Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:29 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fac o echipă trăsnet, ca în poveştile cu Bruce Lee şi Chuck Norris Cinci medalii de aur la un Campionat Mondial cucerite de un luptător şi sora sa (galerie foto)

ro

08 Aug, 2013 00:00 3948 Marime text
Alexandru şi Cristina sunt mândria familiei constănţene Neagu. Amândoi fac Kung-Fu la clubul „Marea Neagră”, iar părinţii au izbucnit în plâns când au aflat ce isprăvi au făcut copiii lor la întrecerea din Bulgaria

Ediţia a patra a Campionatului Mondial de Kung-Fu din Bulgaria i-a adus delegaţiei constănţene 115 medalii, dintre care 27 au fost de aur. Alexandru Neagu şi sora sa, Cristina, au urcat pe podium de nu mai puţin de cinci ori. Tânărul a obţinut un număr record de patru titluri mondiale.

În vârstă de 22 de ani, Alexandru face sport de la şase ani. Tatăl său l-a adus la sală, însă cel al cărui exemplu l-a urmat a fost naşul său, care făcea Karate. Doar două săptămâni a rezistat puştiul pe margine. Tentaţia de a ajunge precum Bruce Lee şi Chuck Norris, aşa cum visa orice copil de vârsta sa, a fost prea mare. Primii paşi i i-a îndrumat antrenorul Florin Iordănoaia, care îl pregăteşte şi acum, după 16 ani de antrenamente şi concursuri. Alexandru a început cu Karate, iar pe la 14 ani s-a hotărât să facă şi Kung-Fu. Un an a luptat în paralel la cele două stiluri, iar apoi s-a oprit, definitiv, la Kung-Fu, sedus de spectaculozitatea acestei discipline. În concurs a pornit însă cu stângul. „Prima întrecere la care am participat la Kung-Fu a fost grea. Am avut şi puţină teamă, erau şi alte reguli... Cert e că am pierdut prin descalificare, după ce am fost penalizat de trei ori. Eşecul nu m-a demoralizat, din contră.

Astfel că, încet-încet, am urcat în acest sport şi am reuşit să mă menţin în vârf”, arată Alexandru Neagu. Pentru el, vârful a fost Campionatul Mondial din Bulgaria, unde a cucerit patru medalii de aur, la categoria de vârstă 18-34 de ani: trei la probe individuale, Non-Contact Sanda (categ. -75 kg), Light-Fighting Sanda (categ. -70 kg) şi Erjie-Gun Fight (categ. -75 kg), şi una cu echipa, la Light-Fighting Sanda. Numele Neagu a fost însă de cinci ori purtător de tricolor în Bulgaria, pentru că a ieşit campioană mondială şi Cristina, sora mai mică a lui Alexandru! În vârstă de 21 de ani, tânăra a luat aurul la Erjie-Gun Fight (categoria 18-34 ani, senioare, open), dar a urcat pe podium şi la „Tuishou”, unde a cucerit medalia de bronz. Cristina face Kung-Fu tot la CS Marea Neagră Constanţa, însă doar de un an. Este fostă atletă de performanţă, renunţând la acest sport din pricina timpului insuficient. În sala de la Marea Neagră a intrat pentru întreţinere, însă i-a plăcut atmosfera, care a retrezit în ea spiritul competiţional, ce o prindea atât de bine pe pista de atletism. Astfel că iat-o şi pe ea luptătoare, iar la primul Campionat Mondial din carieră a dat lovitura, întorcându-se acasă cu aur şi bronz. „Alexandru Neagu a fost performerul echipei noastre la aceste Mondiale. Are calităţi deosebite”, a spus şi Florin Iordănoaia, antrenor şi preşedinte la CS Marea Neagră.

Îşi năuceşte adversarii cu lovitura de picior la cap

„În Bulgaria a fost un concurs greu, cu mulţi particanţi, dar frumos în acelaşi timp. Am învins spanioli, un bulgar, iar pe echipe am trecut în finală de România 2. Din pricina serviciului, nu prea am avut timp să mă pregătesc foarte bine, însă, chiar şi aşa, am fost în formă şi mă bucur foarte mult pentru cele patru titluri mondiale. Pentru aceste reuşite, dar şi pentru cele de până acum, le mulţumesc în primul rând antrenorului meu, Florin Iordănoaia, şi familiei. Sportul mi-a schimbat total viaţa. M-a ajutat foarte mult. În viitor, mă voi menţine în principal pe Kung-Fu, dar vreau să intrăm şi pe Kick-boxing. Aş vrea să scot şi bani din sport. Până acum, am luptat de plăcere, din ambiţia de a dovedi că sunt cel mai bun, dar de acum înainte trebuie să mă gândesc şi la partea financiară. Vom vedea ce soluţii vor fi”, a mai spus Alexandru Neagu. În concursuri, multiplul campion mondial are un întreg arsenal de lovituri cu care îşi năuceşte adversarii. Favorita sa este lovitura de picior la cap. „Sunt dreptaci, dar nu lovesc doar cu dreapta sau cu dreptul.

Dacă vrei puncte, trebuie să foloseşti şi dreapta, şi stânga”, arată Alexandru, care se amuză când îşi aminteşte de loviturile pe care le mai primeşte la antrenamente. „În concurs, când sunt concentrat, nu prea simt forţa loviturilor. La antrenament însă, când lupt cu colegi de sală, se mai întâmplă să mă mai relaxez o fracţiune de secundă şi atunci, pe nepregătite, primesc câte o lovitură. Tuturor li se mai întâmplă asta”, spune Alexandru. Sportivul pe care îl admiră cel mai mult actualmente este boxerul Lucian Bute, iar când era mai mic se dădea în vânt după monştrii sacri Bruce Lee („îmi plăceau filmele cu el şi admir tot ce a reuşit el în Kung-Fu”) şi Chuck Norris (pentru performanţa din Karate). Pe lângă cele patru titlurile mondiale din Bulgaria, care îi sunt cele mai aproape de suflet, Alexandru are în palmares şi un loc trei la un concurs european din Portugalia. Asta fără a pune la socoteală sumedenia de distincţii de la Campionatele Naţionale. „Pe plan intern, am cucerit în jur de 160 de medalii. Câteva dintre ele, vreo 20, le am expuse în bibliotecă. Câteva le-am dat şi prietenilor apropiaţi”, spune Alexandru.  

S-au pozat cu Tolea Ciumac  

Campionul mondial beneficiază de sprijinul total al antrenorului şi al familiei sale. La toate concursurile care nu sunt departe de Constanţa, Alexandru are o galerie numeroasă: părinţii, prietena sa, Tatiana Păduraru, sora sa, prietenii şi rudele. „Suntem o familie de luptători. Am unchi şi veri care practică şi ei acest sport”, a mai spus Alexandru Neagu. Cristina Neagu şi prietena fratelui ei au fost şi la gala în care a evoluat la Constanţa celebrul Tolea Ciumac în meciul cu Cătălin Marin, de la CS Sakura Constanţa. Cele două nu au ratat prilejul de a se fotografia alături de Tolea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii