Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:56 20 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiripesurse.ro Der Spiegel - EADS, plăţi dubioase în România. Bomba care stă să explodeze în braţele lui Tăriceanu

ro

25 Sep, 2015 13:45 749 Marime text
Dacă de la DNA nu s-a mai auzit nimic despre megaafacerea EADS, noutăţi vin de la Parchetul din Munchen. 6,2 milioane de euro suspectează procurorii nemți că s-ar fi dus către oficiali români dinspre EADS. Intermediarii sunt companiile române Midocar Consulting SRL și Icar Business Research SRL, scrie stiripesurse.ro. Acționarii celor două companii au legături cu greii politici ai momentului.
 
Dezvăluirea că aproximativ 6,2 milioane de euro au plecat dinspre marele concern EADS spre Midocar Consulting SRL și Icar Business Research SRL și, apoi, ca mită, spre demnitari români, a apărut în numărul din 12 septembrie al revistei germane Der Spiegel, potrivit kmkz.ro.
 
Conform informațiilor obținute de jurnaliștii Der Spiegel de la procurorii munchenezi, EADS a plătit către Midocar Consulting SRL, în total, în 2006 și 2011, 3,98 milioane de euro. Între 2005 și 2009, EADS a plătit 2,2 milioane de euro și către Icar Business Research SRL. Ambele firme românești aveau contracte de consultanţă semnate cu EADS (Midocar din iunie 2004, Icar din septembrie 2005). Datele procurorilor din Munchen au fost obținute prin percheziții în Germania, atît la EADS Deutschland GmbH, cît și la Airbus Defence & Space (fostă Cassidian, subsidiară a EADS). Dosarul procurorilor germani vizează suspiciuni de mită atît în România, cît și în Arabia Saudită.
 
Midocar Consulting SRL, una dintre firmele care a încasat bani de la EADS, a cumpărat, în 2007, o vilă imensă de la RAAPPS în 2007, în mandatul lui Tăriceanu. Este vorba de Vila 23 Snagov, un activ turistic atît de important (cumpărat cu 160 de euro pe metru pătrat cînd piața era la 300 de euro pe metru pătrat) încît a schimbat numele societății Midocar Consulting SRL în Vila 23 Snagov SRL. De altfel, după cumpărarea vilei snagovene, firma a renunțat să se mai ocupe de consultanță, ca principal obiect de activitate, și a trecut la turism, scrie kmkz.ro.
 
Icar Business Research SRL a fost deținută de Cătălin Harnagea și Dorin Marian și, practic, a trăit pînă în 2009 numai din contractul cu EADS (iar după 2009 aproape că nu a mai avut încasări). Cătălin Harnagea este acum membru ALDE, partidul lui Tăriceanu, și este bun prieten cu președintele Senatului. Dorin Marian, acționar al Icar Business Research SRL, i-a devenit șef de cabinet premierului Tăriceanu în 2007, în plină desfășurare a contractului de consultanță dintre Icar și EADS.


Integral pe stiripesurse.ro
Sursa text: stiripesurse.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii