Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:41 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Era vedetă la Săgeata Stejaru. „Fugea mai tare ca mingea” Acum 28 de ani, tatăl Simonei Halep a dat probe la FC Farul

ro

09 Nov, 2013 00:00 10531 Marime text
În familia constănţeană Halep talentul sportiv este moştenire de familie. Super-campioana Simona Halep, cu şase turnee WTA câştigate în acest an, este actualmente sportiva numărul unu a României. Ea a urmat exemplul tatălui ei, Stere Halep, care a făcut fotbal în tinereţe şi a ţinut ca măcar unul dintre copiii săi, băiatul, Nicuşor, sau fata, Simona, să-i calce pe urme. Iar dorinţa i-a fost îndeplinită, ambii păşind pe terenul de tenis. Primul a fost Coli, care nu a făcut însă carieră, renunţând după câţiva ani. Simona se ţine tare însă şi a realizat foarte mult în tenis până la 22 de ani. Stere Halep provine din localitatea tulceană Stejaru şi a fost un fotbalist vestit al echipei locale, Săgeata, precursoarea actualei formaţii din Liga 1. „Jucam extremă. Loveam mingea la fel de bine cu ambele picioare, astfel că evoluam pe ambele părţi ale terenului. Eram rău pe gazon, iar Simona îmi moşteneşte încrâncenarea şi ambiţia. Am vrut ca măcar unul dintre copii să facă sport. Pe Nicuşor l-am dus la tenis patru ani, iar pe Simona 18”, declară Stere.

În anul 1985, Săgeata Stejaru a disputat baraj pentru promovarea în Divizia C, întâlnind în dublă manşă echipa Conpref Constanţa, antrenată pe atunci de Mihai Stoica (zis „Copacul”). Conpref a avut câştig de cauză în dubla manşă şi a ajuns în eşalonul trei. Returul s-a disputat la Constanţa, pe stadionul „Farul”, Conpref impunându-se cu 7-2. Celor care au urmărit meciul însă, printre care şi antrenorii Farului (Paul Peniu - principal, Petre Buduru - secund şi jucător), le-au sărit în ochi un fotbalist de la Săgeata, nimeni altul decât Stere Halep, care a fost chemat la probe la Farul. Echipa constănţeană evolua atunci în Divizia B. „Stere Halep era tânăr, avea 21 - 22 de ani, şi mare vedetă la Săgeata Stejaru. Mic de statură, dar cu viteză debordantă. Juca extremă dreapta şi fugea mai tare ca mingea. Am vrut să-l aducem la Farul. A stat la noi două - trei săptămâni în probe, ne înţelesesem şi cu echipa sa, dar transferul nu s-a concretizat până la urmă. Nu mai ţin minte din ce motiv”, spune fostul căpitan şi antrenor al Farului Paul Peniu, actualmente preşedintele Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi”. Peniu se bucură de succesul fetei lui Stere Halep, Simona. „O felicit pe marea noastră campioană pentru satisfacţiile deosebite pe care ni le-a adus pe terenul de tenis. Bucuria e cu atât mai mare cu cât şi eu sunt de loc din Tulcea, ca tatăl ei”, arată Paul Peniu, care s-a născut în Babadag.

„Îmi place tenisul la nebunie”

După triumful de la Sofia, de la Turneul Campioanelor, ultimul turneu al anului la care a participat, Simona Halep a venit la Constanţa, petrecând câteva zile în mijlocul familiei şi al prietenilor. Astăzi, jucătoarea de tenis va părăsi oraşul, mergând la Poiana Braşov pentru un stagiu de pregătire fizică. „Turneul de la Sofia a fost dificil pentru mine, dar foarte special, căci s-a desfăşurat aproape de casă. Am avut lângă mine familia, rudele şi prietenii, dar şi mulţi români. M-am simţit deosebit în mijlocul atâtor compatrioţi. La începutul anului, a fost dificil, pentru că m-am confruntat cu mai multe accidentări, la spate sau la picior, peste care am trecut destul de greu. M-a ajutat şi Ion Ţiriac, oferindu-mi un wild-card la turneul de la Madrid, iar de acolo am început să joc un tenis de înalt nivel. A fost un an incredibil pentru mine, reuşind să mă impun pe toate suprafeţele. Acest sezon va rămâne mereu special pentru mine.

Sper să intru în primele zece jucătoare ale lumii (n.r. acum se află pe locul 11), dar voi avea mult de muncit, în special la anul, când trebuie să apăr multe puncte. În primul turneu de Grand Slam din 2014, Australian Open, sper să-mi menţin forma bună de acum, să joc de plăcere şi să mă bucur de tenis. Dintre cele şase turnee câştigate în acest an, cel mai aproape de sufletul meu este primul, cel de Nurnberg (atunci am căpătat încrederea că pot câştiga o întrecere), însă toate au ceva aparte. Cred că seriozitatea şi modestia m-au împins la acest nivel. Îmi place tenisul la nebunie. După atâţia ani, mi-am dat seama că nu e un sport chinuitor. Încerc să mă ţin de programul zilnic şi de antrenamente. Cred că pot ajunge la un nivel superior”, a spus Simona Halep.   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii