Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:11 14 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandalul primelor din sportul românesc Premierul Marcel Ciolacu, discuție cu Elisabeta Lipă. „Schimbarea legii este o opțiune“

ro

17 Oct, 2024 12:55 850 Marime text
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României. Sursa foto: Facebook (Marcel Ciolacu)
Este scandal în sportul românesc pe marginea valorii primelor pe care le-ar primi diferite persoane după Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, a declarrat că va avea o discuție pe această temă cu Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport.

Am invitat-o la birou și pe doamna Lipă, să vedem cu adevărat tot adevărul. Depășind știrile, haideți să mă informez complet, iar apoi voi răspunde. Este o opțiune și schimbarea legii. Am înțeles că au fost bani dați la un contabil, la un medic pentru întreg lotul. E normal ca și medicul lotului olimpic să aibă niște beneficii suplimentare. E normal ca tot angrenajul să aibă beneficii suplimentare. Trebuie foarte clar știu de la început care sunt aceste beneficii, ca să nu mai avem astfel de cazuri, a declarat Marcel Ciolacu.

 
Referitor la această situație, Eduard Novak, fostul ministru al sportului, a avut o postare pe Facebook, în care a menționat:
 

În timp ce lipa lipa către Botoșani, David Popovici pălește în fața SG-ului și a contabilului șef de la Federatia Romana De Canotaj…
La prima vedere, pare o glumă, însă este o realitate tristă. Când vine vorba de performanță, valorile și criteriile actualilor decidenți din sport sunt de noaptea minții.
Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) și Petrescu Roxana (contabilul șef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obținut de Daniel Popovici.
De ce au fost premiați cei doi? Simplu! Pentru “participare activă și contribuție substanțială la obținerea rezultatelor”.
Altfel spus, performanța administrativă (nu știu care este!) este mai valoroasă decât performanța sportivă.
Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanță îl fac sunt mai puțin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul și contabilul șef al Federației de Canotaj.
Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur.
Să fie oare și vreo conotație politică? Puțin probabil, în condițiile în care de la Agenția Națională pentru Sport lipa lipa către Botoșani spre un mandat de parlamentar…
Sportivii nu mai trebuie luați la mișto de Statul Român!

 
În replică, Elisabeta Lipă a răspuns, pe aceeași rețea de socializare:

 

Pentru că fostul ministru al Sportului românesc, domnul Eduard Novak, traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăsește în discursul său public, mă văd nevoită să intervin, ca succesor al său, în calitate de președintă a Agenției Naționale pentru Sport, din respect pentru sportivii noștri de performanță, pentru echipele federațiilor care le susțin efortul, dar mai ales pentru corecta informare a iubitorilor sportului și opiniei publice.
Domnul Novak a aplicat, după ediția de la Tokyo a Jocurilor Olimpice, respectând normele legale în vigoare atunci, ca și acum, aceeași formulă de calcul prin care angajații federațiilor sunt recompensați cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024.
Normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/ 2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar și al federațiilor de specialitate, precum și al instituțiilor prevăzute de lege.
Sumele respective sunt distribuite, de regulă, prin intermediul angajatei/angajatului împuternicit în acest sens, în mod transparent. În acest fel, personalul din federații care lucrează timp de patru ani pentru salarii lunare medii de 600 de euro - echivalentul în lei - primește o recunoaștere meritată a nivelului de implicare prin care generează cadrul optim de pregătire a performanțelor cu care ajungem cu toții să ne mândrim în cea mai importantă competiție la nivel internațional.
În speranța că acum memoria domnului ministru Novak are repere mai concrete în privința procedurilor pe care le-a urmat în timpul mandatului său, le mulțumesc încă o dată pentru efort și îi felicit pe toți sportivii de performanță ai României și pe cei care contribuie zilnic, prin munca lor, la aceste rezultate remarcabile.
Hai, România!.

Citește și:

David Popovici, discurs manifest
„În România, trebuie să investim mai mult în sport. La un moment dat, mesajul se blochează pe undeva“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii