Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:24 30 07 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precauţii contra urşilor Înviorare la bustul gol, la -10 grade Celsius, în zăpadă, pentru înotătorii de la Palatul Copiilor Constanţa (galerie foto)

ro

05 Jan, 2019 00:00 3651 Marime text
Un grup de înotători de la Palatul Copiilor Constanţa sunt în această perioadă în cantonament la Băile Tuşnad, cu antrenorul Octavian Tileagă. Programul de pregătire, în care se pune baza pe acumulările fizice, e unul spartan, cu mai multe antrenamente pe zi, plus o înviorare specială.
 
Ceasul din camera lui Octavian Tileagă arată ora opt fără un minut, astfel că e vremea pentru înviorare. Antrenorul coboară treptele, iar la parter îl aşteaptă elevii săi, băieţi şi fete. Cu toţii ies la înviorare, în preajma pensiunii în care stau, iar cei mai mulţi dintre băieţi sunt la bustul gol, deşi afară sunt mai multe grade sub zero, cam -10! „Bună dimineaţa, hai!”, îi îndeamnă profesorul. Câţiva dintre băieţi, în frunte cu Cristian Tranulea, unul dintre triatloniştii de mare viitor ai României, sunt doar în şort, însă aceasta nu-i împiedică să o zbughească la cele trei ture de alergare, cu care începe înviorarea de dimineaţa. „Aşa, aşa, aşa! Trei tururi!“, „Hai, Victoraş!“, „Aşa, aşa, uite, ai dat jos slăninuţa!“, „Aşa, bine, Ştefăniţă, bravo!” sau „Haide, ultimul tur, hai!“, sunt îndemnurile lui Octavian Tileagă.
Un băieţel alunecă şi cade, dar se ridică şi o tuleşte imediat. Nu-i timp de lamentări.
 

„Bună dimineaţa, România! «Delfinaşii» te salută!“

 
„Tuşnad, 4 ianuarie 2019. Bună dimineaţa, România! «Delfinaşii» te salută! Pe un «flecuşteţ» de -10°C, de astăzi ne intrăm «în pâine» cu cantonamentul. Să cânte «muzica» (antrenamentele)…“, postează pe Facebook antrenorul, după înviorare, cu umorul care-l caracterizează. După cele trei ture de alergare, pe care Cristian Tranulea le termină primul, urmează mişcările de gimnastică. Rotiri de braţe (înainte - înapoi), extensii, aplecări, sărituri cu genunchii la piept ori ca mingea. Profesorului nu-i tace gura deloc. „Hai, că azi e cald, mai mult de -7°C nu sunt, comparativ cu acum trei ani, când erau -30°C!“, îi „încurajează“ Octavian Tileagă pe elevii săi.
 
„Hai, toată lumea, caută locul, hai, Lavinia!“, „Hai fetelor, nu dormiţi, că altfel repetaţi alergarea!“, „Dă-i, dă-i, dă-i, energic!“, „Bine, Soficili, bravo!“, se aude. „Gata, ultimul tur, după care direct în cameră, iar la ora 8.30 coborâţi la micul dejun!”, anunţă antrenorul finalul înviorării, care a durat în jur de cinci minute.
 

„Aşa, nu vom mai avea oameni bolnavi“

 
„Aşa e tradiţia, ca să nu-i mai prind în timpul anului că spun că nu vin la antrenament că sunt răciţi. Aşa, nu vom mai avea oameni bolnavi. În fiecare dimineaţă facem“, explică Octavian Tileagă înviorarea la bustul gol, la -10°C, în zăpadă. Oricum, acum e bine, în privinţa temperaturii atmosferice. „Ne-a prins anii trecuţi şi la -30 grade Celsius şi tot am făcut“, spune profesorul, care conduce la Băile Tuşnad un grup de băieţi şi fete cu vârsta între zece şi 18 ani. Tileagă e mulţumit de condiţiile de pregătire, pe care le cataloghează „impecabile“.
 
„E splendid. Altitudine, aer curat, faptul că nu e circulaţie, pădurea, prin care alergăm ca nebunii. Stăm la marginea staţiunii, lângă pârtie şi pădure, nu în centru. Ghinionul e că seara, atunci când se întunecă, trebuie să ne retragem, întrucât au început să iasă urşii prin staţiune. Oamenii au garduri cu sârmă specială, ca protecţie contra urşilor“, spune Octavian Tileagă.
 

Ski după antrenament

 
Postarea de pe Facebook a antrenorului are şi comentarii. „Doar -10... am scăpat ieftin!“, a scris Cristian Tranulea. „Bună dimineaţa! Spor!“, „Eşti şi tu la bustul gol? Trebuie să fii un bun exemplu!” sau „M-a luat cu frig, dom' profesor... Spor la treabă!“, au fost alte reacţii. „Nu e tabără, ci cantonament. Baza e pregătirea“, explică antrenorul programul, care mai cuprinde, zi de zi, două antrenamente, fiecare urmat de o sesiune de ski de câte o oră şi jumătate, astfel că „practic, ar fi patru antrenamente zilnic, punând la socoteală şi ski-ul. Urcatul şi coborâtul pe pârtie forţează enorm picioarele“.
 

2019, un an de ţinut minte

 
Cristian Tranulea şi-a propus ca 2019 să fie pentru el „un an de ţinut minte”. „2018 a fost anul echipei! Un an plin de încercări, majoritatea lucrurilor nu mi-au ieşit aşa cum mi-am dorit, nu am fost la forma la care speram, foarte posibil şi din cauza accidentărilor care nu m-au lăsat deloc în pace. Spun că a fost anul echipei pentru că, în ciuda tuturor provocărilor, am rămas uniţi şi astfel am avut puterea să trec peste toate! Pe această cale vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine în această perioadă dificilă, promit să ofer un 2019 de ţinut minte! Este un an extrem de important pentru mine, datorită examenului de bacalaureat (pe care o să-l susţin mai repede, în sesiunea specială din mai), dar şi datorită ultimului meu an de juniorat în triatlon, acolo unde mi-am setat obiective înalte!“, a declarat tânărul triatlonist. În clasamentul european pe naţiuni, la triatlon juniori, România ocupa locul 13 la finele anului 2018, iar între cei care au contribuit la această clasare, prin punctele acumulate, se numără şi Cristian Tranulea, locul 28 în ETU Junior Ranking.

 
Citeşte şi:
 
S-a dat alarma! Antrenorul Octavian Tileagă, sunat la 5 dimineaţa „Domn profesor, vedeţi că nişte indivizi vă umblă la maşină!“


„Să fii sănătos şi campion de campion!” Triatlonistul constănţean Cristian Tranulea şi-a serbat majoratul (galerie foto)
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Parinte 05 Jan, 2019 00:22 Daca ar intelege si conducerea Palatului importanta acestor cantonamente - si eforturile pe care le fac atât copiii, cât și părinții, pentru îmbunătățirea performanțelor - si ar susține aceste pregătiri, cred ca ar fi muuuult mai bine!!!