Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:16 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou duel Cătălin Jitcovici - Maxim Răileanu Primii doi clasaţi la „Maratonul Nisipului“ se înfruntă şi la Chişinău (galerie foto)

ro

14 Apr, 2016 00:00 5056 Marime text


Cursa masculină de 10 kilometri de la întrecerea internaţională „Maratonul Nisipului“, de la Mamaia, a oferit un show total. S-a impus la mare luptă Maxim Răileanu, din Republica Moldova, care l-a depăşit cu numai trei secunde pe constănţeanul Cătălin Jitcovici
 
Duminică, 17 aprilie, în capitala Republicii Moldova, Chişinău, se dispută ediţia a doua a „Chisinau International Marathon“, la care vor participa şi patru reprezentanţi ai Constanţei, Daniel Antonaru, Cătălin Jitcovici, Paul Nuţu şi Adriana Bucur. Amintirea cursei de la „Maratonul Nisipului“, în care a condus aproape toată distanţa, îi este încă vie în memorie lui Cătălin, astfel că, la trei săptămâni de la întrecerea de la Mamaia, acesta va încerca să-şi ia revanşa în faţa lui Maxim Răileanu, chiar la el acasă.


 
Dacă la Mamaia alergătorii s-au înfruntat pe nisip, competiţia din Republica Moldova se va derula pe asfalt, pe principalele artere din Chişinău, duminică, începând de la ora 10.00. „Să sperăm că noi, reprezentanţii Constanţei, vom face o figură frumoasă. Într-un fel, particip pentru a încerca să-l înving pe Maxim Răileanu, dar cel mai important e să avem evoluţii cât mai bune. M-am uitat pe rezultatele de anul trecut, iar primii trei au venit aproape unul de altul. Va fi o cursă interesantă. Va fi prima mea participare la un concurs extern“, a declarat Cătălin Jitcovici, care, împreună cu Daniel Antonaru (preşedintele AS SanaSport Constanţa), va concura în proba de 10 kilometri. Adriana Bucur se va alinia la startul cursei similare feminine, în vreme ce Paul Nuţu, un constănţean stabilit la Bucureşti, va alerga semi-maraton (21 kilometri). „Nu ştiu dacă va reuşi să-l învingă pe Maxim Răileanu, dar în primii trei se va clasa sigur“, a prefaţat Daniel Antonaru evoluţia lui Cătălin de la Chişinău.

Cifre foarte apropiate

 

La „Maratonul Nisipului“, Maxim Răileanu a realizat timpul de 36 de minute şi 53 de secunde, alergând 3 minute şi 41 de secunde pe kilometru, 271,1 metri pe minut şi având o viteză de 16,3 km/h. Cifrele lui Cătălin au fost foarte apropiate de cele ale concurentului din Republica Moldova: timp final 36 de minute şi 56 de secunde, 3 minute şi 41 de secunde pe kilometru, 270,8 metri pe minut şi 16,2 km/h viteza. „Anul trecut, am ieşit pe locul cinci, deci am progresat destul de mult. Am fost cât pe ce să câştig, dar poate la anul voi avea o evoluţie şi mai bună. Am condus aproape toată cursa, iar în ultimul kilometru am fost depăşit de Maxim“, a spus, la final, Cătălin Jitcovici. „A fost o cursă cam grea, întrucât nu sunt obişnuit cu suprafaţa pe care am alergat. Noi, la Chişinău, ne antrenăm pe asfalt, în parcuri“, a spus şi Maxim Răileanu.

Este legitimat la Clubul Sportiv Farul Constanţa



 
În vârstă de 22 de ani, Cătălin Jitcovici este născut la Bârlad, iar la Constanţa a venit acum doi ani, la facultate. În prezent, este student în anul II la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii „Ovidius“ şi pune un accent deosebit pe antrenamentele şi concursurile de atletism, o mare pasiune a vieţii sale. Cătălin a practicat acest sport şi la Bârlad, pe la 14 - 15 ani, dar nu la nivel de performanţă. Lucrurile s-au schimbat însă de când tânărul a ajuns la Constanţa. S-a pregătit într-un cadru organizat cu cei de la SanaSport, iar apoi a fost legitimat la Clubul Sportiv Farul Constanţa, unde este antrenat de Alin Larion. „De la ediţia de anul trecut a «Maratonului Nisipului» a început totul“, spune Cătălin.

Învingător la Crosul Ziua Olimpică


 
Tânărul Jitcovici are mai multe victorii în concursuri, atât în întreceri organizate de Sana Sport, gen „HelloWeRun“ ori „Santa Run“, cât şi la Crosul Ziua Olimpică ori Crosul 1 Decembrie. A participat, de asemenea, la întreceri de maraton şi semi-maraton, dar şi la concursuri sub egida Federaţiei Române de Atletism (de când e la CS Farul). „În această iarnă, am concurat şi la competiţii de sală, la 1.500 m şi 3.000 m, la care nu am avut un obiectiv anume. Din vară însă, vom ridica ştacheta“, punctează Cătălin, care, în afara facultăţii, are şi un job, lucrând patru zile pe săptămână la un cinematograf dintr-un centru comercial constănţean.

Formează un cuplu cu Lavinia Dragu


 
De la ediţia din acest an a „Maratonului Nisipului“, Cătălin Jitcovici şi una dintre colegele sale de la SanaSport, Lavinia Dragu, formează un cuplu. Se ştiau de mai demult, de la alergările în comun ale „găştii“ SanaSport, iar de aproape trei săptămâni sunt împreună.
 
Lavinia nu a concurat la „Maratonul“ 2016, ci a fost voluntar, activând pe plajă, la jumătate de kilometru de start, la primul punct de hidratare, destinat celor din proba de maraton. La final, Cătălin i-a oferit una dintre cele două medalii cucerite, cea mai preţioasă. „I-am spus că aş fi vrut să particip şi eu, pentru medalia de finisher. Atunci, Cătălin mi-a oferit distincţia sa cu locul doi ocupat la open, păstrând-o pentru el pe cea de finisher“, spune Lavinia. „Mi-a părut rău că a ratat locul întâi, pentru numai trei secunde. Aştept cu nerăbdare evoluţia sa de la Chişinău. Îi ţin pumnii de la Constanţa. Îl admir mult pentru ceea ce face“, mai spune tânăra, care, mai nou, îl însoţeşte pe Cătălin în timpul alergărilor sale săptămânale, dar cu… bicicleta. „Altfel n-aş putea ţine pasul cu el“, râde Lavinia. „Ne-am cunoscut la SanaSport şi ne înţelegem foarte bine. La SanaSport e o gaşcă foarte unită“, spune şi Cătălin.

A concurat şi la Triathlon Challenge Mamaia


 
Lavinia Dragu este şi ea o iubitoare a mişcării şi a exerciţiului fizic. În copilărie, nu a făcut vreun sport, iar de alergare s-a apropiat atunci când, întoarsă de la Bucureşti, după un master, a descoperit AS SanaSport. „Am fost plecată trei ani în capitală la un master, iar când m-am întors, m-am reîntâlnit cu o fostă colegă de liceu, care alerga cu cei de la Sana Sport. Aşa am intrat şi eu în această comunitate. La început, alergam cu greu cinci kilometri. La Constanţa, am concurat atât pe asfalt, cât şi pe nisip. La ediţia 2014 a «Maratonului Nisipului» am luat locul şase la 10 kilometri fete, iar după aceea, la următoarele două ediţii, am fost doar voluntar. Am participat şi la semi-maratonul montan de la Cindrel, de două ori, şi mă gândesc să concurez şi în acest an, în luna august. În prima evoluţie la Cindrel am scos timpul de trei ore şi 20 de minute, dar a doua oară a fost mult mai bine, am scos două ore şi 44 de minute, îmbunătăţindu-mi substanţial performanţa. În 2015, am concurat şi la Triathlon Challenge Mamaia. A fost o ambiţie de-a mea. La triathlon, proba de înot mă dă însă mult înapoi“, arată Lavinia, care, în viaţa de zi cu zi, activează în domeniul contabilităţii, urmând a deveni expert contabil.

Petrecerea voluntarilor


 
La antrenamentele din cursul săptămânii, Lavinia aleargă între cinci şi zece kilometri, iar de curând, a participat, împreună cu Cătălin, la petrecerea voluntarilor de la „Maratonul Nisipului“. „Ne-am întâlnit la un bar nou-deschis şi am sărbătorit foarte frumos, cu şampanie, tort şi toate cele“, a arătat Lavinia Dragu, care, în spiritul sportului şi al competitivităţii sportive care o domină, s-a fotografiat făcând skandenberg (în glumă), pe plajă, cu Florin Ichim, sub ochii unei alte vedete din domeniu, Radu Valahu. S-a petrecut anul trecut, la un spectacol de skandenberg susţinut de cei doi şi intitulat „Radu Valahu şi Florin Ichim vs. Constanţa“. 

 
Sursa foto: Claboo Media (foto 1), Facebook şi sportyromania.blogspot.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii