Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:50 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suporter înfocat al Farului şi fost junior al „marinarilor“ Cosmin Litu e „Tom Degeţel“ în arbitrajul din Constanţa (galerie foto)

ro

28 Jun, 2014 00:00 4880 Marime text
Jucătorii din fotbalul judeţean, oficialii şi spectatorii au ridicat sprâncenele a mirare când l-au văzut prima dată în brigada de arbitri venită la meci pe Cosmin Litu. Un adolescent de 16 ani, căruia abia i-a mijit mustaţa, înalt de numai 1,58 metri (veritabil „Tom Degeţel“), la tuşă pe terenurile din Constanţa!

Cei care s-au arătat însă neîncrezători la început aveau să constate că, uneori, aparenţele înşeală, iar Cosmin, suporter înfocat al Farului şi fost junior al „marinarilor“, se dovedeşte, meci de meci, tot mai bun. În trei luni, a fost delegat la 20 de partide (cifră record pentru un stagiar), semn că oficialii Comisiei Judeţene de Arbitri apreciază preocuparea, curajul şi dorinţa de evoluţie ale tânărului. Cosmin va împlini 17 ani pe 27 septembrie şi tocmai a absolvit clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida“ din Constanţa. În arbitraj a intrat din fotbal, fiind fost junior la Farul, la grupa lui Grigorie Tudor, unde juca atacant. O accidentare la genunchiul drept l-a îndepărtat însă, prematur şi definitiv, de sportul-rege (practicat la nivel competiţional), la doar un an şi două luni de când se apucase de fotbal. Acesta îi plăcea însă prea mult pentru a-l părăsi definitiv. Era, oricum, membru al galeriei Farului, dar s-a apucat şi de arbitraj, la îndemnul unui prieten, vecin cu el în cartierul Anda, Claudiu Antoci, care era deja arbitru.

Debut la un meci al Farului



După ce a absolvit şcoala de arbitraj şi şi-a luat testele, Cosmin a avut parte şi de bucuria delegărilor. Întâi, lucru normal pentru un stagiar, la juniori. A debutat pe 22 martie a.c., la meciul de juniori D FC Farul - AS Performer Constanţa. „A fost foarte bine, n-am avut emoţii“, arată Cosmin, care, după încă o partidă de juniori, a primit şi prima partidă la seniori, la Liga a V-a, disputa Victoria Mihai Viteazu - Ulmetum Pantelimon 9-0. De atunci, au urmat alte 18 delegări, inclusiv o dublă în play-out-ul Ligii a IV-a, Voinţa Valu lui Traian - Litoral Corbu (2-3 la seniori, 2-4 la juniori). Este adevărat, puştiul a beneficiat şi de o conjunctură favorabilă (mulţi arbitri constănţeni şi-au declarat indisponibilitatea), dar acesta a fost norocul lui. Aşa cum, la fotbal, un tânăr prinde primul „11“ pe accidentarea sau suspendarea unui titular, iar apoi nu mai iese din echipă, aşa şi lui Cosmin Litu i s-a ivit acest prilej şi, din ce vorbesc şefii arbitrajului local şi observatorii, a folosit din plin şansa ivită. „Până acum, am fost dat numai la tuşă. Aşa e la început. Mai târziu, după ce voi avea vechime mai mare, mă voi gândi şi pentru centru. Deocamdată, sunt prea mic ca să-mi fac planuri mari. Iau arbitrajul pas cu pas, meci cu meci, şi sper să am succes“, spune tânărul arbitru.

Au făcut pană şi nu au mai ajuns la Săcele



Aşa cum nu i-a fost frică atunci când a oficiat la primul său meci, nu a avut emoţii nici la partidele de Liga a IV-a de la Valu lui Traian. Cu acest prilej, s-a confruntat şi cu primele momente tensionate, peste care a trecut însă cu bine. „La finele partidei, mai mulţi jucători ai gazdelor au sărit la centralul Iurgen Lică. Am intervenit şi eu, şi celălalt asistent, Ionuţ Ţicămucă, şi alte persoane, iar lucrurile s-au calmat, Iurgen nefiind lovit“, povesteşte Cosmin. Prin judeţ, junele arbitru se mai confruntă cu ironiile fotbaliştilor ori ale spectatorilor, legate de înălţimea şi de tinereţea sa, însă nu le dă importanţă. „Unii, mai şmecheraşi, zic «Ia uite-l şi pe puştiulică ăsta, a venit să ne arbitreze!» şi fac glume tot meciul, dar nu îi bag în seamă, nu mă influenţează. Tot aşa, la un meci Voinţa Săcele - Victoria Pantelimon, pe când noi, arbitrii, eram la încălzire, de pe margine, mai multe persoane ne înjurau continuu. Meciul nu s-a mai jucat însă, după ce la Săcele nu au ajuns decât şapte jucători de la Pantelimon, fără carnete de legitimare. Ceilalţi şi antrenorul trebuiau să vină cu altă maşină, care a făcut însă pană pe drum“, povesteşte Cosmin Litu. Fotografia de deschidere a acestui articol este de la partida Voinţa Cochirleni - Sport Prim Oltina 2-3, condusă de Ştefan Simedre (38 de ani), încadrat de asistenţii Cosmin Litu (16 ani) şi Dumitru Mihal (43 de ani). 

„E imparţial, are curaj şi dă credit atacului“



Asistentul FIFA Aurel Oniţa, preşedintele Comisiei Judeţene de Arbitri, are cuvinte de laudă la adresa tânărului „cavaler“. „Este stagiar, la început, astfel că nu pot face prognosticuri în privinţa viitorului său. Însă un lucru e cert: îi place arbitrajul şi e preocupat, lucru foarte important. Vine la toate şedinţele Comisiei şi şi-a luat, alături de alţi şase stagiari, testele teoretice şi fizice. Nu l-am văzut până acum la vreun meci, dar am auzit numai lucruri bune despre el. S-a interesat dacă poate arbitra şi meciuri la liceul său. E bătăios, are voinţă şi e activ la acţiunile noastre. Eu sunt încântat de el. Îmi place atitudinea sa. Ar fi vrut şi mai multe meciuri! L-am întrebat: «Câte ai până acum?». «Şapte», a răspuns. Şapte? Păi eu, ca stagiar, am avut două într-un an, unul primăvara şi unul toamna. El, în trei luni, a fost delegat de 20 de ori, iar într-o duminică a fost la două partide de Liga a V-a, având în vedere criza de efectiv din Constanţa! În plus, potrivit observatorului Răzvan Bălan, Cosmin arbitrează foarte bine. La o partidă, pe semnalizările sale, arbitrul a anulat două goluri, unul al gazdelor şi unul al oaspeţilor, deci Cosmin e imparţial. Are şi curaj, dând credit de multe ori atacului. Astfel, la un meci, jucătorii oaspeţi au scăpat de şapte ori singuri cu portarul. Iar la meciul de la Valu lui Traian, ce să mai spun? Aşa mic cum e, a sărit să-l protejeze de furia gazdelor pe arbitrul Iurgen Lică!“, a arătat Aurel Oniţa.

„Avem sângele alb şi inima albastră“



Tânărul arbitru locuieşte cu bunica din partea mamei, părinţii săi fiind plecaţi la muncă în Turcia. Cosmin are o soră mai mare, Andreea, în vârstă de 22 de ani, care, în toamnă, urmează să facă pasul cel mare în viaţă şi să se căsătorească. Prietenii îi spun arbitrului şi „Cucu“, după ce au auzit-o pe bunica sa alintându-l „cuculeţ“ sau „cucuşor“. Cosmin este fan înfocat al Farului, iar în partidele de acasă ale „marinarilor“ este nelipsit din peluză. Pe Facebook a postat un videoclip şi versurile unui cântec închinat Farului, în care, printre altele, se spune „Ţin cu Farul, doar cu Farul, de când mă ştiu / Suporterul altei echipe n-am fost, n-o să fiu / Avem sângele alb şi inima albastră / Cred c-ai înţeles, Farul e echipa noastră / Suntem cu Farul, doar cu Farul pentru totdeauna / Constanţa, echipa noastră-i numai una“, versuri cu care Cosmin Litu se identifică. Dintre jucători, arbitrul-suporter îl admiră pe mijlocaşul Petre Ivanovici, care nu mai joacă însă acum la Farul. La un meci dintre echipa Fundaţiei Giovanni Bosco (în care a evoluat şi Cosmin) şi FC Farul, puştiul s-a fotografiat la final cu idolul său. Din arbitrajul constănţean, Cosmin se înţelege foarte bine cu Eduard Ioniţă, component al lotului Ligii I. „Am fost asistent la un meci condus de el, Gloria Albeşti - Oil Terminal 2013 Constanţa 3-0. De atunci, am ţinut legătura. Vorbim zilnic. De curând, am fost în spital, după ce am suferit o entorsă la genunchi, iar el a fost primul care m-a sunat“, dezvăluie tânărul Litu.          
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii