o rată usturătoare la bancă, pentru datoria făcută în urmă cu câţiva ani, pentru a-şi salva soţul de la moarte. Bărbatul a murit în urmă cu ceva timp, iar de atunci femeia se confruntă cu lipsurile, cu foamea şi cu o singurătate greu de suportat.

Pentru Maria Pârjol există zile în care nu are ce se mănânce. Mai mult, în sezonul rece, ea suferă de frig pentru că rar îşi permite să folosească un caloriferul electric, de teama unei facturi prea mari. De aceea, pentru a se încălzi, femeia doarme în pat cu căţeluşa ei.

Depistată cu cancer în 1984, Maria Pârjol a fost operată la mână şi la picior. În prezent suferă de inimă şi de reumatism, dar nu are bani pentru tratament. Medicamentele pe care le ia sunt primite de la medici cu suflet mare.

Maria Ionescu, 76 ani

Maria Ionescu este o văduvă care locuieşte cu chirie într-o garsonieră din Constanţa. Fost cadru didactic, femeia se descurcă greu dintr-o pensie de opt milioane de lei. Deşi suma nu este mică, după ce achită chiria de 100 de euro şi îşi cumpără medicamentele fără de care nu poate trăi, Maria Ionescu rămâne doar cu câţiva lei. Sunt zile în care abia reuşeşte să mănânce.

Femeia a crescut o nepoată care, însă, a murit în 2001, după ce a fost diagnosticată cu cancer osos generalizat. Pentru că s-a împrumutat de câteva sute de milioane de lei pentru a o salva, Maria Ionescu a fost nevoită să-i lase pe copiii preotului de la care luase bani să locuiască în apartamentul ei din Piteşti şi să se mute în Constanţa. De aici a plecat cu ani în urmă, după moartea soţului ei. Când s-a întors, însă, ea nu a mai avut unde să stea. Aşa că a început să locuiască cu chirie prin diverse garsoniere. În prezent, femeia are nevoie de medicamente, de mâncare, şi de un tratament pentru reumatism, pentru că se deplasează cu mari dificultăţi.

Mihai Stanciu, 84 ani

Mihai Stanciu este un bătrân din Cumpăna care, dintr-o pensie de cinci milioane de lei, îşi asigură un trai extrem de modest. El a rămas, de puţin timp, singur, căci soţia sa a murit după ce, vreme de trei ani, a stat doar în pat din cauza unei pareze. Mihai Stanciu a avut grijă de cea care i-a fost alături timp de 60 de ani. Bolnav şi aproape orb, bătrânul a suferit numeroase intervenţii chirurgicale.

Deşi se deplasează extrem de greu, sprijinit în baston, Mihai Stanciu îşi găteşte singur, atunci când are bani să-şi cumpere de-ale gurii. Sunt, însă, zile întregi când omul abia are ce să mănânce. Când de întâmplă asta, el primeşte mâncare de la biserica din localitate.

Pentru că nu se poate resemna cu moartea soţiei sale, despre care spune că a fost „sufletul sufletului" său, Mihai Stanciu nu-şi mai doreşte nimic de la viaţă.

Elena Beregată, 74 ani

Elena Beregată trăieşte de pe o zi pe alta din mila oamenilor cu suflet mare. Are o pensie de doar 350 de lei, dar banii nu îi ajung nici măcar pentru medicamente. Pentru a supravieţui, ea se împrumută de bani în fiecare lună.

În 1982, femeia a fost operată de hernie de disc, dar din cauza faptului că nu a ţinut cont de recomandările medicului şi a muncit din greu, a ajuns din nou pe patul de spital.

Efortul depus i-a afectat grav piciorul stâng. De aceea, Elena Beregată a trebuit să treacă printr-o nouă intervenţie chirurgicală, ale cărei costuri s-au ridicat la 1500 de lei. Dar cum pentru a plăti operaţia s-a împrumutat din nou, datoriile femeii au ajuns la cifre record. Femeia locuieşte singură în localitatea Nazarcea, după ce soţul său a murit, doborât de o boală cruntă.

Ecaterina Bulmoagă, 80 ani

Ecaterina Bulmoagă din comuna Cumpăna trăieşte dintr-o pensie de urmaş de trei milioane şi jumătate şi dintr-un ajutor de handicap. Are hepatită cronică şi, de asemenea, este bolnavă cu inima. Mai mult, bătrâna a suferit două intervenţii chirurgicale la coloana vertebrală şi are două coaste scoase. Mai toţi banii se duc pe medicamente pentru bolile de care suferă, aşa că reuşeşte cu greu să se întreţină de la o lună la alta.

Văduvă din februarie 2004, femeia nu are copii, de fraţii ei nu mai ştie nimic, iar nepoţii au uitat-o complet. Cea mai cruntă boală de care suferă este singurătatea. Rar se bucură de o masă din care să se sature, cartofii şi câteva legume fiind singurele alimente pe care şi le permit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dana 03 May, 2011 04:02 Va felicit pentre ca ati initiat aceasta campanie.Sa nu va opriti aici cu actele de generozitate! Dana (Montreal)