Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Constanța, eveniment internațional de promovare și revitalizare a sporturilor tradiționale din România, Croația și Lituania

ro

22 Nov, 2022 20:30 1329 Marime text


Al doilea eveniment transnațional de promovare și revitalizare a sporturilor tradiționale din România, Croația și Lituania, finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, se desfășoară la Constanța, în perioada 21 – 24 noiembrie a.c., gazda fiind Federația Română de Oină.

Programul se adresează tinerilor cu vârsta între 7 și 14 ani și are rolul de a promova sporturile tradiționale și de a transmite viitoarelor generații tainele acestora, la nivelul fiecărei țări participante. Timp de trei zile, aproape 50 de tineri elevi constănțeni vor descoperi oina, bocca și pljocka și vor avea ocazia să fie inițiați în tainele acestora. Antrenori și profesori din trei țări, specialiști ai sporturilor tradiționale, vor susține jocuri demonstrative, iar toți copiii participanți vor avea ocazia să practice fiecare joc în parte, se arată într-un comunicat.  


Primul eveniment al programului co-finanțat de Uniunea Europeană a avut loc anul acesta în luna august, în Croația, și va continua și în 2023 cu alte două manifestări sportive în Lituania și Croația.
 
La finalul programului, peste 150 de tineri participanți se vor familiariza cu cele trei sporturi tradiționale, oina, bocca și pljocka, și vor avea ocazia să descopere tainele sporturilor cu tradiții de sute de ani.

Federația Română de Oină este membră a Asociației Europene a Sporturilor și Jocurilor Tradiționale (AEJeST) care reunește, încă din 2001, sub aceeași umbrelă, federații și asociații sportive, universități de profil, muzee și profesioniști ai sportului tradițional la nivel european și care este recunoscută de UNESCO ca un partener de încredere.

Nu suntem la primul proiect de acest gen. Federația Română de Oină are experiență în organizarea unor asemenea activități. Munca noastră este cunoscută la nivel european, nu numai pentru faptul că eu sunt vicepreședinte al asociației continentale, ci și pentru că oina este apreciată pe plan european. În acest proiect facem un schimb de experiență în ce privește jocurile tradiționale, a declarant constănțeanul Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină.  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii