Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanța. Andrei Borza a preluat ștafeta de la tatăl său, Constantin Borza „Ne propunem să urcăm cât mai sus“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

ro

28 Mar, 2022 00:00 8357 Marime text

 
  • Andrei Borza a jucat titular în amicalul Farul - Cerno More Varna 2-0.
  • Pe lângă evoluțiile de succes de la juniorii Farului, Andrei a evoluat și la loturile naționale Under-15, Under-16 și Under-17, fiind unul dintre căpitanii tricolorilor.
  • În victoria contra echipei bulgare, autorul primului gol al Farului a fost mijlocașul de 18 ani Roberto Mălăele.
 
Jucător la Liga a 2-a și la Liga 1 cu mai mulți ani în urmă, Constantin Borza (39 de ani) este fericit, fiul său îi duce numele mai departe în fotbal. Și încă într-un mod strălucit. În vârstă de 16 ani, Andrei, un tânăr de certă perspectivă, joacă la juniorii Farului Constanța, este internațional al României, unde a purtat și banderola de căpitan și se află și în cercul echipei mari a „marinarilor“, pentru care a jucat și în ultima partidă de verificare, 2-0 cu Cerno More Varna.  
 
Fotbalist de picior stâng, dar jucând la fel de bine și cu dreptul, Andrei evoluează în banda stângă, fundaș sau mijlocaș de atac. El a fost titular în partida de vineri, contra lui Cerno More, jucând până în minutul 64, pe partea stângă. „A fost un meci bun de pregătire pentru noi, juniori și seniori. Am câștigat, am făcut un meci bun și aceasta e cel mai important. Am avut dueluri dure cu adversarii, dar m-am descurcat, câștigându-le pe toate, ceea ce mă bucură. Noi, juniorii, ne propunem să urcăm cât mai sus, să debutăm, iar mai încolo decide Mister“, a declarat Andrei Borza, pentru Farul TV. Tânărul jucător, care locuiește în Năvodari, alături de familie, are 1,80 m și 65 kg și a venit în Academia Hagi în noiembrie 2011.
 
Căpitan, două goluri și o pasă decisivă
 
Pe lângă evoluțiile de succes de la juniorii Farului, Andrei a evoluat și la loturile naționale Under-15, Under-16 și Under-17, fiind unul dintre căpitanii tricolorilor. În octombrie 2021, România U-17 a participat la Turul de Elită (ultima fază de calificare la Campionatul European), Farul fiind reprezentată de șapte jucători (Vlad Răfăilă, Mario Aioanei, Alin Ștefănescu, Andrei Borza, Luca Banu, Adrian Mazilu și Enes Sali). Andrei Borza a fost căpitanul României în partidele cu Germania și San Marino, în a doua confruntare, câștigată cu 5-0, înscriind două goluri și pasând decisiv la reușita lui Enes Sali. 
        
O familie de sportivi

Născut la Bacău, Constantin Borza a jucat cinci ani la AS Midia Năvodari, în Divizia B, între anii 1999 și 2004, dar a evoluat și la Divizia A, la Jiul Petroșani, două sezoane (2005 - 2007), în primul eșalon susținând 18 meciuri. La Divizia B are 159 de meciuri și 25 de goluri. În afară de aceste formații, Constantin a evoluat și alte echipe, de eșalon inferior, din județele Constanța și Tulcea, iar în prezent e antrenor la CS Lumina (Liga a 5-a), la care și joacă. Familia Borza este una de sportivi, părinții fiind foarte mândri de ambii copii. Pe lângă Andrei, face sport și sora lui mai mică, Bianca Maria (8 ani), care e voleibalistă la CS Năvodari. Iar mama, Petruța Borza, a practicat judo, timp de nouă ani. 
 
Așteaptă și prima reușită la Liga 1
 
În victoria cu 2-0 contra Cerno More Varna, autorul primului gol al Farului a fost mijlocașul de 18 ani Roberto Mălăele. „A fost un meci greu, am pasat și noi, au pasat și ei, a fost o presiune bună. Când au venit peste noi, am jucat lungă. A ieșit un meci bun și eu zic că am fost peste ei, din anumite puncte de vedere, de unde și rezultatul de pe tabelă. A fost un gol OK (n.r. golul său, cu un șut de la 16 metri), mă bucur și sper să vină cât mai multe, chiar și în Liga 1, cât de curând. După accidentarea pe care am avut-o, a fost mai grea revenirea, dar acum sunt pe drumul cel bun și sper să fie din ce în ce mai bine. Am jucat în această partidă alături de mulți colegi de la juniori. Avem relațiile de joc bine stabilite, de aceea s-a și jucat așa de bine contra Cerno More, iar rezultatul este meritat“, a spus Roberto, potrivit Farul TV. 
     
A debutat în primul eșalon anul trecut
 
Nepot al cunoscutului actor, regizor, caricaturist şi scriitor român Horaţiu Mălăele, Roberto a debutat în Liga 1 în vara anului trecut, când a fost titular în partida UTA - Farul 0-0, din prima etapă a sezonului 2021/2022. Tânărul mijlocaș a avut însă ghinionul de a se accidenta în acel meci, suferind o întindere musculară și ieșind de pe gazon în minutul 15. Înainte de partida de la Arad, Roberto Mălăele jucase și în confruntarea amicală Farul - Cerno More Varna 1-1 (ultimul test al „marinarilor“ înainte de startul campionatului) și avusese o evoluție apreciată. Mijlocașul a evoluat și în precedentul amical cu echipa bulgară (2-3, jucat luna trecută), iar, în repriza secundă, a fost căpitanul Farului, fiind trimis pe teren din minutul 46.
 
Tatăl lui Roberto, Lucian, este antrenor de tehnică la Academia Hagi și a fost fotbalist la echipe precum Pandurii Tg. Jiu, Astra Ploiești, Extensiv Craiova, Petrolul Ploiești sau CSM Ploiești.     
 
„Ușor - ușor, demonstrează și ei că pot face față“
 
În absența managerului tehnic al Farului, Gheorghe Hagi, prezent în Scoția, la meciul de gală al lui Glasgow Rangers, „marinarii“ au fost conduși de pe banca tehnică în amicalul cu Cerno More de ceilalți membri ai staff-ului tehnic.
 
„Este important să câștigăm meciurile, chiar dacă sunt și de pregătire. Acesta e obiectivul nostru tot timpul. Nu a fost ușor, pentru că am avut o săptămână destul de încărcată, mă refer la antrenamente, care au fost destul de grele, dar mă bucură rezultul și faptul că sunt în academie jucători care cresc ușor-ușor și îi putem arunca în luptă, iar ușor - ușor demonstrează și ei că pot face față. A fost o săptămână bună, încheiată cu o victorie. Am folosit mulți jucători tineri și cred că ar fi trebuit să operăm mai devreme ultimele schimbări, dar e bine că tinerii noștri prinde astfel de meciuri, simt ce înseamnă să joace cu seniorii, contra unei echipe bune, de pe locul patru din Bulgaria. Este extrem de important și pentru ei, și pentru noi“, a punctat, la Farul TV, antrenorul Cătălin Anghel.     
  
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Farul Constanța și Facebook (Constantin Borza, Petruța Borza)
 
Citește și:
 
Farul Constanța
Sunt cu gândul la echipa mare, după evoluții de succes în Liga Elitelor, cu Farul II ori sub tricolor



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii