Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:13 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premiat de Regele Mihai Atletul Traian Petcu, de 92 de ani, a devenit cetăţean de onoare al Constanţei (document)

ro

01 Mar, 2017 00:00 1785 Marime text
Cel mai vârstnic sportiv în activitate din Constanţa, atletul Traian Petcu (92 de ani), a devenit ieri cetăţean de onoare al municipiului. Proiectul de hotărâre iniţiat de primarul Decebal Făgădău a fost adoptat în şedinţa Consiliului Local Municipal. „Acest titlu vine ca o recunoaştere a întregii cariere a lui Traian Petcu. E ca un părinte al sportului constănţean“, a declarat primarul. 
 
Fenomen al sportului, atletul veteran de pe litoral continuă să participe la competiţii în ciuda vârstei înaintate şi dovedeşte o vitalitate uimitoare. Chiar şi în ziua în care a împlinit 92 de ani, Traian Petcu s-a aflat în concurs, tocmai la Sovata! În expunerea de motive a proiectului de hotărâre, se arată că organizaţia judeţeană Constanţa a PSD, Nicolae Bârzan şi Veronica Negreanu au propus ca lui Traian Petcu să i se acorde titlul de cetăţean de onoare, iar Comisia pentru egalitate de şanse din Senatul României a solicitat oficial acest lucru, „pentru performanţele sale deosebite şi pentru acţiunile sale de pionierat în domeniul promovării sportului de masă, al sportului de performanţă şi al sportului practicat de copii şi tineri cu deficienţe“.

Performanţă unică în România

„Traian Petcu poate fi considerat ctitorul atletismului constănţean. Născut la 16 aprilie 1924, şi-a început cariera sportivă în anul 1940, obţinând titlul de campion regional, iar în 1946 a fost premiat de regele Mihai la Concursul Naţional de la Predeal. Un an mai târziu a obţinut o performanţă unică în România, respectiv ştafeta Constanţa - Bucureşti - 273 km în 11 ore. În 1949 a primit titlul de Maestru al Sportului în Atletism. A fost campion premilitar şi campion al Hidroaviaţiei Constanţa la probele de 400 - 800 - 1.500 m plat“, se mai arată în expunerea de motive.

A fost antrenor secund al lotului naţional

După cum se precizează în document, în perioada 1954 - 1960 Traian Petcu a fost antrenor secund al Lotului Naţional de Atletism şi arbitru internaţional. În anul 1960 a devenit antrenor la Clubul Progresul din Bucureşti, iar în 1962 s-a întors la Constanţa la Clubul Sportiv Farul şi UCFS - Dobrogea. Din 1964 şi până în 1984 a fost profesor de educaţie fizică şi cultură fizică medicală la Şcoala Specială Ajutătoare, recuperând 80% dintre elevii cu deficienţe fizice. Pentru prima oară în România, un elev cu deficienţe recuperate a participat la Campionatul Naţional de Lupte. În acea perioadă, Petcu a participat şi a câştigat premii la campionate de cros din afara ţării.

Diplome şi titluri de la Liceul „Mircea“

„Constănţeanul Traian Petcu a înfiinţat Comisia Veteranilor Constanţa şi a organizat 15 ediţii ale Crosului «Litoralul pentru veterani». De asemenea, în calitate de sportiv veteran, a participat la patru Balcaniade - Atena, Izmir, Bucureşti şi Sofia. În anul 1996, Liceul «Mircea cel Bătrân» din Constanţa i-a acordat diploma de «Primul elev constănţean - Campion Naţional de Atletism» şi titlul de «Maestru al Sportului din Constanţa»“, se punctează în expunerea de motive.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Citeşte şi:

Mărturii-document ale atletului din Constanţa: Astăzi, când împlineşte 92 de ani, Traian Petcu aleargă la Crosul Primăverii (galerie foto + video)

„Este un legământ pe care îl respectăm! Ne vom întâlni până vom rămâne doi”: Ca la 20 de ani. Cine sunt ultimii patru absolvenţi ai promoţiei 44 de la „Mircea“ (galerie foto)

Aventurile caporalului constănţean Traian Petcu în Al Doilea Război Mondial: „Tata s-a temut că voi fi împuşcat”

Profesor de ştiinţele naturii i-a fost tatăl lui Adrian Bavaru: Un ierbar din anul 1938 se află în posesia liceanului de atunci, Traian Petcu (galerie foto)

​Atletul Traian Petcu, sărbătorit cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani: „Să ne trăiască, este eroul nostru în viaţă!”

Constănţeanul care a săpat alături de „Marele Voievod“ împlineşte astăzi 90 de ani: Povestea salcâmului pe care l-a plantat la Constanţa Regele Mihai acum opt decenii (galerie foto)

Acuzat că l-a turnat pe Filimon Sârbu: Calvarul unui sportiv constănţean, anchetat în beciurile Securităţii (galerie foto)

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii