Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:16 23 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesaje scrise prezentate de arbitri la meciurile de la Cernavodă şi Mircea Vodă A fost furat gardul împrejmuitor al unui teren de fotbal din judeţ

ro

07 Nov, 2013 00:00 4717 Marime text
Patru arbitri constănţeni de fotbal care nu protestează prin indisponibilitatea la meciuri au avut un demers inedit la ultimele partide la care au oficiat. Ei au declarat că înţeleg motivele pentru care o parte dintre colegii lor au decis să nu mai arbitreze, însă nu au putut să stea deoparte şi să le aducă astfel prejudicii echipelor.

Sorin Gherasim, Dumitru Mihal, Vasile Ştefan Cârstocea şi Mihai Nicola nu fac parte dintre „cavalerii” care şi-au declarat indisponibilitatea, ca formă de protest împotriva climatului de insecuritate în care spun că îşi desfăşoară activitatea în fotbalul constănţean. Totuşi, la trei partide de la Ligile a IV-a şi a V-a, cei patru au afişat mesaje scrise contra violenţei şi în favoarea spiritului de fair-play şi a normalităţii care ar trebui să guverneze pe terenurile de fotbal. Primele au fost partidele „dublei” Axiopolis Cernavodă - Perla Murfatlar, din etapa a 13-a a Ligii a IV-a, Seria Vest, ambele dispute revenindu-le gazdelor, cu scorurile de 5-1 (la seniori) şi 3-1 (la juniori). Arbitrii au fost Gherasim, Mihal şi Cârstocea, ei prezentând mesajele „Respect”, „Fair-Play”, „Fotbalul - plăcerea de a juca” şi „Fotbalul - bucuria vieţii”, cerându-le echipelor şi conducătorilor să se comporte conform acestor îndemnuri.

La începutul meciului, când echipele s-au aliniat la centrul terenului, s-a făcut şi o poză cu jucătorii şi arbitrii purtând sloganurile. „Noi nu ne-am declarat indisponibili, dar suntem de acord cu starea de nemulţumire a arbitrilor protestatari. Nu putem lăsa însă şi noi fluierele şi fanioanele deoparte, nedorind să văduvim astfel una dintre părţile implicate, echipele, care nu au nicio vină. Din partea acestora, există intenţie de a avea totul în regulă la teren. De exemplu, la Ion Corvin, s-a montat gard împrejmuitor la terenul de fotbal, dar, din ce am înţeles, a fost furat, în urmă cu vreo două luni. Totul s-ar fi petrecut în câteva ore, chiar în timpul zilei. Echipele cărora le-am prezentat mesajele s-au arătat interesate de acestea. Conducătorii au fost de acord şi ei că sunt aspecte comportamentale care trebuie schimbate. Au spus că acestea apar la nervi (când îşi mai iese unul din fire), dar şi din subiectivism”, a declarat Sorin Gherasim.

Propunere pentru delegaţi şi antrenori

La cealaltă partidă, Dacia Mircea Vodă - Pescarul Ghindăreşti, din runda a zecea a Ligii a V-a, Seria Nord, au oficiat Gherasim, Mihal şi Mihai Nicola. Meciul le-a revenit gazdelor, cu scorul de 9-0. „Cavalerii” au prezentat aceleaşi mesaje. „Jucătorii au fost surprinşi şi s-au interesat ce urmărim. Mesajele au trecut de la căpitanii echipelor la fiecare jucător. Apoi, în timpul meciului, le-am pus pe un gard. Şi spectatorii au întrebat de ele. Impactul demersului nostru a fost unul pozitiv. E un început. Poate vom putea aduce la meciuri şi un mesaj mai mare, pe un banner, sau poate vom putea lipi înscrisurile în vestiarele echipelor. Voi propune Comisiei de Arbitri ca, la şedinţele noastre săptămânale, să invităm câte un delegat de la echipe sau câte un antrenor, ca să avem o comunicare cât mai bună”, a arătat şi Dumitru Mihal. Însă până la eradicarea violenţei şi a agresiunii verbale de pe stadioanele constănţene mai e. În ultima etapă, meciul Gloria Albeşti - Viitorul Cobadin a fost oprit în minutul 75, la scorul de 3-1 pentru gazde, după ce arbitrul a fost lovit cu piciorul în tibie de un fotbalist de la oaspeţi (restul echipei comportându-se însă fair-play).

La partida CS Eforie - CFR Constanţa, câştigată cu 1-0 de oaspeţi (gol în minutul 20), mai multe dintre deciziile unuia dintre asistenţi au nemulţumit tabăra gazdelor. La un gol care i-a fost anulat lui CS Eforie pe semnalizarea sa (pe motiv de ofsaid), în minutul 70, asistentul, care are 17 ani şi este stagiar, a spus că, pe lângă injurii, a fost tras de tricou şi zgâriat. Meciul nu a fost oprit însă de arbitru. Cei de la CS Eforie declară însă că nu s-au înregistrat probleme deosebite, că jucătorii doar au strigat la tânărul asistent, nu l-au şi agresat, şi că proteste există mereu la fotbal, mai ales la acest nivel. În opinia lor, asistentul a comis o eroare la faza din minutul 70 (fiind influenţat rezultatul final), dar şi în alte situaţii. Observatorul meciului a spus că asistentul s-a grăbit şi a greşit la semnalizarea de la golul anulat. Invocând că jucau primele două clasate, echipa gazdă ar fi vrut la meci tuşieri mai experimentaţi, care, arată CS Eforie, s-ar fi găsit, în ciuda boicotului unora dintre arbitri.  

Ti-a placut articolul?

Comentarii