Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:55 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mirela Szemerjai îşi serbează astăzi ziua de naştere Care este legătura dintre antrenoarea Simonei Amânar şi Nicolae Ceauşescu

ro

20 Apr, 2013 00:00 4043 Marime text
Prilej de bucurie, astăzi, în familia constănţeană Szemerjai, care o sărbătoreşte cu ocazia zilei de naştere pe titrata antrenoare de gimnastică Mirela Szemerjai. Aceasta a văzut lumina zilei la Bucureşti, dar a ajuns la Constanţa de mică, la vârsta de un an. Tatăl său, Mihai Vella, era ofiţer de marină (ulterior a trecut în marina comercială) şi aşa a venit la malul mării, cu familia. Mihai Vella s-a născut în judeţul Caraş-Severin, iar soţia sa, Florica, mama Mirelei, într-un sat din Olt, Scorniceşti, care a devenit celebru graţie lui Nicolae Ceauşescu. De fapt, familia mamei Mirelei Szemerjai era vecină cu familia Ceauşescu, locuiau gard în gard! Florica nu l-a cunoscut însă pe viitorul şef de stat, între cei doi fiind o diferenţă de vârstă de 20 de ani, însă cu bătrânii Andruţă şi Alexandrina (părinţii lui Ceauşescu) a avut de-a face. Florica Vella a împlinit de curând (acum trei zile) 75 de ani, aşa că Mirela, soţul ei, Andrei Szemerjai (directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”), fiica celor doi, rudele şi cei apropiaţi petrec dublu în această perioadă.
Mirela Szemerjai a practicat şi gimnastica, la Constanţa, făcând sport până în anul întâi de facultate, când o accidentare serioasă (ruptură a tendonului achilian) a determinat-o să renunţe la sportul de performanţă. A început însă o altă carieră, strălucitoare, cea de antrenoare. A încheiat facultatea în anul 1979, fiind repartizată într-o comună din judeţul Galaţi. Peste un an, s-a întors însă la Constanţa, iar de atunci, din 1980, şi până astăzi, activează la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1, având o carieră prodigioasă de profesor-antrenor. Le-a lansat spre marea performanţă, printre altele, pe multiplele campioane Simona Amânar şi Dana Sofronie. De asemenea, odată cu Simona Amânar a părăsit Constanţa, la loturile naţionale, o altă gimnastă de valoare care a lucrat cu Szemerjai, Mădălina Popa (actuală Hârbu, profesor la CSS1).
Soţii Szemerjai au o fată, Adina Raluca, cea care a împlinit luna trecută 32 de ani, dar care nu a urmat tradiţia familiei şi nu s-a afirmat pe plan sportiv. Fata s-a îndreptat spre alte domenii, având succes în sectorul bancar. În momentul de faţă, este director în BRD, la sediul central de la Bucureşti. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii